Un proiect tergiversat ani de zile: Cele mai vechi schele, înlocuite cu alte schele

sâmbătă, 08 aprilie 2017, 01:50
5 MIN
 Un proiect tergiversat ani de zile: Cele mai vechi schele, înlocuite cu alte schele

Clopotniţa Bisericii „Sfântul Spiridon“ a fost, timp de opt ani, într-un proces de expertizare . Abia de acum urmează consolidarea monumentului istoric. Numai că nu sunt suficiente fonduri. „Mizez pe autorităţile locale şi pe oamenii care consideră că turnul de la Biserica «Sfântul Spiridon», un simbol al oraşului, merită sprijin pentru restaurare“, ne-a spus preotului paroh Marian Timofte.

Cele mai vechi schele din Iaşi vor fi „reîntinerite“. Schelele de la clopotniţa Bisericii „Sfântul Spiri­don“, din curtea spitalului cu ace­laşi nume, vor fi înlocuite săptă­mâna aceasta cu altele, noi. Potrivit preotului paroh Marian Timofte, actualele schele au fost amenajate strict pentru expertizarea monumentului istoric. Se întâmpla în 2009, atunci când parohul a iniţiat demersurile unui proiect pentru restaurarea şi reabilitarea clopotniţei Bisericii „Sfântul Spiridon“. După opt ani de la începerea expertizei, clopotniţa va „îmbrăca“ săp­tămâna aceasta schele pentru res­taurarea propriu-zisă. Parohul bi­sericii a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că timpul scurs a însemnat un demers anevoios, care a evoluat cu dificultate din cauza birocraţiei. „A fost dat ordinul de şantier, acum trebuie ridicată schela pentru lucrările de execuţie. Până acum, a fost o schelă pentru investi­gaţii“, a punctat Marian Timofte.

Drept de proprietate stabilit de instanţă abia în 2011

Clopotniţa Bisericii „Sfântul Spi­ridon“ a cunoscut o istorie zbuciumată. „Turnul clopotniţă“, cea mai veche clădire din ansamblul clădirilor de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, a fost ridicat în 1786. Cele două cişmele care se află de-o parte şi de cealaltă a turnului sunt chiar mai „tinere“, cu nouă ani. În februarie 1948, când regimul co­munist a dat decretul de naţio­nalizare a averii bisericii, clopotniţa a intrat în proprietatea statului. „Lăcaşul de cult numit clopotniţă a ajuns atunci în grija auto­ri­tăţilor statului după ce un func­ţionar a acţionat ad literram şi a respectat decretul. Lăcaşul de cult biserică a rămas fără clopotniţă, lucru care nu pare foarte logic. Turnul a rămas în grija statului până în 2004. Atunci, printr-o hotărâre a Consiliului Local, în mod surprinzător, clopotniţa a fost dată în administrarea spitalului. Precizez că în cei 60 de ani, nici autorităţile locale, nici spitalul nu au făcut nicio investiţie“, a arătat parohul.

Proiectul de rea­bilitare a clopotniţei a fost demarat în 2009, dar din cauză că lăcaşul de cult nu aparţinea efectiv Bisericii „Sfântul Spiridon“ abia a evoluat. Concret, la dosarul pe care preotul Timofte trebuia să-l realizeze pentru un aviz favorabil de restaurarea a monumentului istoric lipseau documente care să ateste că clopotniţa aparţine parohiei. În acest context, preotul a deschis în 2010 o acţiune în instanţă prin care a cerut să-i fie recunoscut parohiei „Sfân­tul Spiridon“ dreptul de proprietate asupra lăcaşului de cult numit clopotniţă. În 2011, Parohia „Sfân­tul Spiridon“ a obţinut o sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă prin care se arată că este unica proprietară a clopotniţei, a bisericii şi a terenului aferent acestor clădiri. „Suprafaţa totală de teren situată în incinta Spitalului «Sf. Spiri­don» identificată de expertul teh­nic judiciar în posesia parohiei şi pentru care a obţinut dreptul de proprietate, este de 1.265 mp. Precizăm că suprafaţa de 1.265 mp cuprinde atât terenul ocupat de cele doua constructii proprietatea parohiei (biserica şi turn clopotniţă), cât şi terenul aferent căilor de acces, dar şi terenul perimetral construcţiilor“, se arată într-un proiect de hotărâre a CL al Municipiului Iaşi, din mai 2015.

Demersuri în pas de melc

După victoria obţinută în in­stanţă, parohia s-a ocupat de expertiza tehnică a clădirii şi a întocmit studiile necesare obţinerii unui aviz pentru restaurarea clopotniţei puternic degradate. „Demersurile la comisia de la CJ au fost foarte greoaie. Ba să nu mă ating de acoperiş, ba nici de astereală, ba la urmă să nu fac lucrări la suprastructură. Ultima restaurare majoră a clopotniţei a fost în 1843, deci vă daţi seama cum stau lucrurile“, a mai punctat Marian Timofte. În ianuarie 2016, parohul a obţinut aviz favorabil pentru lucrări de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. Surpriza total neaşteptată a preotului a fost când inginerul cu care colabora l-a anunţat că avizul este, de fapt, greşit. Prin documentul obţinut de la CJ parohia nu putea face lucrări la suprastructură, respectiv nicio intervenţie majoră.

„Atunci iar am început cu studiile. Al doilea aviz l-am obţinut în iulie 2016. În decembrie 2015, Secretariatul de stat pentru culte ne-a acordat pentru acest proiect 50.000 de lei care trebuiau folosiţi cu justificare până în iunie 2016. Cum primul aviz nu a fost corespunzător, am restituit banii în întregime. Acum mizez pe autorităţile locale şi pe oamenii care consideră că turnul de la Biserica «Sfântul Spiridon», un simbol al oraşului, merită sprijin pentru restaurare. Parohia nu are această posibilitate. Noi am strâns 30.000 de lei“, a conchis preotul paroh. Proiectul de restaurare a clopotniţei monument istoric a fost evaluat la 1,3 milioane de lei. Proiectul se derulează în regie proprie şi trebuie finalizat în termen de 24 de luni. Lucrările propriu-zise au început în martie 2017. În prezent, firma de construcţii care derulează proiectul a pus mai multe afişe în zona căii de acces spre Bulevardul Independenţei, prin care avertizează trecătorii că există pericolul desprinderii unor bucăţi din clopotniţă. Potrivit preotului paroh, trecătorii vor fi protejaţi prin amenajarea unui „tunel“ din schele, în zona care intersectează trotuarul.  

Comentarii