De Business

Punem punctul pe știi

Angajatorii se pling din cauza lipsei de personal calificat

Subtitlu

marți, 31 mai 2011, 19:02
3 MIN
 Angajatorii se pling din cauza lipsei de personal calificat

 Un studiu realizat de compania de recrutare personal Manpower scoate la iveala o situatie cel putin paradoxala. In conditiile in care foarte multe persoane nu-si gasesc o slujba, documentul mentionat arata ca patronii se pling de faptul ca nu exista pe piata personalul solicitat. Cum poate fi explicata aceasta situatie? Angajatorii spun sa ori nu gasesc oameni pentru posturile cerute, cei care vin la angajare solicita lefuri prea mari in comparatie cu posibilitatile oferite sau nu au conostinte in domeniu.

Este nevoie de strategii pe termen lung

ManpowerGroup Romania a publicat ieri rezultatele celui de-al patrulea studiu anual privind “Deficitul de Talente”. Conform acestuia, 53% dintre angajatorii din Romania intampina dificultati in ocuparea pozitiilor-cheie din interiorul firmelor. Studiul mai releva ca posturile care ridica cele mai mari dificultati angajatorilor sint cele de muncitor calificat, inginer sau manager si personal cu functii de conducere. „Cu toate ca nu toti angajatorii sint afectati de deficitul global de personal calificat, factorii externi ce se manifesta la nivel mondial (economici, demografici etc.) indica faptul ca presiunea exercitata de lipsa de persoane calificate se va simti curind pretutindeni. Companiile care adopta strategii pe termen lung in ceea ce priveste personalul se asigura ca vor avea la dispozitie talentul de care au nevoie pentru a-si indeplini obiectivele de afaceri. Cu toate ca personalul talentat nu poate fi «dezvoltat» in termen scurt, o strategie mai robusta privind forta de munca face posibil acest lucru in timp. Una dintre provocarile leaderilor este faptul ca aceasta necesitate intra in conflict cu presiunea privind eficienta in livrarea rezultatelor pe termen scurt – trimestrul, semestrul sau anul curent“, a precizat Valentin Petrof, country manager al Manpower Group Romania.

Lipsa de experienta, principalul inconvenient

Studiul arata ca 34% din angajatori au invocat lipsa de experienta a candidatilor, in 28% din cazuri a cintarit lipsa cunostintelor in domeniu, 21% dintre candidatii solicitau un salariu mai mare decit cel oferit, iar 15% dintre angajatori au sustinut ca nu au gasit candidati disponibili pe piata pentru pozitiile oferite. Un clasament realizat de catre companie scoate in evidenta faptul ca primele cinci pozitii cel mai greu de ocupat sint: muncitor calificat, ingineri, manageri, mecanici si personal din domeniul financiar si contabil. Anul trecut, in schimb, functiile cel mai greu de ocupat erau cele de inginer, muncitor calificat, responsabil vinzari, soferi si manageri. „Faptul ca nu putine organizatii invoca lipsa competentelor sau a experientei in rindul candidatilor drept principalele cauze ale deficitului de talente ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma atit pentru companii si institutii educationale, cit si pentru guverne si indivizi. Este important ca toate aceste categorii sa colaboreze astfel incit sa poata solutiona dezechilibrul dintre cerere si oferta de pe piata muncii intr-un mod sustenabil“, a incheiat Petrof.

Ce cauta angajatorii din judet

In Iasi, angajatorii au pus in prezent la dispozitia somerilor un numar de 628 de locuri de munca din care doar 69 pentru cei cu studii superioare. Cele mai cautate posturi, 264 la numar, sint in confectii, 213 in servicii, iar restul in constructii si industrie. In acelasi timp judetul avea la finele lunii aprilie o rata a somajului de 6,16%, numarind 19.060 de someri din care 14.232 nu benefeciau de indemnizatia de somaj, 9.551 proveneau din sectorul privat, iar 7.351 erau femei.

Comentarii