UPDATE: Ce se mănâncă la coadâ la Sfântă. Mii de pelerini s-au închinat chiar din prima zi!

miercuri, 11 octombrie 2017, 01:50
3 MIN

Pelerinii au început ieri să se închine de la primele ore ale dimineţii la moaştele Sfintei Parascheva, care au fost scoase în procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane la ora 6.30, înainte de a fi aşezate în baldachinul din stânga lăcaşului de cult, în curtea interioară. 

Chiar dacă este abia prima zi a pelerinajului de când moaştele sunt scoase din biserică, au fost mii de pelerini care s-au închinat pe parcursul zilei, peste 5.000, majoritatea dintre aceştia venind din Voluntari, Bucureşti, cu peste o sută de autocare puse la dispoziţie de Primăria Voluntari. Primarul Florentin Pandele, soţul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, organizează în fiecare an acest pelerinaj la Iaşi al concitadinilor lui. Dacă dimineaţă coada s-a format încă de la ora 7, şi dura între două şi trei ore, în jurul orei 15 pelerinii stăteau chiar şi şapte ore la coadă. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun însă că pelerinii au fost lăsaţi să se închine în ritmul lor, fără să se grăbească, mai ales că a fost vorba de o coadă care s-a format în principal din aglomeraţia unui singur grup.
 
Mâine se aşteaptă ca lucrurile să fie mai liniştite, iar numărul consistent de pelerini să înceapă să sosească la Iaşi de joi încolo. „Am avut încă de la procesiunea cu scoaterea moaştelor mai mulţi pelerini care au venit din Voluntari, erau la un moment dat peste 100 de autocare, probabil au mai ajuns până la 150 cât a fost anunţat, că vin în etape, şi probabil că nu va trece mai mult de şapte ore de stat la coadă astăzi. Am avut un grup de 25 de persoane din Macedonia, o surpriză pentru mine, care au venit şi s-au închinat astăzi, Sfânta fiind cunoscută în general în Balcani, în zona fostei Iugoslavii. Ne bucurăm că este vremea frumoasă şi cel mai probabil ne vom aştepta de joi încolo la o coadă mai mare“, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei. 
 
Importante restricţii în trafic, în aceste zile
 
Primăria a stabilit restricţii de circulaţie pe mai multe străzi centrale în perioada sărbătorilor. Măsurile vor fi aplicate în funcţie de necesităţi de către poliţiştii locali şi rutieri. O primă zonă vizată de municipalitate este cea de pe traseul pelerinilor: str. Col. Langa, G.M. Cantacuzino, Iordachi Lozonschi, Sf. Petru Movilă, std. Uzinei, Morilor şi Al. Ipsilanti. Pe 12 octombrie, în intervalul orar 19.00 – 20.30, va fi restricţionată circulaţia pe traseul str. I.C. Brătianu – str. Cuza Vodă – str. Armeană – str. C. Negri pentru pelerinajul „Calea Sfinţilor“. Restricţii va aduce şi concertul din 15 octombrie: între orele 15.00 – 24.00 va fi închis traficul pe str. Palat şi str. A. Panu, cu excepţia aleii cu linii de tramvai din faţa Palatului Culturii, unde va fi restricţionată circulaţia în intervalul orar 18.00 – 24.00. O altă restricţie va fi tot pe 15 octombrie, dar în cartierul Alexandru cel Bun, unde bulevardul va fi închis pe tronsonul cuprins între str. Roman Vodă şi şos. Naţională între orele 6.00 – 14.00. Nu în ultimul rând, Primăria a interzis parcarea pe o bandă de circulaţie pe Splai Bahlui mal stâng (tronson cuprins între Podul Roş şi str. Ipsilanti), precum şi pe Splai Bahlui mal drept (tronson cuprins între Podul de Piatră şi Podul Roş), zona unde va fi permisă parcarea autocarelor care îi aduc pe pelerini. (C. HOPULELE, A. ANDREI)

Comentarii