Uniunea Europeană este un drum sigur

miercuri, 15 iulie 2015, 01:50
1 MIN
 Uniunea Europeană este un drum sigur

Tinerii din Republica Moldova pot să aducă şi vor aduce schimbarea. Implicarea lor este tot mai substanţială în toate structurile şi domeniile de activitate ale ţării dintre Prut şi Nistru. 

La Selemet, în raionul Cimişlia, sub coordonarea Astra Iaşi şi a Cercului Astra Selemet, s-a organizat de curând un concurs de eseuri cu tema „Republica Moldova – ţara mea europeană", adresat elevilor şi studenţilor atât din Republica Moldova, cât şi celor care studiază în România. Profesoara Magda Negrea, una dintre organizatoare (alături de Areta Moşu şi Tatiana Badan, primarul localităţii), afirmă că "tema propusă pentru acest concurs este de o importanţă deosebită în contextul actual, când Republica Moldova trebuie să-şi exprime clar opţiunea Est sau pentru Vest … Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Pentru a susţine această afirmaţie, tinerii aduc argumente de ordin geografic, istoric, cultural… toate eseurile sunt marcate de un enorm entuziasm, dar şi de o oarecare naivitate. Citind aceste texte, ai impresia că mâine Moldova va semna actul de aderare la Uniunea Europeană. De fapt, autorii eseurilor vorbesc de integrare, un proces mai de durată care succede aderării". 

Elevii şi studenţii premianţi (Ana Bodareu, premiul I; Cătălin Luca, premiul II; Artiom Radu, premiul III; Valeria Roman şi Ştefan Savin, menţiuni), au fost răsplătiţi cu diplome, bani – 100, 60 şi 40 euro, cu locuri de tabără în România, dar şi cu placheta care însumează contribuţiile tuturor participanţilor la acest concurs, 11 la număr.

Ne-au atras atenţia mai multe dintre ideile şi opiniile exprimate de către aceşti tineri, întrucât este foarte vizibilă orientarea cvasi-generală a acestora spre Europa democratică: "în mare parte destinul acestei ţări le aparţine tinerilor, care prin voinţa, curajul şi verticalitatea lor pot aduce mari beneficii patriei, dar cu siguranţă că şi bătrânii, care au mâinile brăzdate de atâta muncă, trebuie să se debaraseze de vechile principii şi să le ofere tinerilor suportul şi sprijinul de care au nevoie pentru îmbunătăţirea situaţiei, iar clasa politică să se pătrundă de responsabilitate" (Cătălin Luca, elev la Liceul Teoretic "Principesa Natalia Dadiani" din Chişinău).

Câştigătoarea concursului, studenta Ana Bodareu, originară din satul Glodeni, afirmă că "pesimismul în Moldova este îngrijorător şi reuşeşte să ocupe un loc de frunte. Cel mai observabil este în zona rurală… Este nevoie de o schimbare. Se cere o revoluţie în mentalitatea moldovenească. Nu trebuie să lăsăm capul plecat". Cu mare fermitate, Ana Bodareu concluzionează că "Uniunea Europeană este exemplul cel mai bun de urmat… avem nevoie de Europa pentru salvarea viitorului nostru. Prosperarea ţării şi binele propriu depind de alegerea făcută. Avem şansa să creăm o Moldovă înfloritoare, raţional ar fi să nu ratăm ocazia. Uniunea Europeană este un drum sigur. Trebuie să ajungem la el, iar pe parcursul traseului să nu ne rătăcim".

La fel de bine informat şi de incisiv în exprimare, elevul Artiom Radu, de la Liceul Teoretic "Jean Monnet" din Bucureşti, originar din Anenii Noi, subliniază că „a spune Republica Moldova – stat european înseamnă, mai presus de toate, a spune Republica Moldova raliată la standardele europene, Republica Moldova care păşeşte cadenţat spre un anumit nivel de dezvoltare socio-economică şi spre anumite condiţii de trai… Cheia de boltă a identităţii europene a Moldovei rezidă în valori şi un comportament politic, economic, interuman care să justifice pretenţia de europenitate".

Deşi nu a fost răsplătită cu premiu sau menţiune, opinia elevei Daniela Luchiţa de la Liceul "Aurel David" din Bardar merită toată atenţia, în primul rând pentru maturitatea de gândire a unei eleve de 15 ani: "din punctul meu de vedere integrarea în Uniunea Europeană este cel mai bun mod de a încerca să transformăm ceva… Am 15 ani şi sper că atunci când voi împlini 18 ani voi avea dreptul să votez şi să mă implic în proiecte proeuropene. Vreau să ştiu că şi eu am ajutat la integrarea ţării mele în Uniunea Europeană. Vreau să ştiu că le voi putea oferi părinţilor şi copiilor mei posibilitatea de a trăi mai bine, de a trăi într-o ţară căreia îi pasă de cetăţenii săi. Chiar scriind acest eseu sper să pot schimba părerea unora despre ceea ce se întâmplă la noi în ţară".

Tinerii din Republica Moldova pot să aducă şi vor aduce schimbarea. Implicarea lor este tot mai substanţială în toate structurile şi domeniile de activitate ale ţării dintre Prut şi Nistru. Integrarea europeană a RM se decide acum şi credem că acest concurs de eseuri a reprezentat o cărămidă în plus pusă la edificiul proeuropean, pe drumul pe care societatea moldovenească îl străbate spre statul de drept, economie liberă, civilizaţie, prosperitatate. Sperăm că autorităţile din Republica Moldova, sprijinite, după cum a fost şi în acest caz, de oameni inimoşi şi pătrunşi de spirit naţional din România, vor continua astfel de iniţiative. Credem că una dintre posibilităţi s-ar putea concretiza într-un alt gen de concurs – Localitatea (satul, oraşul) mea – localitate europeană.    

Gelu Iutiş este lector universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza"

Comentarii