Vicele CJ face lobby pentru fiul sau. Spune ca se smenuiesc notele in biroul ISJ

miercuri, 13 martie 2013, 18:22
3 MIN
 Vicele CJ face lobby pentru fiul sau. Spune ca se smenuiesc notele in biroul ISJ

Olimpiada judeţeană de matematică de gimnaziu a devenit principala preocupare a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Victor Chirilă. Acesta a acuzat grave nereguli în corectarea lucrărilor şi în rezolvarea contestaţiilor. „Îi acuz public de şmen şi măsluirea rezultatelor pe organizatorii acestei olimpiade. Am urmărit în ultimii patru ani olimpiadele judeţene de matematică, iar bănuielile mele s-au confirmat. Dacă un profesor are trei elevi printre primii, unul trebuie depunctat la contestaţii, să încapă un elev de la alt liceu. Nu cumva să se simtă lezaţi”, a afirmat Chirilă.
 
Principalul argument adus de vicele CJ a fost faptul că un elev care primise iniţial 15 puncte din 28 posibile, a obţinut după contestaţie 21 de puncte. Diferenţa de şase puncte în plus a fost suficientă pentru ca elevul Sebastian Lazăr să urce de pe locul şase pe locul trei, obţinând premiul întâi. Totodată, fiul soţiei lui Chirilă, Ştefan Dominte a căzut de pe locul trei pe locurile patru-cinci. Fără această schimbare, Domnite ar fi urmat să participe la barajul pentru accesul la faza naţională a olimpiadei. Din cei trei calificaţi, primii doi elevi sunt de la Colegiul Naţional, iar al treilea de la Colegiul „Emil Racoviţă”. În varianta iniţială a clasamentului, podiumul era ocupat exclusiv de elevi de la Naţional. În total, în urma contestaţiilor au fost modificate patru note dintr-un total de 88 de elevi de clasa a VIII-a participanţi la faza judeţeană a olimpiadei. „Sunt realmente surprinsă de atitudinea domnului Chirilă. Dacă nu câştig eu, înseamnă că s-a fraudat. Nu face altceva decât să afecteze imaginea generală a olimpiadei. Mi-ar fi plăcut ca toţi cei care pleacă la faza naţională să fie de la Naţional, dar dacă s-a calificat altcineva, de la «Racoviţă», asta este”, a spus inspectorul şcolar general adjunct Diana Vâlcu, fostă directoare a Colegiului Naţional. Aceasta a precizat că modificarea unei note cu şase puncte în urma contestaţiei nu ar reprezenta o situaţie neobişnuită. „Este posibil ca elevul, şi aici vorbim doar despre elevi foarte buni, să vină cu o idee nouă de rezolvare a unui subiect, pe care profesorul care îi corectează lucrarea să nu o înţeleagă. Sunt aspecte care ţin de subtilitate, de factorul uman. Tocmai acesta este rolul contestaţiilor. Se întâmplă şi la olimpiade naţionale”, a spus Vâlcu.
 
Vicele CJ s-a declarat surprins de faptul că la verificarea contestaţiilor au fost invitate două cadre universitare, inclusiv decanul Facultăţii de Matematică, Cătălin Lefter, ca şi de durata de verificare a contestaţiilor, aceasta prelungindu-se mult după miezul nopţii. „S-a cântărit şi s-a măsluit. Vreau să fac o fundaţie a părinţilor aflaţi în astfel de situaţii, pentru că această stare de lucruri trebuie să înceteze”, a încheiat Chirilă. Acuzele acestuia au fost respinse ferm şi de Cătălin Lefter. Acesta nu a participat efectiv la corectarea contestaţiilor, ci doar a supervizat operaţiunea. „Ce să zic? Dacă unul spune că eşti hoţ, te apuci să te dezvinovăţeşti? E uşor să acuzi din afară. Se poate întâmpla ca profesorul corector să nu înţeleagă soluţia dată de elev problemei. Mi s-a întâmplat şi mie ca elev, la faza naţională şi nu m-am gândit că m-a furat cineva. În general, rezolvarea subiectelor de geometrie se întinde pe mai multe pagini, este uşor pentru profesor să se piardă în detalii. Am fost acolo, am văzut cum s-au derulat contestaţiile. Nu a existat nicio problemă”, a spus Lefter.

 

Comentarii