Un medic de la IRO prins în ancheta oncologilor acuzați de mită? Procurorii DNA au cerut documente

luni, 27 iunie 2016, 02:02
4 MIN
 Un medic de la IRO prins în ancheta oncologilor acuzați de mită? Procurorii DNA au cerut documente

Scandalul celor 77 de medici oncologi acuzaţi de DNA de luare de mită nu ocoleşte Iaşul. Chiar dacă percheziţiile efectuate anul trecut nu au vizat şi activitatea oncologică din cel mai mare centru medical de profil din Moldova, DNA a cerut totuşi conducerii Institutului Regional de Oncologie (IRO) documente pentru acest caz. 

Mai mult, managerul spitalului a explicat că unul dintre oncologii de la IRO a participat în 2012 la congresul din India pe care DNA îl indică într-un comunicat de presă ca fiind pretextul pentru care cei 77 de medici ar fi primit mită, sub formă de sponsorizare, o vacanţă în New Delhi. „Avem un coleg care a participat, însă nu putem da mai multe detalii, nume sau alte informaţii, pentru că este o anchetă în curs”, a precizat profesorul Lucian Miron, şeful Clinicii de Oncologie de la IRO. 

Ancheta începută în 2015 de procurorii DNA privind sponsorizările medicilor oncologi pentru deplasări la diferite evenimente ştiinţifice din ţară şi străinătate nu ocoleşte IRO. Unul dintre evenimentele pentru care anchetatorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism ar fi avut loc la Hotelul Internaţional în perioada 23-24 iulie 2014. Potrivit conducerii IRO, în perioada respectivă, institutul organiza Şcoala de vară, unele activităţi având loc în hotelul respectiv. „Sigur că pentru cele două evenimente pe care le-am organizat în 2014 şi care sunt o tradiţie pentru noi, Şcoala de vară şi Zilele IRO, am primit sponsorizări. Nu putem aloca din bugetul spitalului pentru astfel de manifestări, şi atunci banii pentru susţinerea lor provin din sposorizări, unele de la societăţi farmaceutice. Pentru invitaţii din alte centre medicale, unii din străinătate, la aceste evenimente asigurăm cazarea în Iaşi. Este posibil ca în 2014 să fi asigurat cazarea la Hotelul Internaţional”, a arătat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

Conform procurorilor DNA, firmele de medicamente vizate de ancheta în curs achită participarea, cazarea, chiar şi cheltuielile personale ale unor medici oncologi din ţară, şefi de clinici şi coordonatori regionali ai Programului Naţional de Oncologie, la diferite manifestări ştiinţifice din ţară şi străinătate. Anchetatorii susţin că plata acestor servicii este condiţionată de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau le distribuie aceste firme.  

Oncolog ieşean la congresul din India 

Conform ultimului comunicat de presă emis de DNA în legătură cu sponsorizările pe care oncologii le primesc de la firme farmaceutice, 77 de medici care au participat în 2012 la cel de-al treilea Congres asiatic de cancer de sân, organizat în India, sunt urmăriţi penal pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Medicii sunt acuzaţi că au beneficiat ilegal de o vacanţă în India, printr-o sponsorizare din partea unei firme farmaceutice care i-ar fi stimulat să prescrie medicamente produse sau distribuite de aceasta.

Conform conduceriii IRO, la manifestarea ştiinţifică menţionată a participat şi un oncolog din cadrul spitalului. „Legat de ancheta derulată de DNA vă pot spune doar că am avut şi noi un medic de-al nostru care a participat la congresul respectiv din India. La spital însă nu a sosit nicio informare în legătură cu calitatea sa în dosar. Poate a primit citaţie pe persoană fizică, informaţie pe care nu o pot oferi. Cert este că DNA ne-a cerut o serie de documente, printre care structura organizatorică a institutului, respectiv fişa postului unui medic încadrat la IRO”, a mai precizat managerul spitalului.

Şeful Clinicii de Oncologie din institut, profesorul Lucian Miron, a declarat că nu doreşte să comenteze cazul, menţionând totuşi că este necesară o legislaţie clară privind sponsorizările medicilor, astfel încât aceştia să nu rişte să aibă probleme cu legea de fiecare dată când participă la o manifestare ştiinţifică. „Eu nu am participat la acest congres. Este vorba despre un coleg care a fost în India la manifestarea respectivă. Identitatea lui şi alte detalii vom oferi după finalizarea anchetei. Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă nu este normal pentru că în toată lumea medicii participă la congrese şi alte manifestări prin sponsorizări. Să susţii că este ilegal să prescrii un anumit medicament, de la o anumită firmă, este incorect, în condiţiile în care, pentru un studiu clinic, de exemplu, sunt pacienţii care ei înşişi vin şi ne cer să-i introducem în studiu, să primească o şansă la viaţă”, a precizat profesorul Lucian Miron.

Potrivit comunicatului DNA, pe lângă cei 77 de oncologi urmăriţi penal, ancheta vizează şi o companie farmaceutică care a încheiat contracte de sponsorizare cu medicii. „Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societăţi de turism suma de 520.607,95 euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei), din care suma reprezentând mită este de 416.864,1 euro”, se arată în sursa citată.

 

Comentarii