Tot pe mâna lor intraţi!

joi, 26 ianuarie 2017, 02:50
4 MIN
 Tot pe mâna lor intraţi!

Dacă judecătorii se simt umiliţi de măsurile impuse de PSD, nu-i văd bine pe politicienii care vor păşi în boxa acuzaţilor. Dacă, în schimb, sistemul judiciar se va dovedi complice la acest asalt, fie şi prin aplecarea resemnată a coloanei, atunci discutăm degeaba despre Justiţie în România.

Preşedintele Iohannis şi-a jucat toate cărţile mari. S-a prevalat de posibilitatea de a conduce o şedinţă de guvern şi l-a plesnit peste degete pe ministrul Justiţiei când acesta scotea ordonanţele penale din sertar. Luni, şeful statului a anunţat un referendum pe tema luptei anticorupţie care pune o presiune publică suplimentară pe umerii PSD. Societatea civilă şi-a etaliat şi ea micile atuuri democratice. A organizat proteste de amploare, a demonstrat civilizat. Iar marşurile trebuie să continue, chiar dacă liderii PSD par de neclintit. N-o potoli strada setea de libertate a borfaşilor, dar măcar le urcă sângele la cap. Altfel, în meciul pe tema modificării legislaţiei penale, PSD a primit de la început toţi aşii în mână. Am asistam, şi încă asistăm, la o partidă lipsită de fair play pentru că principiul legii penale mai favorabile le oferă infractorilor spălarea de păcate chiar dacă legile graţierii şi amnistiei mascate rămân un singur minut în vigoare.

Game, set şi meci? Să ne pierdem speranţa? Nu cumva am uitat pe cineva? În tot acest joc vădit dezechilibrat s-a discutat puţin, spre deloc, despre cei care, în mod normal, sunt cei mai afectaţi de ordonanţele borfaşilor. Judecătorii. Actele normative promovate de PSD îşi bat joc de sutele de ore de muncă “pierdute” de magistraţi pentru studierea dosarelor, audierea participanţilor la proces şi deliberări. Mesajul guvernanţilor pentru “gulerele albe” e umilitor, dar lipsit de echivoc: “Munca voastră e irelevantă. Voi nu contaţi”.

Şi dacă vor avea o surpriză? Chiar dacă actele normative “radiază” o  parte dintre acuzaţiile formulate în dosare, puţini dintre inculpaţii sau condamnaţii cu ştaif au comis o singură fărădelege. În cele mai multe cazuri, există un cumul de infracţiuni pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, inclusiv suspiciuni la care procurorii lucrează. Sunt nişte “resturi” pe care Guvernul nu le-a inclus în cele două ordonanţe, dar pentru care inculpaţii sau condamnaţii vor da ochii cu judecătorii. Şi atunci, să te ţii. “Munca noastră e irelevantă? Poftim maximum de pedeapsă!”

Să luăm cazul Liviu Dragnea. Dacă actualele ordonanţe intră în vigoare, liderul PSD este reabilitat mai repede în dosarul referendumului şi scapă de acuzaţia de abuz în serviciu în dosarul “Bombonica”. Mai rămâne totuşi judecat pentru fals intelectual. În condiţii normale, pentru această infracţiune, Dragnea ar primi o condamnare cu suspendare. În condiţiile actuale, când infractorul a redactat cu mâna lui măsurile de impunitate, liderul PSD s-ar putea trezi cu maximum de 5 ani cu executare prevăzut în Codul Penal. Unde mai pui că dacă sentinţa definitivă va fi dată înainte de reabilitarea în primul dosar, şeful borfaşilor riscă să beneficieze de un “bonus”.

Cazul securistului Dan Voiculescu. În forma actuală, ordonanţele l-ar face scăpat din puşcărie în decurs de câteva luni, poate chiar săptămâni. Dar fondatorul Antena 3 este trimis în judecată şi pentru şantaj în cazul RCS/RDS. Maximum de pedeapsă în noul dosar e de şapte anişori. Eu zic să fie primiţi! E drept că dacă sentinţa definitivă ar fi dată cât individul e încă după gratii, prin contopire, Voiculescu tot ar putea beneficia de graţiere. Dar puţin probabil la cât se prelungesc dosarele în instanţă. De altfel, să remarcăm aici un detaliu amuzant. Dacă Dragnea are nevoie urgent de ordonanţe ca să scape de o parte din păcate, pentru Voiculescu ar fi de preferat ca actele normative să intre în vigoare după sentinţa definitivă în dosarul de şantaj. Carevasăzică, pentru binele lui domn’ profesor, Gâdea şi compania ar face bine să-l roage pe ministrul Justiţiei să amâne cât mai mult graţierea. 

În următorii doi-trei ani, pe măsură ce borfaşii vor compărea în faţa instanţelor, vom putea evalua mai clar efectele secundare ale asaltului declanşat zilele acestea împotriva justiţiei. Dacă judecătorii se simt umiliţi de măsurile impuse de PSD, nu-i văd bine pe politicienii care vor păşi în boxa acuzaţilor. Dacă, în schimb, sistemul judiciar se va dovedi complice la acest asalt, fie şi prin aplecarea resemnată a coloanei, atunci discutăm degeaba despre Justiţie în România.

Comentarii