De Business

Punem punctul pe știi

Cele mai mari afaceri din Iasi

duminică, 30 august 2009, 19:01
4 MIN
 Cele mai mari afaceri din Iasi

Cei mai frumosi bani s-au facut anul trecut in domeniul constructiilor. Dupa cum arata situatia financiara a primelor zece companii din judet, in functie de cifra de afaceri raportata in 2008, acestea au derulat impreuna afaceri ce se ridica la aproximativ 2,06 miliarde lei (560 milioane euro), suma totala fiind comparabila cu cea inregistrata si cu un an in urma. Potrivit clasamentului intocmit de „Ziarul de Iasi", jumatate din societatile care au inregistrat anul trecut cele mai mari cifre de afaceri, la nivelul judetului nostru, activeaza in sectorul de constructii sau intr-un domeniu conex acestuia, asa cum este productia de tevi si accesorii din otel. Au dus-o bine de asemenea si o parte din comerciantii de masini, dar si cei care lucreaza in industria farmaceutica sau de reciclare. Multe dintre aceste societati sint afectate serios de criza economica. Cu toate acestea, primele zece societati din Iasi nu au reusit sa stringa la un loc decit o optime din afacerile Petrom SA in aceeasi perioada, care echivaleaza cu 16,75 miliarde lei, adica 4,55 miliarde euro la cursul mediu de 3,68 lei pentru un euro, publicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul precedent. Cifra de afaceri neta ce s-a invirtit in 2008 in jurul primelor zece companii iesene acopera, teoretic, ca valoare 3,43 milioane de salarii minime brute pe economie in cuantum de 600 lei fiecare.

Betoane, tevi si antibiotice

Compania ce a derulat cel mai consistent business in cursul anului trecut este Build Corp SRL, care a bifat o cifra de afaceri de 485,95 milioane lei (132,05 milioane euro). Societatea ce numara 540 de angajati si are ca obiect de activitate constructiile se afla in portofoliul omului de afaceri Iulian Dascalu – proprietarul a patru mall-uri la nivelul intregii tari, la care se adauga proiectul imobiliar Palas, de peste 250 milioane euro, demarat in centrul Iasului. Pe locul secund al clasamentului se afla producatorul local de tevi, ArcelorMittal Tubular Products, cu afaceri nete de 252,51 milioane lei (68,61 milioane euro). Uzina ieseana, controlata de unul dintre cei mai bogati oameni din lume – Lakshmi Mittal, se afla insa pe pierderi, pe parcursul anului trecut deficitul inregistrat in contabilitate fiind in suma de 1,92 milioane lei (521.000 euro). Ultimul loc pe podium este adjudecat de producatorul de medicamente – Antibiotice SA care a totalizat la finele anului 2008 o cifra de afaceri neta de 215,8 milioane lei (58,64 milioane euro) si un numar de aproximativ 1.500 de angajati la vremea respectiva. In primavara acestui an, firma ieseana a fost preluata de Ministerul Sanatatii in vederea dezvoltarii Companiei farmaceutice Romane. Aceasta ar urma sa fie realizata avind in centrul sau Antibiotice SA si integrind Sanevit Arad, Unifarm si departamentele de vaccinuri din cadrul Institutului Cantacuzino de la Bucuresti si Iasi. Noua companie isi propune sa produca, in colaborare cu mari corporatii internationale, vaccinuri si insulina, medicamente in segmentul bolilor cardiovasculare, antitumorale orale si injectabile sterile.

Cu doua firme in clasament

Prima mentiune revine societatii de recuperare materiale reciclabile sortate, Remat SA, ce apartine omului de afaceri Constantin Comanescu. Compania ce colecteaza fier vechi a raportat afaceri de 208 milioane lei (56,52 milioane euro) in 2008, fata de 157 milioane lei in 2007 cind se afla pe locul sase in Top 10. Cunoscut ca „regele fierului vechi", Comanescu detine mai multe firme in diverse domenii apropiate mai mult sau mai putin sectorului de constructii in zeci de judete din tara. La mijlocul clasamentului se pozitioneaza Centrala Electrica de Termoficare (CET) Iasi care, in ciuda faptului ca detine o cifra de afaceri de 205,85 milioane lei (55,93 milioane euro) totalizeaza pierderi la finele anului trecut in cuantum de 117,33 milioane lei (31,88 milioane euro). Societatea de termoficare aflata in subordinea Consiliului Local avea la sfirsitul lunii decembrie a anului 2008 in jur de 1.400 de salariati. Urmatoarea pe lista este Constructii Feroviare Iasi – Grup Colas SA cu o cifra de afaceri de 184,04 milioane lei (50 milioane euro), aproximativ 1.100 de salariati si un profit net de 12,52 milioane lei (3,4 milioane euro) la sfirsitul lui 2008. Pozitia a saptea in top revine tot lui Comanescu prin firma Com-Beton ce se ocupa de lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si care este nou intrata in clasament. Com-Beton a derulat anul precedent afaceri de 152,03 milioane lei (41,3 milioane euro) cu un numar de 350 de subordonati. Penultimele doua locuri in ordine sint adjudecate de firme ce activeaza in domeniul auto, respectiv Romil Service – care are ca obiect principal de activitate intretinerea si repararea autovehiculelor si o cifra de afaceri de 123,8 milioane lei (33,64 milioane euro) si dealer-ul Casa Auto ce este controlata de oamenii de afaceri Bogdan Pitigoi si Ion Tiriac cu afaceri nete de 117,03 milioane lei (31,8 milioane euro), cea din urma obtinind rezultate similare si in 2007.

Pentru prima data in top

Technosteel Lbr. intrata in top pentru prima data se afla pe ultima pozitie a clasamentului avind o cifra de afaceri neta de 115,24 milioane lei (31,31 milioane euro) si un cistig net de 0,42 milioane lei la finele anului anterior. Producatorul local de tuburi si tevi tubulare avea in decembrie 245 de angajati si si-a anuntat in acest an intentia de a investi in spatii comerciale, de birouri si hoteluri pe o suprafata de 4 hectare in zona Baza 3. Planul Urbanistic Zonal care cuprinde blocul de 20 de etaje a fost avizat de comisia de urbanism din Primarie in primavara anului in curs.

Fata de 2007, din Top 10 firme cu cele mai mari cifre de afaceri au iesit Bunge Romania, fosta fabrica Unirea SA, ce a fost relocata in zona Buzau si Remar SA Pascani. Trebuie precizat faptul ca reporterii „Ziarului de Iasi" au solicitat la Fisc sa confirme clasamentul intocmit insa reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) au refuzat pe motiv ca nu au centralizat datele, acestea fiind totusi postate pe www.mfinante.ro. „Numele societatilor comerciale intra sub incidenta secretului fiscal si nu avem voie sa le dam", ne-a transmis telefonic si Oana Ghencea, responsabil relatii publice in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Comentarii