Valiza Pandorei

sâmbătă, 08 iunie 2013, 01:50
4 MIN
 Valiza Pandorei

Diferenţa dintre latifundiarul mioritic şi restul satrapilor din fotbalul românesc ţine doar de imagine, de camere şi microfoane

Cel mai mediatizat personaj din fotbalul românesc a trecut în tăcere. Gigi Becali a anunţat, cu puţin timp în urmă, că nu se mai amestecă în viaţa publică şi doreşte ca lumea să-l uite. El urmând să-şi suporte detenţia "cu demnitate". Să ajungă cel mai guraliv personaj din fotbalul românesc să se autocondamne la tăcere pare o minune de neconceput. Pare, dar nu este. Până în ziua condamnării în dosarul "Valiza", Gigi Becali era extrem de activ şi volubil, chiar şi de dincolo de gratii. A şi transmis prin intermediul trepăduşului său directivele şi strategia de viitor a Stelei. Pe atunci, Gigi Becali era ferm convins că tactica adoptată împreună cu avocatul său, de a-şi recunoaşte vinovăţia în cazul "Valiza", va da roade, că va primi o pedeapsă mai mare, dar cu suspendare şi că va ieşi triumfător de acolo. Eroare fatală, provenită din megalomania personajului, care întotdeauna a considerat deciziile sale drept infailibile şi fără putinţă de greşeală. Chiar şi înainte de geamantanul buclucaş de la Cluj. Gigi Becali nu numai că declara, emfatic, că ceea ce face el, premierea "adversarilor duşmanului de clasă", este o faptă morală, care asanează fotbalul românesc, ci chiar era convins de ceea ce spune. Uite că n-a fost nicio asanare, ci o faptă penală, condamnată atât de instanţele fotbalistice, cât şi de cele juridice. Asemenea stimulente se practică frecvent în fotbalul românesc, chiar şi în cel internaţional. Iuliu Mureşan, de la CFR Cluj, a şi recunoscut-o. Însă nimeni, de la noi şi de aiurea, nu s-a dus cu bani în văzul lumii la fotbaliştii de la Gloria Bistriţa, cu ziariştii şi cameramanii ciotcă în urma lui. Gigi Becali îşi plăteşte acum cu vârf şi îndesat încrederea exagerată în el însuşi, mai exact îşi plăteşte prostia. O plăteşte într-un fel şi Victor Piţurcă, dar selecţionerul îşi plăteşte şi propriul deficit mental, fiindcă dacă ai pretenţia că îl cunoşti bine cu Becali, ca prieten şi ca duşman, atunci caşti bine ochii la ce bucată de hârtie semnezi.

Gigi Becali se retrage din viaţa publică, iar un Dinu Păturică modern s-a aşezat în jilţul său şi linişteşte suporterimea roş-albastră. Un trepăduş cu urme de ţucălar s-a apucat să spună că Steaua nu va putea fi afectată de prostiile Becali (vă mai amintiţi cât de voalat şi cât de clar a dat a înţelege recent că Steaua se va lăsa răpusă de oamenii "naşului" din Constanţa?), că vina aparţine doar lui Gigi ca persoană fizică, nu şi clubului. Realitatea este diferită de ceea ce visează Meme Stoica, sau ceea ce cere altora să viseze. Este adevărat, Steaua va scăpa uşor pe plan intern, din varii motive. Nu va fi retrogradată, va primi o sancţiune de foaie verde, ca să-şi arate şi comisiile lui Mitică muşchii rotunjiţi. Sunt prea mari interese la mijloc. Lobbystica sferelor de influenţă, valoarea drepturilor de televizare, în discuţie şi acum, cu un an înainte de expirarea fostului contract, prin reducerea forţată a numărului de echipe (meciuri) în Liga I, simpatiile politicienilor ş.a.m.d. Iar portiţe de salvare, a obrazului şi a interesului, sunt destule. Mai problematică este menţinerea Stelei în Cupele Europene. Un caz inedit pe agenda UEFA, nimeni cu ştie cum se va rezolva, nimeni în afară de Meme Stoica, omul care spune că UEFA nu va exclude Steaua, fiindcă nu a apărut motivaţia hotărârii de la Înalta Curte. Numai că marţi, aceeaşi UEFA trebuie să închidă listele pentru sezonul viitor şi ştie destule. Că Gigi Becali a încercat să mituiască echipa "U" Cluj să-şi facă treaba pe teren şi că omul cu execuţia comenzii a fost Teia Sponte, cu funcţie oficială la Steaua.

Dacă va fi exclusă Steaua din competiţiile europene, va suferi nu numai gruparea din Ghencea, ci şi fotbalul românesc, fie doar şi în privinţa coeficientului de ţară al UEFA, de-abia refăcut parţial. Dar se va curăţa fotbalul nostru, odată cu scoaterea pe margine a lui Becali? Este îndoielnic. Mentalitatea asta de părinte retardat ("eu l-am făcut, eu îl omor!") nu aparţine doar latifundiarului mioritic. Copos a făcut Rapidul, Copos l-a omorât. Şi ca ei sunt mulţi, fie business-men de viţă nouă, fie politicieni, fie funcţionari publici, toţi taie şi spânzură. Diferenţa între Gigi Becali şi restul satrapilor este de imagine, de camere şi microfoane. În rest, pe un plan de perspectivă, Steaua este în avantaj, fiindcă există speranţa până mai ieri irealizabilă, că a scăpat definitiv de Becali. Restul ciobanilor rămân în funcţie. La cluburi, la ligă, la Federaţie. Prin arestarea lui Gigi, valiza Pandorei de-abia s-a întredeschis!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii