UNSICAR: Vor exista brokeri care vor renunţa să vândă poliţe RCA timp de şase luni

luni, 24 octombrie 2016, 01:50
4 MIN
 UNSICAR: Vor exista brokeri care vor renunţa să vândă poliţe RCA timp de şase luni

Impunerea unor preţuri maxime ale poliţelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) şi reducerea comisioanelor încasate îi vor obliga pe brokerii de asigurări fie să renunţe să mai vândă poliţe timp de şase luni, fie să „vină cu bani de acasă“ pentru a-şi păstra clienţii, a declarat recent pentru News.ro, preşedintele Uniunii Naţionale a Socie­tăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu. 

Guvernul a dat dreptul ASF, prin Ordonanţă de Urgenţă, să fixeze preţuri maxime pentru poliţele RCA pentru o perioadă de şase luni, ceea ce echivalează cu o îngheţare a preţurilor.

Măsura, permisă în cazuri excepţionale de Comisia Europeană, este fără precedent după intrarea României în Uniunea Europeană.

Luni, ASF a stabilit preţurile care vor fi valabile timp de şase luni în România.

Astfel, tariful maxim RCA pentru un camion cu masa peste 16 tone va fi de 7.534 lei, iar tariful maxim anual al unei poliţe obişnuite, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinut de o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, va fi de 610 lei.

Îngheţarea preţurilor ar trebui să afecteze în primul rând jucătorii de pe piaţa RCA, pe care mai activează doar opt companii.

Însă cunoscătorii pieţei spun că, în realitate, din opt jucători, doar trei sau patru sunt activi cu adevărat în piaţă, restul companiilor nefiind interesate decât în măsură foarte redusă de segmentul RCA. 

Însă îngheţarea preţurilor RCA îi loveşte puternic pe brokerii de asigurări, care şi-au dezvoltat afacerile în ultimii ani, pe măsură ce companiile de asigurări au apelat tot mai mult la acest canal de vânzări, care a devenit dominant în piaţă.

„Brokerii vor trebui să vină cu bani de acasă pentru a-şi păstra clienţii. Am speranţa că măsura nu va fi aprobată de Consiliul Concurenţei, altfel nu vom avea o piaţă normală timp de şase luni“, a afirmat preşedintele UNSICAR, pentru News.ro. 

Preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat luna trecută, pentru News.ro, că autoritatea a acceptat doar ca măsură temporară activarea unei clauze prin care să se îngheţe tarifele RCA timp de şase luni, până la adoptarea legii care va reglementa piaţa.

„Consiliul Concurenţei va analiza Hotărârea de Guvern prin care se cere plafonarea tarifelor şi va stabili dacă este sau nu oportună această măsură. Autoritatea nu a primit încă HG pentru a-l putea analiza. Îngheţarea tarifelor este o măsură extraordinară, care a mai fost luată o singură dată, în 1997“, au declarat miercuri, pentru News.ro, surse din piaţă.

Andriescu a subliniat faptul că nivelul tarifelor, stabilit de ASF. a nemulţumit pe aproape toată lumea, de la asigurători şi brokeri până la o parte a transportatorilor.

Pe piaţa RCA sunt active cu adevărat, în realitate, doar patru companii – Asirom, EuroIns, City Insurance şi Omniasig -, de care depind şi câştigurile brokerilor, restul nefiind interesate să vândă poliţe decât pe unele segmente, astfel că anunţă preţuri foarte mari.

Însă îngheţarea preţurilor riscă să genereze distorsiuni în piaţă şi să aducă clienţi nedoriţi firmelor neinteresate de RCA, aşa că acestea au anunţat scăderea unilaterală a comisioanelor brokerilor – la 1-2%, în cazul Generali şi Allianz-Ţiriac. 

Din cauza comisioanelor prea mici, brokerii nu vor fi interesaţi să promoveze poliţele firmelor neinteresate să opereze pe piaţă într-o perioadă de preţuri fixate artificial de către stat. 

Însă în piaţă comisioanele s-au redus pe toată linia, ajungând între 1% şi 10%, astfel că unii brokeri vor renunţa să mai vândă poliţe RCA, a avertizat preşedintele UNSICAR.

De altfel, Andriescu nu exclude ca unele firme de asigurare să renunţe complet să mai vândă RCA timp de şase luni.

În cazul în care tarifele maxime fixate de către ASF pe perioada îngheţării preţurilor vor fi considerate prea mici, companiile de asigurări vor fi dezinteresate să vândă poliţe, ceea ce ar putea ge-nera probleme şoferilor cărora le expiră poliţele.

Piaţa RCA este zguduită de probleme, în condiţiile în care două companii de pe piaţă, Astra şi Carpatica Asig, au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins se află în diverse proceduri speciale.

Pe piaţa RCA au rămas acum doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama şi Uniqa.

Firma cu capital austriac Grawe, care îşi anunţase intrarea pe piaţa RCA în luna octombrie, nu a mai dat niciun semn că ar fi interesată să intre în piaţă într-o perioadă agitată, cu preţuri îngheţate. 

Comentarii