De Sănătate

Punem punctul pe știi

Tuse seacă după laringită: care ar putea fi cauza?

miercuri, 30 martie 2016, 18:37
2 MIN
 Tuse seacă după laringită: care ar putea fi cauza?

Tusea seacă, apărută după o infecţie respiratorie, poate persista şi o lună. Dacă după această perioadă tusea nu dispare, trebuie făcute investigaţii pentru a se depista o altă cauză. Poate fi vorba de un reflux gastroesofagian sau de manifestări de tip alergic  

„După o laringită, fetiţa mea a rămas cu o tuse seacă de care nu a scăpat încă. Din cauza laringitei i s-a recomandat şi un tratament cu antibiotic, dar tot a rămas cu tusea seacă. Există tratament pentru o astfel de problemă? Există vreun sirop de tuse care ar putea-o ajuta? Vă mulţumesc“. 

Dr. Cătălina Ionescu, medic pediatru, Unitatea de Primire Urgenţe, Spitalul de Copii Iaşi: „În afecţiunile căilor respiratorii superioare sau inferioare există anumite tipuri de virusuri care pot să determine o sensibilitate la nivelul mucoasei respiratorii, o dezepitelizare, o super-reactivitate pe căile respiratorii, şi atunci copilul rămâne cu o sensibilitate şi cu această tuse reziduală timp de 2-3 săptămâni. În unele cazuri tusea poate persista chiar şi o lună.

Laringita se tratează, dar copilul  rămâne cu această tuse ca o sechelă după afecţiunea respiratorie. În mod normal, copilul ar trebui revăzut de orelist pentru verificarea căilor respiratorii superioare – laringe, faringe. Dacă din acest punct de vedere lucrurile sunt în regulă, dacă pulmonar nu pune nici o problemă şi au trecut cele trei-patru săptămâni de la la debutul afecţiunii dar se menţine se tusea, atunci există două varinate: fie este vorba de o boală de reflux gastroesofagian, fie discutăm despre o problemă alergică

. Laringitele, anginele repetate pot fi manifestarea unui reflux gastroesofagian. Refulând conţinutul gastric la nivelul căilor respiratorii, acestea se irită şi rezultă tusea. Pentru reflux copilul trebuie investigat într-o clinică de specialitate – clinică de gastroenterologie pediatrică. Menţionăm ca simptome ale refluxului gastroesofagian: lipsa poftei de mâncare, greaţă, regurgitaţii, gust amar în gură la trezire, vărsături, dureri abdominale cu caracter recurent, laringite repetate, infecţii respiratorii cu tuse frecventă.

Dacă este exclus refluxul gastroesofagian, atunci tusea respectivă poate să fi apărut pe un teren atopic alergic (n.r. – cu predispoziţie pentru reacţii alergice). Şi în acest caz există investigaţii şi analize care pot stabili dacă e vorba de o alergie. În funcţie de rezultatul acestor investigaţii se poate prescrie un tratament. În concluzie, ar fi bine de investigat fetiţa . Până atunci i se poate administra un antihistaminic uşor sub formă de sirop – de exemplu poate ajuta un sirop cum ar fi „Aerius“ sau  chiar „Paxeladin“ care calmează aceste manifestări de tip tuse seacă“.

Comentarii