Vor fi suspendaţi Adomniţei şi Nichita? Decizie grea a prefectului Dan Cârlan

vineri, 15 mai 2015, 02:00
2 MIN
 Vor fi suspendaţi Adomniţei şi Nichita? Decizie grea a prefectului Dan Cârlan

Ce va face în cazul şefului CJ prefectul de Iaşi, Dan Cârlan, despre care s-a spus că procedează îngăduitor cu primarul, fiindu-i prieten? Declaraţia acestuia dată aseară „Ziarului de Iaşi“ este la fel de ambiguă ca şi cea dată după arestarea la domiciliu a primarului: „Aşteptăm“. Interesant este însă că exact ieri prefectul de Harghita a dispus două suspendări din funcţie, a primarului şi viceprimarului reşedinţei de judeţ, Sfântu Gheorghe, după ce cei doi erau în situaţii juridice identice cu cele ale şefilor administraţiei ieşene: arest la domiciliu. Cum de acolo s-a procedat aşa şi la noi nu?

Deşi încă nu a luat una în privinţa primarului, prefectul Dan Cârlan va fi chemat în curând să ia o decizie şi în privinţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, împotriva căruia Curtea de Apel a dispus ieri aceeaşi măsură a arestului la domiciliu ca şi în cazul primarului Nichita.

„Suntem în aceeaşi situaţie. Procedural, nu ni s-a comunicat nicio hotărâre dată de instanţă cu privire la primar sau preşedintele CJ. Instituţia Prefectului nu poate lua nicio decizie. După ce primim oricare din hotărâri, ne adunăm şi analizăm legea cap-coadă, coroborând-o cu ce spune instanţa. Avem 48 de ore (de la primirea unei comunicări de la instanţă, n.r.) pentru a emite ordinul de constatare a suspendării din funcţie“, a spus prefectul.

Conform legii 215/2001, procedura de suspendare a preşedintelui CJ urmează acelaşi curs ca şi în cazul primarului. Dacă prefectul emite un ordin de suspendare din funcţie, plenul CJ se va întruni într-o şedinţă pentru a stabili cine îl va înlocui pe Adomniţei pe perioada suspendării.

Alesul va fi, conform legii, unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai CJ, respectiv Victorel Lupu (PSD) sau Alin Aivănoaei (PPDD). Delegarea unui vicepreşedinte pentru a îndeplini atribuţiile de preşedinte al CJ se face cu votul majorităţii consilierilor judeţeni în funcţie, respectiv cu votul a minim 19 din cei 36 de consilieri. În CJ, o alianţă formată din consilieri ai PSD, PPDD, PC şi PLR deţine o majoritate confortabilă de 27 de voturi, putând astfel desemna pe oricare dintre vicepreşedinţi să preia atribuţiile de preşedinte.

VEDEŢI ŞI:

Nichita şi Adomniţei, vecini de „celulă“. Sunt arestaţi pe aceeaşi stradă în Iaşi

Iaşul, într-o postură pe cât de unică pe atât de ridicolă! Şi judeţul şi oraşul vor fi conduse de acasă, până la eventuale suspendări din funcţii. Întâmplarea face ca şi Nichita şi Adomniţei să locuiască pe aceeaşi stradă.

 

Comentarii