De Business

Punem punctul pe știi

18 milioane de romani ramin fara ton la telefonul mobil?

joi, 22 decembrie 2011, 18:50
5 MIN
 18 milioane de romani ramin fara ton la telefonul mobil?

Orange si Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobila de pe piata – care au impreuna peste 18 milioane de clienti si afaceri anuale de 1,8 miliarde de euro-, raman in mai putin de 10 zile, pe 31 decembrie, fara licentele de operare.

Companiile nu stiu inca exact in ce termeni le vor reinnoi, in conditiile in care Ministerul Comunicatiilor (MCSI) si Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) n-au reusit in 15 ani sa se coordoneze pentru a adopta o decizie.

In aceste conditii relatiile dintre cele doua parti au devenit incordate, aproape de a escalada intr-un conflict deschis, potrivit declaratiilor facute pentru ZF de mai multe surse apropiate discutiilor.

Motivul tensiunii din ce in ce mai mari dintre MCSI, ANCOM si cei doi operatori nu este legat doar de modul in care vor fi prelungite licentele si la ce cost, ci si de intentia autoritatii de reglementare de a obliga Orange si Vodafone sa elibereze o parte din spectrul radio pe care il folosesc intr-un termen pe care operatorii il considera foarte scurt, de un an de zile, la un cost care ar putea depasi 100 de milioane de euro in conditiile in care Orange si Vodafone ar trebui sa instaleze si mai multe antene in aglomerarile urbane pentru a mentine la acelasi nivel calitatea serviciilor.

Dupa mai multe intalniri desfa­su­rate in aceasta atmosfera tensionata, ANCOM va avea o noua runda hotaratoare de discutii cu reprezentantii industriei telecom, in care se va lua o decizie in privinta modalitatii de prelungire a licentelor si a perioadei in care Orange si Vodafone vor elibera spectrul.

"Presedintele ANCOM Catalin Marinescu va sustine o conferinta de presa in cadrul careia va fi prezentata Decizia privind acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente de 900 si 1800 MHz", a anuntat miercuri arbitrul telecom. Chiar daca in joc sunt reglementari care afecteaza felul in care va arata piata de telefonie mobila din Romania in urmatoarea decada, ANCOM a stabilit pentru aceasta hotarare care va fi emisa joi o perioada de consultare de numai 10 zile, de trei ori mai mica decat in mod obisnuit, in conditiile in care statul a ramas fara timp pentru a solutiona problema.

ANCOM a fost nevoita sa pro­cedeze astfel pentru a corecta atat ineficienta proprie, cat si pe cea a ministerului in a pro­mova prin Parlament sau Gu­vern legea care ar fi permis reglementarea din timp a situatiei licentelor de telefonie mobila. Atat Catalin Marinescu – presedintele ANCOM, cat si Valerian Vreme – ministrul comu­nicatiilor au fost instalati in functie cu sustinerea PD-L, respectiv a coalitiei de partide care formeaza Guvernul.

"Este pentru prima oara cand pe o chestiune atat de importanta este o perioada atat de scurta de consultari. Nu s-a mai intrat in consultari la ANCOM pe un document pe care sa nu se fi pronuntat operatorii", a declarat pentru ZF o persoana apropiata situatiei. "Situatia nu este normala, insa acesta este nivelul de eficienta al administratiei din Romania, in special la nivelul MCSI si ANCOM", a comentat pentru ZF o alta persoana care are cunostinta despre mersul negocierilor.

Mobilrom si Mobifon, actualele Orange si Vodafone, companiile care au lansat in 1997 ceea ce urma sa devina o revolutie pe piata locala – telefonia mobila in sistem GSM – au platit 75 de milioane de dolari pentru a obtine licenta de operare pe o perioada de 15 ani, care expira in cateva zile. In ultimii trei ani (2008-2010), Orange si Vodafone au obtinut in Romania profituri nete de 1,7 mld. euro, potrivit datelor de la Finante.

