Un român verde

vineri, 04 decembrie 2015, 02:50
1 MIN
 Un român verde

Fascinaţi de aceste personalităţi inconfundabile riscăm să lăsăm în anonimat alte figuri ce ar trebui să ne suscite cel puţin acelaşi interes. O excepţională revelaţie a constituit, de curând, deputatul PSD de Ilfov ce răspunde la zglobiul nume de Ninel Peia.

Dintre sutele de personaje care populează parlamentul României îi cunoaştem, în definitiv, pe foarte puţini. Despre unii aflăm doar atunci când ajung la DNA. Pe alţii îi ştim, eventual, prin aceea că reprezintă (sau ar trebui să reprezinte) localitatea în care trăim. În sfârşit, în a treia categorie intră cei cu maximă vizibilitate, şi anume profesioniştii talk-show-urilor, virtuozii bătutului apei în piuă, cei care fac turul televiziunilor şi conversează cu feluriţi sociologi dubioşi, cu „experţi” enciclopedici plini de morgă, şi ei prezenţe inevitabile în ceea ce a devenit, de mai mulţi ani, un adevărat sport naţional, a cărui miză e manipularea electoratului. Cui îi este străină figura atât de expresivă a Ecaterinei Andronescu, implicându-se patetic în susţinerea unor cauze nobile, cum ar fi apărarea lui Victor Ponta de acuzaţia de plagiat ? Puteau trece neobservate prestaţiile cvasicotidiene ale lui Şerban Nicolae, soldat devotat al statului de drept? Sau tăcerile de sfinx, mai elocvente decât orice exuberanţă oratorică, ale lui Mihai Voicu? Ca să nu mai vorbim de cele câteva nume ce formează un fel de constelaţie a valorilor parlamentare, şi mă gândesc la Cristiana Anghel, Ioan Ghişe şi Sorin Ilieşiu, al căror delir ideatic este de fiecare dată, pentru telespectatorul fidel, un prilej de sărbătoare a spiritului.

Fascinaţi de aceste personalităţi inconfundabile riscăm să lăsăm în anonimat alte figuri ce ar trebui să ne suscite cel puţin acelaşi interes. O excepţională revelaţie a constituit, de curând, deputatul PSD de Ilfov ce răspunde la zglobiul nume de Ninel Peia. Intervenţia sa, în marginea tragicelor evenimente de acum o lună, nu putea trece neobservată. Voi face un foarte scurt rezumat (pentru detalii, se poate consulta articolul lui Marian Sultănoiu din Gândul). Incendiul de la Colectiv, zice pe blogul său dl Ninel, a fost provocat de o mână criminală (teză îmbrăţişată şi de Ghişe şi de fel de fel de handicapaţi de pe internet). E vorba de un plan diabolic conform căruia agenţi infiltraţi printre manifestanţi ar fi provocat incendierea mai multor instituţii fundamentale ale statului după care ar fi urmat spargerea ţării în trei Republici (majusculele îi aparţin lui Ninel Peiu): Republica Transilvania, sub protectorat german şi garanţie rusească, Republica Moldova, lăsată pradă ruşilor, şi Republica Ţara Românească, singura care ar fi rămas independentă, graţie scutului anti-rachetă de la Deveselu. Dar un noroc incredibil a făcut ca în România să existe un om de o genială clarviziune, care a fost informat de drăceasca urzeală prin acţiunea unor ofiţeri patrioţi, slujind Tricolorul precum odinioară bravii ofiţeri de Securitate. Acest om, aşadar, a făcut un gest  măreţ, un sacrificiu salutar, demisionând şi dezamorsând astfel maleficul complot. Şi fiindcă – vorba poetului – toate acestea trebuiau să poarte un nume, numele lui este Victor Ponta.

Recunosc că, citind inflamatul (era să scriu incendiarul) text al lui Ninel Peia, care i-ar fi plăcut cu siguranţă mult profesorului Brînzei, am vrut să aflu ceva date în plus despre autor. Născut în 1969, Ninel Peia are, după propriile-i declaraţii, un master în drept, un alt master la SNSPA şi este doctorand, specialitatea Securitatea Naţională, la… Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” (nu ştiu de ce, dar aş paria că e doctorandul lui Gabriel Oprea!). A urmat un „program de formare pentru ocuparea unor funcţii corespunzătoare înalţilor funcţionari publici” şi a participat la felurite seminarii şi sesiuni, unele cu denumiri bizar-ermetice, cum ar fi aceasta: „02-04-2009. Conferinţa de închidere a activităţii de implementare a proiectului de TWINNINGRO/2006/IB/EN/08, implementarea şi aplicarea acquis-ului de mediu cu accent pe zgomotul ambiental, faza II.  La capitolul „activitate civică”, domnia-sa notează că a fost editorialist la ziarul Semnal de Ilfov şi că a organizat Cupa de fotbal Ninel Peia în jud. Ilfov. A lucrat o vreme în privat, dar a fost şi consilier local la Voluntari şi consilier la Ministerul Mediului. Este deputat de Ilfov din 2012. A avut câteva intervenţii în parlament, printre care una în care a cerut, imperios, restaurarea monarhiei.

Parcursul profesional al lui Ninel Peia nu are nimic deosebit. Impresionantă este, în schimb, declaraţia sa de avere. Dl Peia posedă 17 (şaptesprezece) terenuri în judeţele Ilfov, Dâmboviţa şi Neamţ, la Sinaia şi la Costineşti, achiziţionate – majoritatea – între 2005-2008 şi totalizând, la o estimare rapidă, peste 200.000 de metri pătraţi (n-am avut răbdare să fac un calcul exact). Are un apartament la Bucureşti de 110 mp, o casă de vacanţă în Olt de 100 mp şi o casă în Voluntari de 750 mp (un mic palat; e drept că familia numără trei copii). Are două automobile Mercedes Benz (cumpărate în acelaşi an, 2007), doamna Peiu posedă bijuterii în valoare de 300.000 de euro. Se adaugă plasamente, investiţii, împrumuturi (a acordat, spre exemplu, un împrumut de peste 2 milioane de lei). Şi totuşi, veniturile familiei sunt modeste. Lăsând la o parte îndemnizaţia de parlamentar, şi dna Peia, şi dl Peia (din postul de cercetător la Universitatea ”Titu Maiorescu”) abia de câştigă, fiecare, salariul minim pe economie. Plus alocaţiile pentru copii, câte 504 lei pe an.

Dar cum să-ţi manifeşti mai frumos patriotismul dacă nu răzbind prin viaţă şi dând exemplul propriei prosperităţi?

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Al. I. Cuza”, critic literar şi scriitor

Comentarii