Universităţile de stat din Iaşi decid cum îşi vor alege rectorul: prin vot sau concurs

miercuri, 03 iunie 2015, 01:51
2 MIN
 Universităţile de stat din Iaşi decid cum îşi vor alege rectorul: prin vot sau concurs

După ce Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a făcut publică o metodologie care stă la baza organizării viitoarelor alegeri, universităţile din Iaşi au început să stabilească datele pentru organizarea referendumului în urma căruia se va decide cum va fi ales rectorul.

Acesta este impus de către Legea Educaţiei Naţionale şi constă în consultarea comunităţii academice, care va hotărî dacă rectorul va fi ales prin vot uninominal, direct şi secret sau printr-un concurs public. În cazul acestuia din urmă se va constitui o comisie care va intervieva candidaţii şi care le va analiza dosarele, fiecare candidatură trebuind să fie avizată de către Senatul instituţiei de învăţământ superior care organizează alegerile. Primele date ale referendumului au început deja să fie stabilite.

Universitatea „Al.I. Cuza“ va organiza aceste alegeri pe 11 iunie, Universitatea Tehnică „Gheorge Asachi“ pe 29 iunie, iar Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ pe 20 iunie. „Metodologia pe care a emis-o ministerul este una cadru, stabileşte nişte linii generale pe care universităţile trebuie să le respecte din moment ce primesc finanţare publică. Acestea pot detalia metodologia respectivă sau o pot prelua ca atare. Ea stabileşte principiile de organizare atât a referendumului, cât şi a alegerilor de după referendum. De aceea sunt stipulate linii directoare pentru ambele modalităţi de alegere a rectorului“, a declarat prof.dr. Vasile Işan, rectorul UAIC.

UMF Iaşi este într-o situaţie aparte. Aici se vor organiza pe 20 iunie şi alegerile pentru locurile rămase libere în Senat din vechea legislatură, forul urmând a fi completat până în toamnă, când vor începe noi alegeri. UMF a scos la concurs în acest sens 13 fotolii de senator, pentru care de săptămâna aceasta candidaţii se pot înscrie.
Referendumul va stabili modul în care va fi ales rectorul la fiecare universitate în parte, însă reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior susţin că acesta este mai mult o formalitate, „tradiţia academică“ impunând alegerile prin vot. Votul uninominal în stabilirea Senatului şi a rectorului unei universităţi au fost introduse prin Legea Educaţiei Naţionale din 2011.

 

Comentarii