Ultima noapte de ianuarie, întâia zi de februarie

marți, 31 ianuarie 2017, 08:00
3 MIN
 Ultima noapte de ianuarie, întâia zi de februarie

* S-a scurs şi luna ianuarie, începută cu un sfârşit de an şi de chefuri; mai exact: un sfârşit e un început… Prin 1986, când serveam patria sub drapel, aveam în dormitor un metru de croitorie şi de la AMR 150 (pentru tinerii care n-au prins armata înseamnă "Au Mai Rămas 150 de zile") tăiam seară de seară câte un centimetru, dar repede ne-am pus de acord că putem considera ziua isprăvită după înviorarea de dimineaţă; nu înseamnă că şi anul poat fi considerat terminat după ianuarie, chiar dacă n-a fost o lună tare bună (drept mărturie stau diversele chestii comise de Dragnea şi ai săi)…

* Mâine începe februarie, luna enervantă care ne mai desparte de firul ierbii, de primăvara care anunţă concediile şi berile verii. Monotonia este străpunsă doar de două evenimente, cam la fel de artificiale (Valentine’s Day şi Dragobetele); cu decenii în urmă, în loc de Ziua Îndrăgostiţilor de pe 14 februarie se sărbătorea 16 februarie, greva de la Atelierele Griviţa, din 1933. Cum o sărbătoare a ceferiştilor n-ar putea vinde decât cel mult pernuţe pluşate şi muţunache în formă de vagon, de locomotivă sau de sirena lui Vasile Roaită, e lesne de înţeles de ce s-a trecut la partea cu inimioarele…

* Accesoriile de Halloween s-au pus în vânzare cam din mai şi aţi găsit globuri şi beteală prin magazine începând din iunie; pare normal ca deja magazinele să fie pline de produse îndeosebi roşii sau roz, în general flocoase, după textură, şi inimoase, după formă. Multe sunt noi (sau aşa par, că au fost depozitate peste an la adăpost de colb şi pânze de păianjen), dar altele au fost refolosite, în numele spiritului de economie, cam aşa:

* Globurile de brad nevândute se regăsesc deja în diverse raioane, redenumite, după necesităţi, mingi de ping pong, jucării pentru pisică, flotoare pentru instalaţia de closet, miniaturi planete sistem solar uz didactic, ochi de sticlă, portocale sau mere, în funcţie de dimensiune şi culoare. Crengile de brad ecologic, artificial, din plastic, sunt expuse spre comercializare cu bucata, pe post de perii pentru spălat interiorul sticlelor, iar ghirlandele de beteală sunt vândute ca "aţă dentară pentru persoanele cu strungăreaţă".

* Şi bărbile din ţinutele de Moş Crăciun sunt valorificate, tăiate în bucăţele mici şi vândute la pachet de câte 100, drept "tampoane demachiante"; bucăţile mari se regăsesc la raionul de gospodărie, pe post de "câlţi izolaţie robineţi".

* Bomboanele de brad, turta tulce, cozonacii şi alte bunătăţi pe ale căror ambalaje scria "Expiră în ianuarie 2017" se vând drept produse asemănătoare, pe ale căror ambalaje scrie "Expiră în ianuarie 2071". Cadourile în cutii roşii, de Crăciun, sunt vândute drept cadouri de Valentine’s Day, fiindcă ambalajele roşii s-au decolorat şi au devenit roz. Tot pe post de cadouri pentru Ziua Îndrăgostiţilor se găsesc în rafturi, rămase de la Crăciun, inimi de porc, vită şi pui la kilogram.

Comentarii