De Business

Punem punctul pe știi

Debandada in contabilitatea Statiunii de Cercetare Podu Iloaiei

joi, 01 aprilie 2010, 18:30
4 MIN
 Debandada in contabilitatea Statiunii de Cercetare Podu Iloaiei

Vraiste in contabilitatea Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola – Podu Iloaiei. In urma unui control realizat la sfirsitul anului trecut de catre  Camera de Conturi Iasi au fost scoase la iveala numeroase nereguli contabile. Chiar daca statiunea duce o lipsa acuta de fonduri, compartimentul financiar nu si-a dat interesul sa urmareasca recuperarea unor bani de la firmele carora le furnizase produse agricole, desi acestea datorau sumele de ani buni.

Astfel, potrivit raportului Camerei de Conturi Iasi, firma Agrimarvas SRL Iasi datora Statiunii de Cercetare Podu Iloaiei suma de 91.995 lei, dar la inapoierea restantei nu au mai fost achitate penalitati de intirziere in valoare de aproape 30.000 de lei.

"Nu au fost inregistrate in contabilitatea entitatii si nu s-a urmarit recuperarea de la SC Agrimarvas SRL Iasi, penalitatile de intirziere pentru neplata in termen a produselor livrate de catre statiune, conform contractului de vinzare – cumparare nr. 2.268 din 25.10.2006 in valoare de 377.825", se arata in raportul inspectorilor Camerei.

Schimb de replici

In replica, conducerea statiunii afirma ca totul se datoreaza neglijentei contabilei. "In primul rind, contabila nu ne-a anuntat ca avem de recuperat bani din acel contract pentru seminte, dar ulterior am dat in judecata Agrimarvas pentru recuperarea penalitatilor si sintem deja la al treilea termen. Pe de alta parte, cu societatea Agrimarvas SRL avem contracte de colaborare de multi ani, asa ca nici noi nu am fost foarte exigentI cu acestia", spune Ionela Ion, directorul statiunii de cercetare.

La rindul ei, fosta contabila a statiunii, Luminita Regus, sustine ca  timpul alocat activitatii la acest loc de munca, conform incadrarii, era prea scurt in comparatie cu activitatea ce trebuia desfasurata. "Eram cu jumatate de norma si trebuia sa mai fac si altceva pe linga. Era prea multa munca la statiune si nu aveam efectiv timp sa ma ocup de toate situatiile. In ceea ce priveste recuperarea penalitatilor aferente restantelor, dovada ca m-am interesat de acestea sint adresele inaintate catre firme prin care solicitam sa ne faca platile. Mai multe nu am ce sa comentez", a declarat Luminita Regus.

Totul este aruncat in spatele unui singur om

Compartimentul financiar al Statiunii de Cercetare Podu Iloaiei nu s-a ocupat nici macar de recuperarea sumelor acordate ca avans unor firme pentru achizitionarea unor utilaje, contracte de altfel neonorate. 

"Nu au fost recuperate platile in suma de 3.142 lei efectuate la data de 07.12. 2008 sub forma de avans, catre SC Lantec Industries SRL Bucuresti, desi utilajele contractate si facturate nu au fost livrate si a renuntarii in fapt, a procurarii acestora", se mai arata in raport.

Directorul statiunii sustine ca recuperarea banilor de la aceasta societate era tot in sarcina contabilei statiunii. "Este vorba despre achizitionarea unui motocultor pentru suma de 19.640 lei, din care nu am achitat decit un avans de 3.142 de lei. Utilajul nu a fost livrat, iar noi am renuntat la achizitie. Recuperarea avansului trebuia sa fie facuta tot de catre contabila", a punctat Ionela Ion.

Alte deficiente descoperite de inspectorii Curtii de Conturi Iasi la unitatea de cercetare au in prim-plan deficiente privind inventarierea bunurilor unitatii. "Nu exista dovada valorificarii inventarierii generale a elementelor de activ si pasiv, nefiind intocmit si prezentat, de catre comisia de inventariere, un  proces-verbal privind rezultatele acestei actiuni, in care sa fie consemnate numarul si data deciziei de numire a comisiei de inventariere, gestiunile inventariate, rezultatele inventarierii sau cauzele plusurilor si ale lipsurilor constatate la persoanele vinovate", mai este specificat in concluziile inspectorilor Curtii de Conturi Iasi.

Directoarea statiunii arunca din nou vina tot in spatele fostei contabile. "Fosta contabila era neglijenta deoarece lucra la noi cu jumatate de norma din anul 2006. Avea studii medii la baza si nu avea prea multa experienta. De cind am avut controlul Curtii de Conturi am angajat alt contabil, cu norma intreaga si care stie ce face. Examenul a fost pe data de 23 martie", a subliniat directorul. Ciudat este ca Ion nu sufla nici un cuvint despre modul cum a fost angajata contabila sau despre cine a luat aceasta decizie.

Jumatate dintre angajatii statiunii sint paznici

In prezent, Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricola Podu Iloaiei se afla in moarte clinica, datoriile acesteia la bugetul consolidat al statului ridicindu-se la 170.000 lei. Statiunea numara in prezent 22 salariati, dintre care 9 sint paznici, numarul acestora fiind mare datorita patrimoniului bogat al unitatii.

"Deoarece ne autofinantam, nu avem bani nici de salarii, daramite pentru investitii. Ne-am restrins activitatea si asteptam din 2006 ca sa fie data legea prin care o parte a patrimoniului nostru sa fie trecuta la Universitatea de Stiinte Agricole Iasi, iar restul la actionari. Planul prevede ca bunurile si 400 de hectare din patrimoniul nostru sa fie trecute la aceasta universitate pentru cercetare", mai spune Ionela Ion.

In prezent, unitatea de cercetare lucreaza 1.027 hectare, din care cea mai mare parte apartine statului, iar diferenta unor actionari. Cele peste 1.000 de hectare sint lucrate cu ajutorul altor doua firme, in baza unui contract de participatiune. "Statiunea lucreaza 661 de hectare impreuna cu firma Agrimarvas SRL si alte 604 hectare cu firma Prodalex SRL", explica directorul.

Potrivit sursei mentionate, terenurile statiunii de cercetare sunt destul de valoroase. "Sint valoroase deoarece unele din acestea sint situate chiar in zona centrala a localitatii Podu Iloaiei", a conchis Ion.

Comentarii