Un deputat ieşean propune o lege a consimţământului tacit

vineri, 15 septembrie 2017, 01:57
2 MIN
 Un deputat ieşean propune o lege a consimţământului tacit

Legea pentru consimţământul tacit din partea statului în relaţia cu persoanele fizice sau juridice este proiectul de lege pe care deputatul Marius Bodea îl va promova în această toamnă în Parlament.

„Este vorba de o iniţiativă pentru simplificarea şi accelerarea procedurilor administrative atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice“, a sintetizat el motivul demersului său.

El a exemplificat chiar cu oraşul Iaşi, „care nu are servicii publice informatizate – vezi certificatele fiscale, certificatele de urbanism sau simple acorduri de amplasare“.

Proiectul de lege prezentat de liderul liberal se referă la domenii precum protecţia mediului, patrimoniu, sănătate publică, siguranţa alimentelor, construcţii şi urbanism.

„Nu doresc să mă împăunez cu un proiect, ci doar să facem lucrurile să meargă“, a spus Bodea, invitând parlamentarii puterii să i se alăture ca iniţiatori ai acestui proiect legislativ.

Instituţia publică trebuie să elibereze un aviz – sau refuzul, dacă lucrurile nu sunt în regulă – în termen de 30 de zile de la primirea solicitării, menţionează primul articol. Autoritatea publică respectivă poate să ceară o singură dată documente suplimentare autorului cererii, cu cel puţin zece zile înainte de expirarea termenului de răspuns. Odată termenul de 30 de zile depăşit, cererea respectivă este aprobată în mod tacit.

„Dovada consimţământului tacit este reprezentată tocmai de solicitarea înaintată instituţiei/ autorităţii publice, după caz, înregistrată oficial cu 30 de zile înainte“, a explicat Marius Bodea ideea acestui principiu, precizând că adoptarea lui nu presupune niciun efort bugetar.

Mai mult, se preconizează dinamizarea activităţii economice cu efecte pozitive asupra investiţiilor, angajării forţei de muncă şi veniturilor colectate la buget, a mai spus deputatul liberal.

Comentarii