De Business

Punem punctul pe știi

Iasul, Occidentul moldovenilor de peste Prut 5.000 de locuri de munca in Iasi pe care nu le vrea nimeni

luni, 03 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Iasul, Occidentul moldovenilor de peste Prut 5.000 de locuri de munca in Iasi pe care nu le vrea nimeni

In scurt timp, Iasul va deveni Occidentul moldovenilor de peste Prut. Asa cum romanii pleaca in Italia, Spania sau Germania pentru a prinde oleaca de cheag la buzunar, asa vor veni moldovencele sa munceasca in Iasi. „Sintem hotariti sa facem acest pas. La ora actuala in Iasi este un necesar de cel putin 5.000 de locuri de munca in meseria de confectioner pe care nu il putem acoperi”, a declarat Ionel Agrigoroaie, directorul genertal al firmei „AYA SPORTS” si presedinte al comisiei de textile din cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi 2003 (AOAI).
Subiectul deficitului acut de confectioneri calificati cu care se confrunta societatile din domeniul textil a fost dezbatut la ultima intilnire organizata saptamina trecuta de Comisia de industrie textila, confectii si incaltaminte din cadrul AOAI.
Numarul firmelor a crescut exploziv
Conducerea executiva a asociatiei a invitat la discutii manageri ai firmelor locale de profil pe de o parte dar si reprezentanti ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si din partea Inspectoratului Scolar Judetean. Cauzele acestei crize sint multiple. Pe de o parte cresterea exploziva a numarului de firme din industria textila din ultimii ani, lucru care a dus la o crestere pe masura a cererii de confectioneri calificati. Pe de alta parte scolile profesionale, postliceale sau cele de arte si meserii nu „produc” un numar suficienti de lucratori specializati.
Spre exemplu, in acest an scolile profesionale de profil au avut un numar de 469 de absolventi. Reprezentantii ISJ prezenti la intinlire au aratat ca cererea din partea elevilor pentru aceasta specializare este destul de mica. Nu in ultimul rind, nici somerii proveniti din alte meserii in urma programelor de disponibilizare de la societatile de stat nu se grabesc sa se califice in meseria de confectioner, preferind ajutorul de somaj.
5 milioane in mina
Membrii asociatiei au propus reprezentantilor AJOFM promovarea unui program de recalificare a somerilor cu fonduri de care dispune Agentia. „Trebuie de asemenea sa facem o campanie agresiva pentru a schimba putin perceptia oamenilor in ceea ce priveste munca in industria textila”, a precizat Agrigoroaie.
El a aratat ca la cele mai multe societati de confectii salariile medii se ridica acum cam la 5 milioane de lei net. „Cei foarte buni pot sa ridice si 7- 8 milioane de lei, insa in general media se situeaza cam la 5 milioane. Acele salarii mici pe care le vedem in statistici nu sint cele reale deoarece, pe linga salariul, care de multe ori este cel minim, mai toate firmele dau acum tichete de masa, iar multe societati dau la sfirsitul lunii premii salariatilor. Nu discutam aici de firmele care abia supravietuiesc”, a explicat Agrigoroaie.
Centrul de Afaceri Romano-Rus detine o baza de date
Dupa parerea lui, o buna parte din imaginea de domeniu care isi plateste salariatii la marginea subzistentei s-a datorat acelor firme care lucreaza in lohn si care fie nu-si primeau banii de la cei cu care contractau lucrarile, fie ca nu-si plateau deloc salariatii, fie ii plateau foarte prost. Pe de alta parte, fiecare intirziere la livrare este penalizata de partenerul extern, lucru care pina la urma se reflecta tot in salariile angajatilor.
Agrigoroaie a declarat ca oamenii de afaceri vor incerca mai intii sa demareze proiectul cu AJOFM, iar daca lucrurile nu se vor imbunatati vor apela la confectioneri din Republica Moldova. „Am discutat cu cei de la «Nova Bank», care ne-au spus ca Centrul de Afaceri Romano-Rus detine o baza de date care ne-ar putea fi folositoare. La ora actuala nu cunosc firme iesene care sa aiba salariati din Moldova. Eu am incercat sa aduc de dincolo de Prut acum vreo doi ani confectioneri, insa nu am mai insistat”, a afirmat Ionel Agrigoroaie. (Ana PRODAN)

Comentarii