De Business

Punem punctul pe știi

Descoperire: orbii vad banii

Subtitlu

vineri, 23 iulie 2010, 21:06
6 MIN
 Descoperire: orbii vad banii

 „Ziarul de Iasi" va prezinta astazi un exemplu despre cum sint cheltuiti banii publici cu pensiile unor persoane care au obtinut aceasta facilitate pe cai mai putin ortodoxe. Redactorii „Ziarului de Iasi" au realizat o ancheta in comuna Probota, localitate unde exista un numar mare de pensionari cu handicap. Concluziile sint elocvente: un sfert dintre persoanele cu pensii de handicap din aceasta comuna sint „orbi" cu acte in regula, dar, in realitate, o buna parte dintre acestia nu au nici o deficienta si au vazul foarte bun. Potrivit primarului din localitate, exista familii care incaseaza pensii de nevazatori, atit sotul cit si sotia. Sotia unui „nevazator" a indicat chiar si medicul care ar fi ajutat multi sateni sa devina pensionari, inclusiv pe sotul acesteia.

Orb plecat pe tarla sa stringa ceapa

Potrivit evidentelor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi, 124 din cei 3.600 de locuitori ai comunei Probota incaseaza lunar pensii de handicap. Dintre acestia, 36 sint nevazatori, iar 29 sint, oficial, complet orbi. Reporterii s-au deplasat in satul Perieni, din comuna Probota, pentru a verifica daca realitatea se potriveste cu constatarile medicilor care i-au declarat inapti de munca pe nevazatorii din aceasta localitate.

Primul pe lista a fost Neculai Radeanu, care figureaza in scriptele DGASCPC Iasi ca incaseaza pensie de nevazator permanent, incadrat cu gradul intii. Teoretic, incadrarea in gradul intii de handicap, inseamna ca persoana fie nu vede deloc, fie vede foarte slab. „La gradul intii, 90% din cei incadrati nu vad absolut deloc. Unii, foarte putini, pot vedea vag lumini si umbre. La gradul doi discutam de o acuitate vizuala foarte redusa, dar omul totusi vede. Cei incadrati la gradul trei pot, la o adica, si sa conduca masina", a spus Ioan Ticu, director adjunct in cadrul DGASCPC. Intr-o prima faza, reporterii au intrebat consatenii daca cel cautat este intr-adevar orb, asa cum reiese din constatarile medicilor. „Pe Neculai Radeanu il gasiti repede, ca are o crisma si nu este orb, este chiar foarte sanatos. Are tractoare, masini, chiar si magazin pe care il administreaza impreuna cu fiul sau", ne-a spus un vecin, care s-a recomandat Pipirig. La poarta lui Radeanu a venit sotia „nevazatorului". Banuitoare, aceasta nu a dorit sa ofere amanunte despre sot. „Ce treaba aveti cu sotul meu? Este plecat de dimineata pe tarla, impreuna cu fiul meu, sa taie ceapa, ca ne-o fura. Se intoarce diseara tirziu, nu stiu la ce ora", a spus aceasta initial. La insistentele noastre de a discuta cu Neculai Radeanu, femeia s-a enervat. „Lasati ca stiu eu de ce ati venit: sa vedeti de pensia lui. Dar si el ar dori sa stea de vorba cu dumneavoastra, ca are pensia foarte mica, mai ales ca a fost operat si are multe probleme medicale. De ce nu mergeti la alti vecini, sa vedeti cum au pensii de orbi si fluiera pe strada? Macar barbatul meu este bolnav, pe cind ceilalti nu au nimic", a sarit nervoasa sotia lui Neculai Radeanu.

„Am mers la doctor si am rezolvat"

Intrebata cum a obtinut sotul sau pensia de nevazator, in conditiile in care acesta s-a dus la muncile agricole, nevasta pensionarului a dat numele unui medic din Iasi. „Am mers si noi, ca si ceilalti, la Petraru (Dumitru Petraru, medic oftalmolog de la Spitalul de Neurochirurgie – n.r.) si am rezolvat. Mergeti si mai intrebati cum au obtinut pensii de nevazatori si Alexandru Robu impreuna cu sotia sa, pe Constantina Radeanu, pe Ioachim Pipirig sau Ioan Pipirig. Altii iau pensie de nevazatori cite doi din familie si nu au nici pe dracu’, merg bine merci pe strada si fluiera. In toata mahalaua asta, sint foarte multi care iau pensii de nevazatori", a spus sotia lui Neculai Radeanu.

Reporterii l-au gasit pe un alt „nevazator", Alexandru Robu, odihnindu-se linga casa si care s-a prezentat sprinten la poarta cind a fost strigat. Intrebat despre cum a obtinut pensia de nevazator, acesta nu s-a ferit la inceput sa ofere detalii. „Am obtinut anul trecut certificat de nevazator, atit eu cit si sotia, dar nu permanent. Trebuie sa merg cu sotia in fiecare an sa ne verifice comisia medicala. Am obtinut pensia mergind la doctor, atit pot spune", a afirmat acesta. Intrebat cum de a obtinut certificatul de nevazator desi vede, dovada fiind si tractorul de la poarta, acesta a ridicat din umeri. „Am fost la medic si eu si sotia si cu asta gata. Oricum, eu chiar am probleme cu vederea, nici tractorul nu-l mai pot conduce. Am probleme si cu coloana, mai multe. Eu am o pensie de 480 de lei, iar sotia la fel. Pe 12 august trebuie sa merg iar la comisie", a explicat acesta.

