De Business

Punem punctul pe știi

2.400 de ani in concediu medical

miercuri, 21 martie 2007, 21:38
4 MIN
 2.400 de ani in concediu medical

Angajatii ieseni au stat anul trecut in concediu medical cit timpul scurs in aproximativ 24 de secole, adica 2.400 de ani. Conform datelor inregistrate in statisticile Casei Judetene de Pensii (CJP), iesenii au lipsit in total de la serviciu in 2006 din motive de sanatate peste 878.000 de zile. Aceasta inseamna ca, in fiecare zi lucratoare, in jur de 3.300 persoane s-au aflat in repaus medical. Pentru zilele de concedii medicale de pe parcursul anului trecut, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) a platit 1,6 milioane RON, ceea ce inseamna 450.000 euro. Potrivit datelor oferite de CJP si CJAS, o cincime dintre angajatii ieseni, respectiv 34.000 de persoane, au beneficiat de concediu medical pe parcursul anului trecut, in medie de 25 de zile per om. Restul angajatilor din judet, adica 131.000 de persoane nu au beneficiat de concediul medical anul trecut.

Isi iau concediu medical si pleaca in strainatate

Dupa cum sustin sefii unor companii din judet, multe dintre bolile pentru care angajatii au primit adeverinte medicale nu au acoperire in realitate. O comparatie, realizata la intimplare, intre o societate de stat si una din mediul privat, arata ca in ultimul caz incidenta concediilor medicale este mult mai mica decit in primul caz. In timp ce la Regia Autonoma de Transport Public (RATP), serviciu aflat in subordinea Primariei, fiecare angajat din cei 1.300 a stat teoretic anul trecut in concediu opt zile, salariatii de la fabrica de confectii Aya Sports, au obtinut doar doua zile de repaos la domiciliu. „Foarte multe certificate medicale au fost contestate, insa raspunsurile primite nu au fost multumitoare din punctul nostru de vedere. Nu este deloc simplu sa demonstrezi ca un angajat este bolnav doar inchipuit", a replicat Adrian Mihai, seful serviciului de personal de la RATP. Mihai a precizat ca angajatii sai au lipsit in total anul trecut de la munca circa 10.500 de zile, adeverintele medicale cele mai numeroase fiind eliberate de medicii neurochirurgi si ortopezi. Acesta a mai adaugat ca a ajuns la moda printre salariati ca sa-si ia concediu medical cind pleaca in strainatate. „Am descoperit numai noi astfel de zece cazuri care n-au putut sa vina sa semneze preavizul deoarece oamenii nu erau in tara. Altii isi iau concediu medical, de exemplu, cind li se desface contractul de munca pe motive de indisciplina. Si atunci, conform legii, nu poti sa-i dai afara", a mai specificat seful de personal de la RATP.

Toamna, sezonul concediilor medicale la foc automat

In cazul in care comparam numarul de zile de concediu medical obtinute de angajatii regiei de transport cu cele de la Antibiotice SA diferenta este de opt ori mai mare. „Persoanele care facusera o obisnuinta din a-si lua concediu medical fara motiv au fost repede epurate. In afara celor care au intr-adevar afectiuni profesionale, restul au fost trimisi acasa cu salarii compensatorii", a declarat Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iasi. Seful companiei de medicamente a mai precizat ca solutia pentru eliminarea persoanelor care obtin concedii medicale fara motiv a venit pe cale naturala. „Competitia pe locurile de munca a crescut atit de mult incit oamenii nu isi permit sa stea acasa fara un motiv serios", a afirmat Nani care a adaugat ca in cursul anului trecut cei 1.560 de angajati pe care ii coordoneaza au avut in total circa 1.800 de zile de concediu din motive de sanatate. Dupa cum sustin unii patroni ieseni, multe din adeverintele medicale se dau pe ochi frumosi. „Stiu de la un patron din domeniul constructiilor ca in lunile de toamna se poate ramine si fara un sfert din numarul total de salariati. Dar nu din cauza ca acestia ar fi bonavi, ci pentru ca au de lucru in agricultura. La mine in firma nu am intilnit insa cazuri in care angajatii sa solicite concediu medical fara un motiv real deoarece acestia sint constienti de faptul ca au de atins anumite target-uri si au anumite tinte de realizat", a mentionat Gabriel Mardarasevici, directorul general al Ness Romania.

Absenta de la serviciu este strins legat de gradul de satisfactie

Potrivit unui studiu efectuat de compania de asistenta medicala Medicover, numarul de zile de absenta de la serviciu este strins legat de gradul de satisfactie al angajatilor in acel loc de munca. In consecinta, organizatiile in care angajatii sint foarte motivati au un numar redus de zile de concediu medical. „La nivelul anului trecut am avut aproximativ 34.000 de persoane care au beneficiat de concediu medical. Suma totala platita pentru acesti angajati este de 1,6 milioane lei noi", a mentionat Iulian Serban, directorul Casei Judetene de Asigurari Sociale. Astfel, conform datelor statistice, aproximativ 20% din totalul salariatilor din judet inregistrati la finele anului trecut, au avut cel putin un concediu medical platit.

Comentarii