De Business

Punem punctul pe știi

Cum sa-ti ridici o casa in trei luni

luni, 09 ianuarie 2006, 00:00
3 MIN
 Cum sa-ti ridici o casa in trei luni

Casa din lemn sau din caramida? Acesta este intrebarea pe care, probabil, si-o pun cei mai multi tineri dornici sa-si ridice o locuinta. „Ziarul de Iasi“ a contactat mai multe firme de constructii si va prezinta avantajele si dezavantale caselor construite din lemn si prefabricate din acest material. In primul rind, locuintele din lemn se ridica intr-un timp relativ scurt, indiferent de anotimp. „Fata de locuintele clasice, pentru casele din lemn termenul de executie a lucrarilor dureaza cel mult trei luni. De obicei, constructia inainteaza cu cite 0,6-0,7 metri patrati pe zi. Un alt avantaj il constituie faptul ca o astfel de constructie se poate realiza in orice anotimp, inclusiv iarna, deoarece lemnul se comporta foarte bine si in sezonul rece“, a declarat Cristi Branca, directorul firmei Mobinstal.
Gradul de izolare este mai ridicat
In al doilea rind, casele din lemn sint mai ieftine si ofera un grad de izolatie termica mai buna dupa cum sustin reprezentantii firmelor de profil. „Cheltuielile legate de utilitati se pot reduce destul de mult deoarece lemnul reprezinta o suprafata calda, in timp ce betonul si caramida sint suprafete reci, care intretin racoarea“, a mai precizat Branca. In general gradul de izolare termica si fonica este, in medie, cu 30% mai mare fata de cel al locuintelor din caramida ori BCA. Costurile unei locuinte pleaca de la circa 200 euro pe metrul patrat daca este construita din prefabricate de lemn si ajunge pina la circa 500 euro metrul patrat daca este ridicata din butuci. „Pretul de achizitie «la cheie» al unei case din prefabricate de lemn este, in medie, de 230 euro metrul patrat“, a explicat directorul Mobinstal . Aceasta inseamna ca pentru o casa de 120 metri patrati, clientul va achita aproximativ 30.000 de euro. Daca locuintele sint fabricate din butuci pretul ajunge pina la 500 euro metrul patrat potrivit lui Bogdan Sauliciuc, directorul general al firmei Rims din Cluj, citat de revista Capital. In al treilea rind, lemnul confera contructiei elasticitate in amortizarea vibratiilor si absorbtia undelor seismice. Cu alte cuvinte, astfel de locuinte prezinta mai multa siguranta in timpul cutremurelor decit cladirile construite din beton. „Elasticitatea lemnului si a elementelor metalice de prindere si fixare confera constructiilor pe structura de lemn o rezistenta seismica de peste opt grade pe scara Richter“, a precizat Branca.
Pot lua foc mai usor
Alti constructori sint insa de parere ca locuintele din lemn prezinta dezavantajul de a putea lua foc mai usor decit cele din beton. „Eu nu agreez locuintele din lemn din motivul combustibilitatii. Acestea pot lua foc foarte repede si din acest motiv nu vreau sa stau intr-un stres permanent. Ca si casa de vacanta cred ca e in regula, dar ca locuinta permanenta nu sint prea convins“, a remarcat Vasile Macovei, reprezentantul firmei de constructii Granit. In plus, casele alcatuite din prefabricate din lemn prezinta dezavantajul ca o data la citiva ani presupun costuri suplimentare de intretinere. Mai exact, dupa cum recomanda specialistii, la 2-3 ani acestea trebuie reignifugate, adica intretinute cu lacuri si vopsele specifice prevenirii incendiilor. „Un litru de lac cu ignifuganti costa circa 150.000 lei vechi si este utilizabil pentru aproximativ 3 metri patrati de casa“, a specificat directorul Mobinstal. De asemenea, unii specialisti din domeniu sustin ca locuintele din lemn rezista mai putin in comparatie cu cele din caramida.
Cele mai utilizate sint prefabricatele din rasinoase
Cele mai utilizate materiale sint, dupa cum sustin specialistii, prefabricatele din rasinoase, respectiv bradul, pinul si molidul. „Bradul este folosit in proportii covirsitoare deoarece este foarte usor prelucrabil, iar modul cum se comporta la diferente de temperaturi, de la minus 20 de grade iarna la plus 30 de grade vara, este exceptional“, a detaliat seful Mobinstal. Concret, in cazul constructiilor de tip sandwich, peretii constructiei sint executati in atelierul firmei, urmind ca apoi acestia sa fie amplasati pe structura de rezistenta din lemn la locatia clientului. Casele cu structura din butuci din lemn se construiesc direct pe amplasamentul ales. Ca la orice constructie, temelia se realizeaza din beton sau alte derivate ale acestuia, iar adincimea fundatiei se stabileste in functie de studiul geotehnic al terenului. Specialistii recomanda ca fundatia sa iasa cu 25-30 de centimetri deasupra solului pentru a se evita umezirea zidariei pe timp de ploaie. „La noi deocamdata este destul de greu sa schimbi mentalitatea oamenilor in ceea ce priveste temelia casei sau chiar primul nivel. Majoritatea persoanelor prefera case din lemn, insa demisolul sa fie obligatoriu din BCA. Probabil asa se simt mai in siguranta“, a mai precizat Branca. (Cristina ORHEANU)

Comentarii