Licenta Cosmote, numarul trei pe piata de telefonie mobila, a fost obtinuta in anul 1998 pe o durata de 15 ani, pentru suma de 53 de milioane de dolari, si va expira pe 5 aprilie 2014.

La intalnirea de joi ANCOM va propune, potrivit unor surse de pe piata, ca intreg spectrul radio din banda de frecventa de 900 MHz sa fie scos la licitatie pana la finele lunii august. In joc vor fi patru pachete de frecvente, respectiv cea ocupata in prezent de Cosmote, si cele ocupate acum de Orange si Vodafone, minus o parte din spectrul radio care va fi eliberata de cei doi jucatori si care va fi cel mai probabil licitata si adjudecata de RCS&RDS. ANCOM obliga de altfel Orange si Vodafone sa elibereze o parte din spectrul radio pentru ca un studiu realizat recent de o companie de consultanta a aratat ca firma controlata de oradeanul Zoltan Teszari este dezavantajata in competitia de pe piata de telefonie mobila pentru ca nu poate oferi servicii in banda de 900 MHz. Aceasta frecventa permite acoperirea teritoriului cu mai putine antene, fiind astfel mai eficienta.

Nu este clar in acest moment care vor fi conditiile impuse la licitatia pentru licentele GSM, respectiv ce se va intampla daca o alta companie decat cele care opereaza acum pe piata va veni, va licita si va castiga spectrul radio folosit in prezent de Orange, Vodafone sau Cosmote. Frecventele Orange si Vodafone ar fi in acest context cele mai atractive pentru un eventual jucator strain in conditiile in care dreptul de utilizare a frecventelor incepe din ianuarie 2013 fata de aprilie 2014 in cazul Cosmote, conform datelor vehiculate pe piata si obtinute de ZF.

In acelasi timp, ANCOM va cere Orange si Vodafone sa elibereze in cel mult un an de la data stabilirii castigatorilor licitatiei pentru spectru sa elibereze o parte din frecventele folosite – un termen considerat imposibil de atins de cei doi operatori.

"Pentru a acoperi la aceeasi calitate a serviciului zonele urbane, Orange si Vodafone va trebui sa instaleze un numar dublu sau triplu de antene. Suma investita ar putea depasi 100 mil. euro daca termenul va ramane de un an de zile, iar cei doi operatori vor fi blocati in acest proiect tot anul", a comentat pentru ZF o sursa de pe piata telecom. Daca estimarile privind numarul de antene care va trebui sa fie instalate de cei doi operatori se va dovedi exact, operatiunea s-ar putea dovedi una extrem de complicata din punctul de vedere al autorizatiilor. Ministerul Comunica­ti­ilor si ANCOM promit de ani de zile o lege care sa clarifice la nivelul intregii tari regimul in care pot fiind instalate antenele sau cablurile telecom, insa actul normativ a ramas la stadiul de promisiune. "Exista localitati in tara in care consiliile locale au decis sa nu mai permita instalarea de antene. Ce se va intampla in aceste localitati?", spune un manager din industria telecom.

Contactati de ZF, reprezentantii Orange, Vodafone si ANCOM nu au dorit sa comenteze subiectul.

Orange, Vodafone si Cosmote – cei mai mari jucatori de pe piata locala de telefonie mobila, au avut anul trecut impreuna afaceri cumulate de 2 mld. euro.

Compania romaneasca RCS&RDS are peste un milion de clienti pe telefonia mobila, serviciu lansat in anul 2007. RCS&RDS, companie controlata de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari, are o licenta de comunicatii mobile in frecventa de 2100 MHz, castigata in 2006. Compania a avut anul trecut doar in Romania afaceri de peste 400 mil. euro si este cel mai mare furnizor de servicii de televiziune si internet fix.

Initial, presedintee ANCOM trebuia sa tina o conferinta de presa la ora 13,00 in ceea ce priveste prelungirea licentelor,  dar a anulat intilnirea cu promisiunea unei intilniri pe 28 decembrie. cind se va comunica decizia.(ZF)

Comentarii