De Business

Punem punctul pe știi

Citi bani fac cele mai tari firme din Iasi

duminică, 04 iulie 2004, 23:00
4 MIN
 Citi bani fac cele mai tari firme din Iasi

Soarta economica a Iasului atirna de situatia a 10 firme. Daca, miine ele si-ar inchide portile peste 7.000 de persoane ar ramine pe drumuri. De asemenea, alte citeva sute de firme mici si mijlocii, care le asigura materii prime marilor societati comerciale ar intra la rindul lor in faliment. Inainte de revolutie, toata lumea stia ca cele mai mari vinzari sint realizate de catre Combinatul de Utilaj Greu (CUG), actuala Fortus. Acum, putini stiu ca forta economica a Iasului este data de productia de ulei, medicamente si constructii. Intr-un top alcatuit dupa cifra de afaceri realizata in 2003 primele locuri sint ocupate in ordine descrescatoare, daca excludem CET, de „Unirea”, „Antibiotice” si „Valgab Invest”, firma consilierului PSD, Gabriel Surdu. In total primele zece firme cu cea mai mare cifra de afaceri au inregistrat un volum de vinzari de 9.260 miliarde de lei, adica de patru ori mai mult decit bugetul Primariei Iasi. Cifra de afaceri raportata anul trecut de acestea reprezinta 15% din total vinzarilor realizate de societatile din judetul Iasi, in aceeasi perioada.
Firma cu cele mai mari vinzari merge in pierdere
Fabrica de ulei „Unirea“ care a obtinut anul trecut cea mai mare cifra de afaceri, respectiv 1.754 miliarde de lei este detinuta de catre concernul american „Bunge“, care mai este si propietarul fabricii de ulei „Muntenia”. „Bunge“ are o cifra de afaceri de peste 11 miliarde de dolari (adica aproximativ 1/3 din PIB Romaniei). „Unirea” insa nu a reusi nici anul trecut sa intre pe profit, dupa ce in 2002 a inregistrat aceeasi situatie. Pe pozitia a doua cu 1.537 miliarde de lei este CET. Regia care asigura caldura iesenilor este subordonata Consiliului Local. Pe locul trei se situeaza „Antibiotice” cu 1.214 miliarde de lei. Actionarul majoritar al fabricii iesene de medicamente este Ministerul Sanatatii. La mica distanta, pe locul patru este una din firmele lui Gabriel Surdu, „Valgab Invest” cu 1.064,9 miliarde de lei. Aceasta este firma care a construit mai multe benzinarii pentru gigantul petrolier rus „Lukoil“ in toata tara, printre care si la Iasi.
Drojdia in top
Pe locul cinci, cu 668,3 miliarde de lei este „Constructii Feroviare Colas”. Societatea care are ca obiect principal de activitate constructiile de drumuri are ca actionar principal grupul de firme „Colas” din Franta. Societatea detinuta de Ioan Prisecariu, „Asam” se situeaza pe locul cinci in ceea ce priveste volumul cifrei de afaceri realizat anul trecut, cu 663,1 miliarde de lei. Pe sapte se regaseste firma „Remat” cu 600,6 miliarde de lei, care este detinuta de omul de afaceri Constantin Comanescu. Societatea se ocupa cu recuperarea deseurile feroase si neferoase. Locul opt este ocupat de catre o alta firma a lui Ioan Prisecaru „Tess Conex” cu 600,5 miliarde de lei. Fabrica de drojdie din Pascani, „Rompak” ocupa locul noua cu 580,9 miliarde de lei. „Kosarom”, firma ce are ca actionar majoritar pe Neculai Apostol, fostul prefect al judetului ocupa locul zece in topul firmelor dupa cifra de afaceri realizata anul trecut, cu 576 miliarde de lei.
Cel mai mare profit: 226 miliarde de lei
Clasamentul primelor zece firme in functie de profitul brut obtinut anul trecut este putin diferit de cel realizat in functie de cifra de afaceri. Pe linga o parte dintre numele firmelor care se regasesc in topul societatilor dupa cifra de afaceri apar altele noi. Primul loc este ocupat la o distanta confortabila de ceilalti competitori de catre o alta firma a lui Surdu, „Valgab Construct” cu 226,6 miliarde de lei. Nu numai ca firma lui Surdu a obtinut cel mai mare profit din judet, dar este si foarte rentabila avind o rata a profitului de 80%, aproape sigur cea mai mare din Iasi. Acesta este urmata de catre CET cu 177 miliarde lei si „Iasitex” cu 125 miliarde de lei. „Iasitex” apartine omului de afaceri Stefan Vuza, din vara anului trecut care mai detine alaturi de firma ieseana „Uzuc Ploiesti”, „Contactoare Buzau” si „Chimcomplex” Borzesti. Saltul realizat de „Iasitex” este destul de spectaculos, daca tinem cont de faptul ca in 2002 societatea a obtinut un profit de numai 17 miliarde de lei, adica de sapte mai putin decit in 2003.
Din viile de la Bucium a curs numai lapte si miere
Locul patru este ocupat de catre „RAJAC” cu 123 miliarde de lei, cinci de „Antibiotice” cu 118,6 miliarde lei, sase de catre „Rompak” Pascani cu 88,1 miliarde lei, sapte de „TotalGaz” cu 66,4 miliarde de lei, iar opt de catre „Agroindustriala” Bucium cu 61,3 miliarde de lei. Fostul IAS care in prezent este propietatea omului de afaceri Daniel Panaite este a doua dupa firma lui Surdu in topul rentabilitatii avind o rata a profitului de 50%. Locul noua in clasamentul firmelor in functie de profitul obtinut este detinut de catre „BTM Romania”, firma cu capital belgian cu 60,8 miliarde de lei, iar pozitia a zecea apartine firmei „Radix Company”, detinuta de catre Gabriel Mardarasievici. (D. CONSTANTIN)

Comentarii