De Business

Punem punctul pe știi

Firmele din Iasi prinse cu cei mai multi angajati la negru

miercuri, 20 iulie 2011, 18:21
3 MIN
 Firmele din Iasi prinse cu cei mai multi angajati la negru

 Aproape ca nu a fost saptamina in ultimele trei luni in care premierul Emil Boc sa nu convoace o conferinta de presa si sa se laude cu rezultatele luptei impotriva muncii la negru. Datele erau prezentate la fel cum se intimpla cu productia pe timpul comunismului. “Ziarul de Iasi” s-a uitat peste rapoartele Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Iasi din prima jumatate a anului si a constat ca in primele doua luni au fost descoperiti mai multi lucratori fara acte fata de perioada mai-iunie, moment in care a intrat in vigoare mult laudatul Cod al Muncii, in noua varianta. Noutatea este ca in ultima perioada au fost descoperite si persoane fizice care se foloseau de oameni fara sa le intocmeasca documente legale si acestea risca sa suporte o serie de consecinte penale. Pe baza documentelor puse la dispozitia publicului de catre ITM Iasi, cotidianul nostru a realizat un top al angajatorilor descoperiti cu persoane fara forme legale in primele sase luni ale anului.

Un singur angajat cu acte in regula

Cea mai mare “captura” de persoane ce lucrau fara contract de munca a fost descoperita de ITM Iasi in luna iunie, la societatea Euro Fan Construct SRL, respectiv 22 de oameni. Potrivit noilor reglementari introduse in Codul Muncii angajatorii prinsi cu mai mult de cinci oameni fara forme legale risca inchisoare de la unul la doi ani sau amenda penala. Legiuitorul a introdus, de asemenea, o amenda contraventionala cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei pentru persoanele care accepta sa lucreze fara acte de munca. Potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului de Finante societatea a fost infiintata in anul 2006 si are ca obiect de activitate lucrarile de constructii. Conform aceleasi surse citate mai sus, in 2009, firma a declarat o cifra de afaceri de aproape 200.000 de lei si un profit de 15.000 de lei. In urma cu doi ani Euro Fan Construct SRL avea numai un angajat, dupa cum arata ultimul bilant disponibil pe site-ul Ministerului de Finante. Pina la inchiderea editiei reprezentantii firmei nu au putut fi contactati pentru a oferi un punct de vedere pe aceasta tema.

O alta firma depistata cu multi angajati la negru este si Fraank Schafer din Popricani. In luna februarie la aceasta firma s-au gasit 11 persoane ce nu aveau acte in regula, iar in martie 8 persoane, adica 19 in total. Ultimul bilant disponibil pe site-ul Ministerului de Finante arata ca aceasta societate a avut in 2009 o cifra de afaceri de 1,2 milioane lei, a inregistrat pierderi de un milion de lei si a avut numai sase angajati. “Ziarul de Iasi” a mai scris despre firma de mai sus si in luna aprilie. Atunci, reporterii cotidianului nostru au incercat sa ia legatura cu reprezentantii societatii, dar fara succes. “Firma este mai mult inchisa. Am vazut-o doar de doua trei ori deschisa. Oricum, nu este treaba mea ce a facut patronul acesteia”, ne-a spus atunci reprezentantul unei firme vecine. Fraank Schafer este detinuta de Dumitru Sirghia.

Pe locul trei in topul societatilor cu cei mai multi angajati la negru din primele sase luni se numara ANV Instalat. Aici inspectorii ITM Iasi au gasit in luna mai zece persoane, care nu aveau contracte de munca. Societatea din urma a fost infiintata in 2007 si conform ultimului bilant, din urma cu doi ani, avea o cifra de afaceri de 113.000 lei, profit de numai 3.700 lei si doar doi angajati. Topul complet al firmelor cu angajati la negru este publicat in tabelul alaturat.

Urmarire penala

In ultima perioada s-au inmultit cazurile de persoane fizice prinse cu angajati la negru. Pe listele publicate de ITM Iasi in iunie se afla Ioan Bostan cu cinci persoane fara acte si Constantin Bulgaru cu sase. In aprilie a fost depistat cu lucratori fara acte si Dan Minciuna cu cinci oameni, iar in mai cu unul. De la inceputul lunii mai si persoanele fizice intra sub incidenta noilor prevederi din legislatia muncii. “Se incadreaza la propunerea de urmarire penala. Nu conteaza daca sint persoane fizice sau juridice. Persoanele fizice de pe listele publicate pe site-ul ITM activau in domeniul constructiilor”, a aratat George Albulescu, inspectorul sef. Interesant este ca legea zilierilor nu le da dreptul persoanelor fizice sa faca contracte lucratorilor ocazionali, ci numai celor juridice.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii