De Business

Punem punctul pe știi

Un controversat om de afaceri a avut pierderi de milioane la Paşcani

miercuri, 27 mai 2015, 01:50
3 MIN
 Un controversat om de afaceri a avut pierderi de milioane la Paşcani

 Electroputere VFU Paşcani, societate controlată de Gruia Stoica, condamnat la patru ani de închisoare, a raportat pierderi de 24 milioane lei pentru activitatea de anul trecut.

Fostul REMAR Paşcani a adus anul trecut pierderi de aproape 24 de milioane de lei în „buzunarul” controversatului om de afaceri Gruia Stoica, condamnat recent la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă. „Mărimea rezultatului exerciţiului este influenţată de scăderea ponderii activităţilor cu o eficienţă mai mare. Având în vedere perspectivele economiei româneşti şi criza economică prelungită, oferta de pe piaţa românească a determinat Compania Electroputere VFU Paşcani să continue campania «Bani din afară» care are ca scop orientarea către pieţele externe. Afacerile se derulează în principal pe piaţa produselor şi serviciilor în domeniul materialului rulant. Companiile din domeniul materialului rulant se caracterizează, de obicei, printr-un grad de dependenţă foarte mare faţă de comenzile emise de către SN CFR Călători”, se arată în raportul întocmit de conducerea societăţii şi transmis către piaţa de tranzacţionare RASDAQ.

În urmă cu doi ani, Electroputere VFU Paşcani raporta în schimb un profit de 2 milioane de lei. Pe de altă parte, tot anul trecut, afacerile societăţii s-au diminuat cu mai bine de 60 de procente faţă de 2013. Astfel, de la 109 milioane lei cât era cifra de afaceri în urmă cu doi ani, Electroputere VFU Paşcani a derulat afaceri de doar 38,8 milioane de lei în 2014. Mare parte din cifra de afaceri a societăţii provine din vânzarea de servicii de modernizări de vagoane şi reparaţii, mai exact 32,1 milioane de lei. „În anul 2014 compania a menţinut şi dezvoltat o bază solidă de afaceri chiar dacă au fost condiţii vitrege pentru unele linii de afaceri din domeniul feroviar. Au fost menţinute capabilităţile de bază, s-a acţionat pentru trasarea direcţiilor prioritare de viitor şi a continuat programul de investiţii planificat. Compania şi-a propus, ca strategie, să închidă cercul de competenţe şi să ofere toate categoriile de produse şi servicii aferente materialului rulant: construcţie, reparaţie, modernizare, producţie de piese de schimb”, au notat oficialii fostului REMAR Paşcani în acelaşi raport.

În schimb, societatea a avut anul trecut cheltuieli pentru investiţii ce au depăşit valoarea de 600.000 lei, dintre care circa 430.000 lei au fost folosiţi pentru modernizarea clădirilor societăţii iar restul pentru echipamente. Pentru anul în curs conducerea firmei ţinteşte o cifră de afacerilor de 75 de milioane de lei, dintre care 20% să fie asigurat din exporturi. Datoriile curente care trebuie plătite într-un an, înregistrate la 31 decembrie 2014, sunt în valoare de aproximativ 79 de milioane de lei, dintre care 40 de milioane sunt credite pe termen scurt. Cel mai consistent dintre credite este la BCR, de 17,5 milioane de lei sub formă de euro. În prezent, circa 90% din acţiunile Electroputere VFU Paşcani sunt deţinute de Grup Feroviar Român SA, patronat Gruia Stoica, societate care a preluat pachetul majoritar de acţiuni la fostul REMAR în octombrie 2004.

 

 

Comentarii