N

UMF ridică un centru de medicină experimentală cu 10 milioane de euro

N

joi, 24 aprilie 2014, 17:07
3 MIN

\N

 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a anunţat începerea lucrărilor la construirea „Centrului avansat de cercetare-dezvoltare în medicina experimentală – CEMEX“, un centru unic în ţară şi unul dintre cele 20 de proiecte prezentate în decembrie pe care universitatea şi le propune să le realizeze până în 2020. „Proiectul a fost realizat pe o singură idee, pe cea că Iaşul trebuie să devină Mecca medicinei româneşti în cercetare şi în responsabilitatea socială pe care o are universitatea în activitatea medicală curentă. Ceea ce înseamnă laserul de pe platforma Măgurele pentru fizică, chimie şi celelalte ştiinţe înseamnă şi acest proiect pentru domeniul cercetării biomedicale şi a transferului de tehnologii pe piaţă“, a declarat prof.dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.

Banii vin de la UE

Pentru a realiza acest centru sunt necesari 43.578.161 de lei, iar în acest sens instituţia de învăţământ superior a câştigat un proiect pe filiera Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“ POSCCE, în valoare de aproximativ 30,9 milioane de lei, diferenţa de aproximativ 12,6 venind din fondurile proprii ale universităţii. Proiectul îşi propune practic dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare în medicină experimentală cu ajutorul căreia să se poată studia bolile umane pe modele animale. „A te dezvolta durabil înseamnă să faci treabă pe termen lung şi nu de la an la an, iar anul să înceapă prin mai sau aprilie. Centrul acesta va fi un loc în care vom încerca să punem cap la cap toate ideile de cercetare ştiinţifică pe model experimental. Senatul universităţii a aprobat o contribuţie de aproape 13 milioane de lei pentru ca noi să putem atinge bugetul aşa cum a fost proiectat iniţial“, a declarat Daniela Druguş, directorul general administrativ al instituţiei de învăţământ superior şi managerul proiectului.

Centrul trebuie să fie gata în noiembrie 2015

Centrul va trebui să fie construit în 20 de luni, până în noiembrie 2015, iar la acesta vor lucra în permanenţă 90-100 de cercetători, conform prof.dr. Vasile Astărăstoae. Vor exista 12 posturi permanente de cercetători, patru de îngrijitori de animale şi patru de laboranţi. Rectorul susţine că studenţii, doctoranzii şi postdoctoranzii care vor alege să îşi desfăşoare cercetarea în centrul ieşean vor primi burse „echivalente unor salarii din Vest“. „Acest proiect este suma unor vise, al meu de când eram student, al lui Bogdan Tampa şi a multora dintre cei din echipa de implementare. Sperăm că dacă noi nu am reuşit să fructificăm visul şi să cercetăm noi, măcar să îl putem oferi celor mai tineri, care vor avea un centru în care să lucreze şi să realizeze ceea ce noi nu am putut să facem“, a declarat prof.dr. Dragoş Pieptu, prorector al universităţii. Centrul va funcţiona în locul laboratorul central de testare al medicamentului, clădire care va fi modernizată şi a cărei suprafaţă va fi mărită de trei ori, urmând să aibă patru etaje şi un demisol. Conform reprezentanţilor UMF, mai există doar un singur astfel de centru în Europa, la München, cel mai apropiat în afara acestuia fiind la Moscova. Aceştia susţin că, pentru a dota centrul, vor fi realizate mai multe laboratoare care vor fi unice în ţară, printre care şi un laborator de imagistică pentru animale mici şi unul PET/RMN.

 

Comentarii