Unul din marii angajatori ai Iaşului cumpără alcoolmetre pentru a verifica dimineaţa şi seara angajaţii

luni, 10 aprilie 2017, 01:50
3 MIN
 Unul din marii angajatori ai Iaşului cumpără alcoolmetre pentru a verifica dimineaţa şi seara angajaţii

Salubris SA va cumpăra două alcoolmetre performante, în valoare de 5.500 lei. În timp, au existat plângeri aici privind angajaţi aflaţi sub influenţa alcoolului, dar în lipsa unei dovezi, şi în ciuda evidenţelor, un astfel de angajat era greu de sancţionat. Societatea ieşeană de salubritate are un plan anual de achiziţii de 4,1 milioane euro.

Operatorul de salubrizare al Iaşului, unul dintre marii angajatori din oraş, cu aproape 800 de salariaţi, va achiziţiona în premieră aparate alcooltest. Potrivit unui anunţ publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Salubris vrea să cumpere două astfel de aparate, şi a prevăzut un buget de 5.500 lei. Unul dintre ele ar urma să fie utilizat pentru „controlul salariaţilor la intrarea/ ieşirea din unitate”, după cum se precizează în anunţul de pe SEAP. „Caracteristici: testare rapidă, cu afişaj prin leduri, sensor de alcool cu un grad ridicat de sensibilitate şi acurateţe; carcasă rezistentă în condiţii de temperatură şi umiditate variate; posibilitate de conectare prin cablu USB la un computer, acurateţe de circa 10% pentru 0,500 g/l”, se arată în anunţul publicat de Salubris. Celălalt aparat ce va fi achiziţionat trebuie să aibă imprimantă portabilă şi o capacitate de stocare în memoria internă a unui număr de circa 500 de rezultate care ulterior să poată fi printate. Directorul Salubris, Ioan Apostol, nu a putut fi contactat ieri pentru a ne oferi mai multe informaţii despre inedita, şi probabil foarte utila achiziţie a societăţii pe care o conduce. În ultima vreme au existat plângeri referitoare la consumul de alcool în timpul serviciului de către angajaţii de la stradă ai societăţii de salubritate, dar şi referitoare la faptul că unii angajaţi ar veni la serviciu sub influenţa alcoolului. În lipsa unui aparat care să testeze acest lucru, orice sancţiune era greu de luat, fiind şi uşor de contestat, chiar dacă se întâmpla ca starea de ebrietate să fie evidentă. Termenul limită pentru primirea ofertelor de la furnizori interesaţi de alcoolmetre este astăzi. 

Cheltuieli de 4,1 milioane euro

Tot în SEAP, Salubris a publicat recent planul de achiziţii anual. Acesta cuprinde aproape 100 de achiziţii care au fost lansate sau care urmează a fi lansate pe parcursului anului 2017. În total, valoarea contractelor ajunge la 4,1 milioane euro. Unul dintre cele mai mari contracte, respectiv de circa 950.000 euro, vizează achiziţia de motorină. Alte trei achiziţii (furnizare piese auto, autoutilitare multifuncţionale şi autovehicule speciale) au valori estimate fiecare la peste 200.000 euro. O investiţie pregătită de Salubris vizează achiziţia de eurocontainere cu o capacitate de 1,1 mc (130.000 euro) şi de containere modulare (31.000 euro). Pentru pază şi protecţie, operatorul de salubrizare estimează că va cheltui 100.000 euro, o sumă identică fiind prevăzută şi pentru servicii de asigurare RCA şi Casco. În programul de înnoire a parcului auto, Salubris a mai introdus achiziţia de autostropitoare (90.000 euro), autobasculante (86.000 euro) şi încărcătoare frontale (80.000 euro). Pentru materiale de deszăpezire, operatorul vrea să cheltuiască peste 70.000 euro (nisip, sare şi clorură de calciu). Salubris are în vedere şi o campanie de promovare ale cărei costuri le-a estimat la 16.000 euro. Printre alte achiziţii pe care vrea să le facă operatorul în 2017 se mai numără un autoturism (14.000 euro), diverse piese auto, lucrări de întreţinere a unor platforme, imprimate, autovidanje, autoutilitare pentru ecarisaj, cuşti câini, consumabile, anvelope şi diverse alte produse. Deocamdată, Salubris nu a făcut public bugetul pe anul 2017, acesta urmând a fi aprobat, cel mai probabil, în şedinţa ordinară a Consiliului Local din luna aprilie. 

Comentarii