Parafa in regula pe certificat de orb

Urmatoarea oprire a reporterilor a fost la poarta altui pensionar: Ioachim Pipirig. Strigat la poarta, in locul acestuia, a raspuns sotia, care l-a chemat imediat din casa. Ioachim Pipirig a venit la poarta nefiind ajutat de cineva. Intrebat despre modul in care a obtinut pensia de nevazator, in conditiile in care se vede clar ca nu este orb, acesta a raspuns uitindu-se la sotia sa. „Am reusit sa obtin pensia inca de acum cinci ani. Sint bolnav de multe, deoarece am lucrat la o fierarie. Ce-ati vrea sa va spun? Chiar nu am nimic sa spun", a precizat acesta. In schimb, sotia sa s-a aratat revoltata. „Noi nu avem nici un venit, nimic. Nu avem cu ce ne descurca, pensia fiind toata baza noastra", a subliniat sotia lui Ioachim Pipirig.

Conform spuselor primarului comunei Probota, doctorul indicat de catre sotia lui Neculai Radeanu ca i-ar fi ajutat sa obtina pensionarea ar fi venit prin comuna sa avertizeze pensionarii ca vor urma verificari de la institutiile de control. „Din ce mi-au spus satenii, doctorul Petraru a venit sa-i avertizeze pe pensionari ca vor veni controale. I-a invatat ce sa spuna ca sa nu aiba probleme", a povestit Vasile Dadu, edilul comunei Probota. Contrar celor spuse de acesta cit si de sotia lui Neculai Radeanu, doctorul indicat a sustinut ca nu a fost niciodata in Probota. „Nu stiu cine a spus asa ceva dar eu nu am fost niciodata in aceasta localitate si nu este adevarat nici ca i-as fi ajutat cu pensiile. Eu ce am scris in documentele medicale a fost adevarat. De asemenea, nu cunosc nici un Neculai Radeanu. Mai multe nu am de spus", a declarat doctorul oftalmolog Dumitru Petraru. Curios este ca pe documentele medicale din dosarul lui Neculai Radeanu, aflat la DGASCPC, este prezenta parafa medicului.

„Ai pensie de nevazator si te plimbi cu motoscuterul"

Pensiile de nevazatori au stirnit un adevarat razboi in comuna. Locuitorii, in frunte cu primarul, sint individiosi pe vecinii lor declarati „orbi" si ii considera favorizati de soarta. „Chiar este o rusine sa ai pensie de nevazator si sa te plimbi cu motoscuterul sau sa cosesti finul. Multi dintre locuitori sint contrariati de faptul ca vecinii lor incaseaza lunar bani nejustificati. Pina in prezent nu s-a stiut de aceste pensii, dar acum s-a aflat si multi sint foarte suparati, mai ales ca multi dintre acestia au pensii, atit sotul cit si sotia", a spus edilul comunei. Intrebati despre numele aflate pe lista furnizata de primar, reprezentantii DGASPC Iasi au refuzat sa ofere detalii despre acestia. „Nu pot oferi nume din dosarele de pensii si nici un alt detaliu, cu atit mai putin doctorii care au pus diagnostice pentru pensionari", a obiectat Florin Ion, directorul DGASCPC. In schimb, alti reprezentanti din conducerea DGASCPC au aratat cu degetul inspre medici, deoarece handicapul este constatat de catre acestia. „Noi nu putem sa contestam o constatare eliberata de catre medici. Nu putem face nici macar plingere la Colegiul Medicilor. In cadrul comisiilor prin care acordam gradele de handicap, nu putem face decit sa constatam ca dosarele sint sau nu complete si sa eliberam decizia de pensionare. Chiar daca noi vedem ca in actele medicale apare ca fiind orb si in realitate acesta nu arata ca este, noi nu avem ce face. Medicii sint aceia care decid handicapul unei persoane si cit de grav este", a spus Ticu.

Potrivit acestei institutii, in prezent, in judetul Iasi sint inregistrate 26.922 de persoane cu handicap neinstitutionalizate. Dintre acestea, 8.026 de persoane sint cu handicap de gradul intii, 14.442 sint cu gradul doi si numai 3.666 au gradul trei. Din numarul total de 26.922 de persoane cu handicap, 8.884 sint nevazatori. Conform reprezentantilor DGASCPC, nevazatorii cu gradul intii de handicap primesc o pensie lunara de 827 de lei, cei cu gradul doi – 234 de lei, iar la gradul trei suma este de 34 de lei. In total, numai pentru pensii se cheltuiesc lunar 10 milioane lei.

Comentarii