De Business

Punem punctul pe știi

Dupa primarii si marile firme, si micii producatori agricoli pot accesa fonduri SAPARD

luni, 23 februarie 2004, 00:00
2 MIN
 Dupa primarii si marile firme, si micii producatori agricoli pot accesa fonduri SAPARD

Daca pina in prezent prin proiectul SAPARD s-au putut obtine fonduri nerambursabile doar de catre autoritatile locale si marile firme, acum pot accesa programul si micii producatori. Acestia pot obtine jumatate din valoarea utilajelor sau a masinilor agricole pe care vor sa le achizitioneze, cu conditia sa detina cealalta jumatate din valoarea acestora. Suma minima a proiectelor este de 5.000 de euro, iar cea maxima de 200.000 de euro.
La sfirsitul anului trecut a fost lansata masura 3.4 din cadrul programului SAPARD, program finantat de Uniunea Europeana. Aceasta are drept scop dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative pentru cei care doresc sa investeasca in mediul rural.
Daca pina acum masurile lansate in cadrul programului SAPARD se adresau mai mult societatilor comerciale, odata cu lansarea masurii 3.4 vor avea acces la finantare si producatorii agricoli individuali alaturi de proprietari de paduri, persoane fizice autorizate, asociatii familiale, societati agricole sau societati comerciale.
Ce activitati sint finantate
Valoarea totala eligibila a proiectelor de finantare trebuie sa fie intre minim 5.000 de euro si maxim 200.000 de euro, dintre care numai jumatate vor reprezenta finantarea UE nerambursabila.
Solicitantul trebuie sa demonstreze ca este capabil sa suporte 50% din valoarea totala a proiectului. Pentru a fi admise, proiectele trebuie sa vizeze urmatoarele domenii: servicii agricole, turism rural, activitati mestesugaresti, acvacultura, sericicultura, apicultura, cultivarea si procesarea ciupercilor, procesarea fructelor de padure si de arbusti fructiferi, a plantelor aromatice si medicinale sau cresterea si procesarea melcilor si broastelor. Nu este obligatoriu ca cel care solicita finantarea sa locuiasca la tara dar trebuie ca proiectul ce urmeaza a fi dezvoltat sa fie amplasat in mediul rural.
Utilajele trebuie sa fie cumparate din UE
De asemenea, pentru ca un proiect sa fie eligibil, toate serviciile, utilajele si bunurile ce urmeaza a fi achizitionate trebuie sa aiba ca tara de origine tarile UE sau in curs de aderare la UE.
Daca solicitantul cistiga finantarea, investitiile efectuate prin proiect trebuie sa se deruleze in maxim doi ani de la data semnarii contractelor de finantare, in functie de complexitate.
Printre cheltuielile generale considerate eligibile intr-un astfel de proiect se numara: constructia, modernizarea sau extinderea cladirilor si instalatiilor aferente, achizitionarea de utilaje si echipamente, achizitia de masini agricole, echipamente IT si software pentru administrarea afacerii, cheltuielile pentru studiile de fezabilitate, plata arhitectilor pentru proiectarea cladirilor in care se va dezvolta proiectul, plata licentelor sau patentelor pentru implementarea proiectului etc.
La aceste cheltuieli se adauga cele specifice pentru fiecare domeniu din care face parte proiectul. Este bine de stiut ca prin programul SAPARD nu se acorda plati in avans, ci se ramburseaza numai cheltuielile facute deja.
Astfel, cistigatorul finantarii trebuie sa inceapa executia proiectului din surse proprii, rambursarea facindu-se in maxim trei transe de rambursare pe baza unei cereri de plata la care se ataseaza documentele care justifica cheltuielile efectuate (facturi, contracte, ordine de plata etc). (Ana PRODAN)

Comentarii