Thatcher şi ciocanul

miercuri, 10 aprilie 2013, 01:50
1 MIN
 Thatcher şi ciocanul

Alaltăieri, pe 8 aprilie, a murit Margaret Thatcher, supranumită "Doamna de Fier", fost premier britanic între 1979 şi 1990. Nu, nu vă speriaţi, n-a cântat, deci nu vă punem clipuri cu ea. Ideea e alta: fiind o personalitate atât de puternică, a fost la fel de contestată, multe contestaţii venind dinspre zona muzicii.

Roger Waters, cel care, vreme de mulţi ani, a fost sufletul Pink Floyd, consideră că Thatcher ar fi trădat promisiunile de pace şi de prosperitate făcute poporului, când sute de tineri britanici au murit în războiul din Insulele Falklands (Malvine). Marcat profund de pierderea tatălui său (mort la 18 februarie 1944, în Bătălia de la Anzio), Waters a devenit militant împotriva războiului şi a totalitarismului, iar asta se observă cel mai bine pe "The Wall" şi pe ultimul album al trupei în formula cu el, "The Final Cut". Subtitlul este "Un recviem pentru visul de după război", iar versurile în care e amintită deseori Margaret Thatcher critică politica partidului conservator…

Iată piesa "The Post War Dream", 

 apoi Roger Waters solo, cu "Get Your Filthy Hands Of My Desert":

şi "The Fletcher Memorial",

scurtul film "The Final Cut" 

 

şi, în fine, albumul integral (la o calitate audio acceptabilă), în caz că nu-l aveţi deja. Unul dintre albumele noastre preferate, pe care am ajuns să-l apreciem mai târziu la adevărata sa valoare (chestie de rezonanţă pe o anumită frecvenţă, la care se ajunge pe diverse căi)… Vibraţie plăcută!

 

Comentarii