Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un bărbat de 32 de ani a văzut moartea cu ochii de la o tocăniţă

GALERIE
123
  • 1
  • 2
  • 3
- +

Un bărbat de 32 de ani a fost la un pas de a-şi pierde viaţa din cauza a 2-3 ciuperci din pădure puse „pentru gust“ într-o oală de tocăniţă de ciuperci din comerţ. Norocul lui: a ajuns repede la Spitalul „Parhon“, singurul din Moldova care poate salva intoxicaţii ajunşi într-o anumită fază. Ce organe şi cum sunt afectate în cazul ciupercilor toxice?

Un bărbat în vârstă de 32 de ani a ajuns în stare gravă la spital după ce a mâncat ciuperci culese din pădure. Acesta povesteşte că a fost la cules de „pâinişoare“, iar când a ajuns acasă, i s-a părut că trei dintre ele nu sunt bune. Deşi şi soţia i-a spus acelaşi lucru, bărbatul a mai cumpărat o cutie din comerţ, le-a amestecat „pentru gust“, şi a făcut o tocăniţă din ele. Bărbatul spune că mâncarea nu avea un gust sau un aspect ciudat. „Când am mâncat, mi s-a părut că sunt bune, că avea şi puţină ceapă tocăniţa, iar culoarea părea normală. După 12 ore mi-a venit rău, în timpul nopţii m-am trezit şi am vărsat. Apoi m-am culcat, iar la 7 dimineaţa iar am vomitat. Mi-am dat seama că ceva nu e bun. Soţia mi-a zis că numai de la ciuperci putea să fie. Am încercăm să mănânc nişte fructe, sperând că-mi trece. Seara, când am văzut că mă simt mai rău şi mai rău, a sunat soţia la Ambulanţă. Eram în stare foarte gravă“, a povestit Iulian A, ce locuieşte în mediul rural, într-o zonă împădurită. Noro­cul a fost că atât soţia, cât şi copiii nu au mâncat.

Ce organe sunt afectate

Bărbatul a ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ pentru investigaţii de specialitate, acesta necesitând dializă hepatică, mai exact două şedinţe, recăpătându-şi ulterior funcţia hepatică. „Este o tehnică de epurare care se foloseşte în insuficienţa hepatică acută determinată de intoxicaţia cu ciuperci sau de alte toxice medicamentoase, de exemplu o ingestie a unei cantităţi mari de paracetamol poate duce la acelaşi lucru. De asemenea, se foloseşte la pacienţii cu suferinţe hepatice care la un moment dat dezvoltă o insuficienţă hepatică acută. Este o tehnică deosebită, deoarece îndepărtează din sângele pacienţilor nişte toxice, dar şi anumite substanţe care nu pot fi eliminate din cauza ficatului care este foarte afectat“, a explicat dr. Carmen Volovăţ, medic primar nefrolog, medicul curant al pacientului. Medicii au mai precizat că, în astfel de cazuri, viaţa pacientului este într-un mare pericol, fiind vorba despre o formă severă de afectare a ficatului, cu o mortalitate de peste 90% dacă nu se iau măsurile necesare, fiind mai întâi nevoie de îndepărtarea toxinelor, iar dacă starea pacientului se degradează, se impune dializa hepatică. Starea bărbatului este acum bună, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie externat.

Grup de şase copii intoxicaţi

Medicii recomandă pacienţilor să nu consume ciuperci dacă nu sunt siguri că acestea sunt comestibile, deoarece în majoritatea cazurilor oamenii ajung la spital din cauza problemelor de necunoaştere a speciilor bune. „Deşi foarte multe persoane cred să sunt experte în depistarea ciupercilor comestibile, acest lucru este foarte greu de făcut, şi este suficient ca o singură ciupercă să nu fie comestibilă şi să o prepari. Este extrem de periculos să consumăm ciuperci sălbatice, acestea pot duce la tragedii pentru întreaga familie“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ este singurul loc din toată Moldova unde se poate face dializă hepatică, de la începutul acestui an fiind făcute zece astfel de proceduri, în medie anual fiind făcute aproximativ 20. Tehnica se face din anul 2011, când la spital au ajuns şase copii cu vârste între 4 şi 14 ani care au dezvoltat insuficienţă hepatică acută după ce au mâncat ciuperci, fiind salvaţi de la o moarte sigură. Medicii spun că, şi în acest caz, dacă nu era efectuată această procedură, bărbatul s-ar fi stins din viaţă. „Nu mai merg după ciuperci, nu-mi mai trebuie să mănânc ciuperci cât oi trăi. Mai ales când ştiu prin ce am trecut...“, a conchis bărbatul. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri