De Business

Punem punctul pe știi

Cit fac terenurile si halele firmei Unirea SA

miercuri, 30 ianuarie 2008, 19:45
3 MIN
 Cit fac terenurile si halele firmei Unirea SA

Relocarea fabricii de ulei Unirea la Buzau lasa in urma bunuri imobiliare foarte voloroase din punct de vedere imobiliar. Decizia actionarului majoritar Bunge de a suspenda activitatea de productie la nivel local si de a muta unitatea in alt judet scoate la bataie pe piata imobiliara ieseana o suprafata de aproximativ 50.000 de metri patrati de teren.

Chiar daca reprezentantii companiei sustin, in mod oficial, ca nu au hotarit ce vor face cu activele aflate in portofoliul fabricii, acestea ar putea aduce in conturile firmei sume frumusele, atit din vinzarea cit si din inchirierea bunurilor sale. Potrivit aprecierilor jucatorilor imobiliari, un metru patrat de teren liber in zona producatorului de ulei se tranzactioneaza, in prezent, in medie, cu aproximativ 100 de euro.

"Daca este vorba insa de constructie pe teren, pretul pe metru patrat poate urca pina la 300 de euro. De exemplu, avem acum la vinzare in zona o hala de 5.200 de metri patrati cu 1,5 milioane euro. E drept ca aceasta este foarte bine amenajata si are toate utilitatile", a declarat Eliza Neamtu, consilier imobiliar la Fidelia Casa.

Compania ar putea obtine sume frumusele si din inchirierea spatiului.  "O hala se inchiriaza acum in zona industriala cu preturi ce variaza intre 3,5-7 euro pe metru patrat. Un pret mediu estimativ este de 5 euro", a mentionat Diana Cibotar, managerul agentiei imobiliare Velis.

Conform declaratiilor oficiale ale actionarului majoritar, producatorul de ulei se intinde pe o suprafata de peste cinci hectare, beneficiind de doua corpuri de cladiri de birouri, trei hale de productie si un siloz. "Din cite stiu eu, o treime din suprafata de teren detinuta de fabrica este ocupata de constructii", a apreciat Stefan Iacob, liderul de sindicat al Unirea Iasi.

Un calcul aritmetic simplu arata ca activele lasate in urma Bunge valoare aproximativ 10 milioane de euro, aici se includ atit terenul cit si halele.  Acesta a mai precizat ca, in cursul zilei de astazi, va trimite la sediul central al firmei din Bucuresti cerintele exprimate de salariatii fabricii in ceea ce priveste planul de masuri sociale care urmeaza sa fie negociat cu patronatul.

"Solicitarile angajatilor depasesc orice inchipuire. Acestia vor in jur de 24 de salarii compensatorii sau echivalentul acestora in suma fixa. Cu toate acestea, acum patru luni cind au fost disponibilizati salariatii de la fabrica din Oradea, ei nu au primit decit sase salarii compensatorii. Nu stiu daca noi vom obtine mai mult", a declarat ieri Iacob.

Dupa cum sustine liderul de sindicat al fabricii iesene, propunerile ce vor fi inaintate patronatului includ, de asemenea, si disponibilizarea in etape. "Adica am dori ca in prima faza sa nu plece mai mult de o suta de oameni, iar acest lucru sa nu aiba loc chiar de Pasti, ci undeva din luna mai", a mai precizat Iacob.

Potrivit oficialilor actionarului majoritar, relocarea activitatii fabricii din Iasi la Buzau face parte dintr-un program investitional estimat la aproximativ 25 milioane de dolari. "Aceasta investitie demonstreaza angajamentul pe termen lung, continuu si sustinut al Bunge de a investi in Romania, precum si de a dezvolta proiecte in toata regiunea Dunarii. Fabrica din Buzau are o locatie strategica si, odata modernizata, va oferi o baza excelenta pentru activitatea pe care Bunge o desfasoara in domeniul alimentar in Romania si Bulgaria", a motivat Jean-Louis Gourbin, presedintele Bunge pentru Europa.

Comentarii