Un aliat nesperat pentru Mihai Chirica în PSD, înainte de ziua cea mare: mâine

marți, 21 februarie 2017, 02:50
3 MIN
 Un aliat nesperat pentru Mihai Chirica în PSD, înainte de ziua cea mare: mâine

Numai mâine nu-i poimâine pentru primarul Mihai Chirica, dragi ieşeni. La şedinţa şefilor din PSD de mâine se va stabili, printre altele, şi soarta primarului Iaşului în partid, primar care este acolo şi unul din cei 15-20 de vicepreşedinţi de la nivel naţional. 

Şansa (sau ghinionul, după alţii) face ca Mihai Chirica să se fi ales cu un susţinător important la vârful partidului, în ultimele zile: taman premierul Mihai Grindeanu. Pentru cine nu ştie, cei doi aveau de multă vreme o relaţie amicală, încă de pe vremea activităţii la tineret, amândoi fiind, de altfel, de aproximativ aceeaşi vârstă.

Unele surse bine informate din partid spun că premierul este în plin proces de creare a unei aripi cu care să contrabalanseze influenţa lui Dragnea. Şi, ca urmare, pentru Grindeanu, care are deja sprijinul tacit al mai multor filiale judeţene din Ardeal, un aliat într-o filială mare ca Iaşul, în postura de şef pe judeţ cum e acum Chirica, va fi foarte important. Mai ales că premierul ştie că toată Moldova e nemulţumită din cauza frondurile pe care le-a primit prin buget, iar un semnal de susţinere dat către Iaşi ar fi tare binevenit acum, pentru el şi pentru viitorul lui în partid, într-o eventuală confruntare cu Dragnea şi cu aripa lui sudistă.

Prin urmare, Dragnea foarte probabil va propune mâine să nu-l dea afară pe Chirica din partid (ar lăsa practic PSD fără primar într-un oraş mare), dar va propune prin interpuşi să-l schimbe din funcţia de şef de filială. Grindeanu, însă, se pare că va încerca să evite şi această sancţiune pentru Chirica, propunând doar un avertisment. Aşadar, trageţi aproape berea şi seminţele, că se anunţă meci interesant mâine la şedinţa PSD!

Şi un scenariu de coşmar, în cazul cel mai rău posibil

În cazul în care Dragnea şi aripa lui sudistă va avea câştig de cauză mâine în privinţa primarului Iaşului, şi deci Mihai Chirica va fi demis din funcţia de şef de filială, ghici cine credeţi că ar fi în cărţi pentru a-i lua locul? Până acum câteva zile, dintre cele două personaje cotate cu şanse reale la funcţia de viitor şef de filială în epoca post-Chirica, senatorul Victorel Lupu şi şeful CJ Maricel Popa, cică primul avea 51%, iar al doilea 49%. Iar aicea ar fi contat, cică, şi unele întâlniri discrete, în doi, între senator şi Liviu Dragnea, pe holurile Parlamentului.

În ultimele zile, însă, nu ştim încă din ce motiv, cică aceste procente s-ar fi inversat, ba chiar s-ar fi şi distanţat puţin unul de altul, iar Maricel Popa este acum văzut ca favorit. În acest caz, se pune următoarea întrebare: ce va face PSD cu favoritul dacă, după ce îl vor pune în funcţie, Chirica va trage sfori şi, punând umărul la căruţa liberalilor, va bascula majoritatea din Consiliul Judeţean? Ba chiar şi pe şeful instituţiei, mai încolo, când majoritatea asta s-ar putea consolida? Întrebăm, nu dăm cu parul!

Comentarii