De Business

Punem punctul pe știi

UTI a dat în judecată firma lui Fenechiu

Instituţia de învăţământ superior solicită 40.000 lei de la Engeko, fosta SC Fene Grup.

sâmbătă, 02 iulie 2016, 01:50
3 MIN
 UTI a dat în judecată firma lui Fenechiu

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi a acţionat în judecată compania fostului baron local liberal Relu Fenechiu pentru nerespectarea unui contract semnat în cadrul unui proiect european în valoare de peste zece milioane de euro. Firma de construcţii care a câştigat contractul cu instituţia de învăţământ este Engeko, fostă SC Fene Grup, rebotezată cu actuala denumire după ce fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat cu executare în dosarul „Transformatorul”. Engeko nu şi-a respectat clauzele asumate prin contract şi a fost obligată de beneficiar la plata unor penalizări, dar fără succes. Rectorul Universităţii Tehnice, prof.dr. Dan Caşcaval, spune că, deşi s-a încercat recuperarea penalităţilor de circa 40.000 lei şi pe calea medierii, reprezentanţii Engeko nu au fost receptivi. „Au fost parteneri la proiectul cu infrastructura de cercetare numit ENERED şi nu au respectat clauzele de furnizare. S-au strâns o serie de penalităţi care au ajuns la aproape 40.000 de lei şi a trebuit să mergem în instanţă pentru că ne obligă procedeele internaţionale, fiind vorba de bani europeni. Am încercat şi nu am reuşit să rezolvăm prin faza de mediere, aşa că facem acest pas în continuare, chiar dacă suma este una mică. Nu au fost cu noi în parteneriat decât prin acest contract, care este o mică parte din ENERED”, a explicat prof. Dr. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

 
Contract pe trei luni
 
Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), societatea Engeneering and General Constructing SA (Engeko), condusă din 2014 de fostul secretar de stat şi director CFR Cristian Ghibu, a participat la licitaţia organizată de universitate alături de companiile Conest, Conplast Ro şi Comtiem. Valoarea estimată a contractului prin care se dorea efectuarea unor reparaţii şi modernizarea unui laborator de cogenerare şi trigenerare TEX3 – C16 era de 944.000 lei, însă oferta firmei lui Fenechiu a fost câştigătoare datorită preţului scăzut, respectiv 714.000 lei fără TVA. Contractul a fost atribuit în toamna anului 2014 şi avea o durată de trei luni, însă Engeko nu a reuşit să îşi onoreze toate atribuţiile stipulate în documentul încheiat între părţi. În cele trei luni, Engeko avea sarcina de a efectua reparaţii la elementele de structură şi arhitectură ale imobilului TEX3 şi la instalaţiile de alimentare cu energie electrică, apă sau ventilaţie. De asemenea, firma lui Fenechiu trebuia să realizeze instalaţiile de avertizare la incendiu şi desfumare. Proiectul „Dezvoltarea platformei de cercetare pentru energie eficientă şi durabilă – ENERED” a fost aprobat spre finanţare în decembrie 2012, având o finanţare totală de 51 de milioane de lei. Proiectul este unul dintre cele mai mari de acest gen din ţară. 
 
Firma este pe pierderi
 

Intrarea patronului Relu Fenechiu în puşcărie a coincis cu o decădere drastică a firmei Engeko, altădată în topul firmelor de construcţii locale. În 2015, societatea a înregistrat o nouă scădere a activităţii economice, după ce anul 2014 a fost primul cu pierderi economice după o lungă perioadă de prosperitate. Faţă de 2014, când a avut afaceri de 17,8 milioane lei şi pierderi de 1,7 milioane lei cu 130 de angajaţi, Engeko SA a rămas fără 80 de angajaţi, şi-a diminuat cifra de afaceri cu peste zece milioane lei şi a avut pierderi aproximativ egale. Valoarea totală a datoriilor la nivelul anului 2015 atingea valoarea de circa opt milioane lei. (Paul BALHUC, Cătălin HOPULELE) 

 

 

Comentarii