De Business

Punem punctul pe știi

Isteria castravetilor contaminati cu E. Coli a ajuns si in pietele iesene

marți, 07 iunie 2011, 18:51
4 MIN
 Isteria castravetilor contaminati cu E. Coli a ajuns si in pietele iesene

 Bacteria E. Coli a ajuns dusmanul numarul unu al comerciantilor si producatorilor de legume din judet. Ei se pling ca din cauza mediatizarii excesive lumea nu se mai atinge de marfa lor. Cele mai afectate sint persoanele care au pe tarabe castraveti, dar si rosii. Nici in marile magazine situatia nu este mai buna, castravetii infoliti in tipla stau neatinsi de zile intregi. Cu toate acestea preturile nu au scazut foarte, foarte mult.

Castravetii se vind in piete cu preturi cuprinse intre 70 de bani si 1,5 lei kilogramul, se gasesc si la 50 de bani dar sint de calitate scazuta.

“Abia desfac sacul”

Reporterii “Ziarului de Iasi” au facut ieri un tur prin pietelor iesene pentru a vedea cum au fost afectati comerciantii de legume de decesele inregistrate in Germania in urma contaminarii cu bacteria E. Coli.

Florin Panaintescu din Voinesti este unul din comerciantii care vind castraveti in piata Alexandru. "Nu-i mai dam deloc. Se intimpla acum cum s-a intimplat si cu gripa aviara. Inainte ii dadeam cu 2 lei, acum ii vind mai mult degeaba, cu 70 de bani kilogramul. Inainte vindeam 70-80 de kilograme pe zi, iar acum abia desfac un sac. Lumea moare, moare, moare! Iaca eu nu mai mor de la castraveti. Eu mor de foame. Este o golanie ce fac ei cu bacteria asta. Or sa ajunga sa spuna ca nici verdeturile nu mai sint bune“, a precizat ieseanul de 38 de ani in timp ce minca un castravete pentru a demostra ca nu-i este frica.

Vinzatorii spun ca problemele lor sint cauzate, in principal, de televiziuni. "Cei de la televizuni fac in asa fel incit sa influenteze. Noi nu avem treaba cu castravetii din afara, dar lumea e speriata ca vede la televizor. Muncim de pomana. Inainte erau scumpi si nu se vindeau. Acum sint buni si ieftini, dar nu se mai cumpara“, a precizat Costel Alexa, de 19 ani, din Tirgul Frumos, care a lasat pretul castravetilor de la 2-2,5 lei la un leu.

"Ma doare capul de cit ma intreaba lumea: dar cum sint castravetii, de unde sint castravetii, sint buni, sint cu bacterie? Daca erati cu camera de filmat nici nu stateam de vorba cu dumneavostra. Nu se mai vind pentru ca vad la televizor ca sint periculosi“, ne-a spus revoltata o alta vinzatoare din Piata Alexandru.

“Nici apa nu ar mai fi buna”

Cumparatorii, de partea cealalta, isi aduc aminte ca la fel s-a intimplat si cu gripa aviara, multa vilva pentru nimic, spun ei. "Nu am treaba cu ce vad la televizor. Ii spal bine si gata. E ca si cu criza aviara. Multa agitatie pentru nimic. De acum daca ar fi sa ne luam dupa ce vedem si auzim nimic nu ar mai fi bun“, ne-a spus o ieseanca in timp ce cumpara castraveti de la o toneta.

"Lasati-ma domnisoara cu bacteriile astea. Dupa capul lor nici apa nu ar mai fi buna. Carne de pui nu, castreveti nu, rosii nu, o sa ajungem sa nu mai mincam nimic. Mai bine renunt la televizor, sa nu mai vad si sa nu mai aud aberatiile lor“, ne-a spus si domnul Ion, dupa cum s-a recomandat, in timp ce achita pentru un kilogram de castraveti.

In piata Nicolina kilogramul de castraveti se vindea ieri cu 1-1,5 lei. "Noi avem castraveti de la Matca-Galati. Noi nu avem treaba cu Germania sau Spania. Ar trebui sa nu mai dati la televizor ca lumea nu mai cumpara. Am ieftinit de la 3 lei kilogramul la un leu si nici asa nu se dau“, a sustinut Anca Tataru.

"Nu luam castraveti si punct”

In hipermarketuri clientii ocoleau lazile cu castraveti. La Carrefour in Baza 3 cumparatorii treceau pe linga sutele de castraveti si isi dadeau cu parerea cu privire la provenienta. "Nu luam castraveti si punct. Scrie ca sint din Romania, dar ce nu face romanul pentru bani? Si-ar vinde si mama. Sa ne imbolnavim cu buna stiinta?“, a fost reactia unei doamne cind sotul sau a dat sa puna in punga citiva castraveti.

In marile magazine pretul unui kilogram de castraveti era cuprins ieri 1,93 si 2,49 de lei, in functie de soi. La Kaufland Nicolina doua tinere se incurajau una pe cealalta sa cumpere castraveti. "Nu luam din aia infoliati (n.r-castraveti Fabio cu pretul redus de la 2,49 lei la 1,99 lei) ca seamana cu ce am vazut la televizor. Luam din astia mai micuti (n.r- castraveti Cornichon cu pretul redus de la 2,99 lei la 2,49 lei). Hai sa luam jumatate de kilogram si punem mai putini in salata, macar de gust“, discutau cele doua tinere.

Ce compensatii pot primi producatorii de legume:

Compensatiile pentru producatorii romani de legume afectati de criza generata de epidemia E.coli vor varia intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european la castraveti, rosii si salata, pentru producatorii organizati, a declarat, ieri, comisarul european Dacian Ciolos.

"In functie de tipul retragerii si de produs, compensatia va varia intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european la castraveti, rosii si salata, inregistrat in luna iunie, intre 2007 si 2010, aceasta fiind perioada de referinta utilizata de Comisie in cazul de fata, pentru producatorii organizati“, a precizat comisarul european al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, adaugind ca, pentru producatorii neorganizati compensatia va fi "ceva mai mica“ si se va asigura din fondul european de urgenta. 

"Compensatia se va acorda pentru pierderile din perioada 27 mai – 30 iunie, cind estimam ca criza de incredere fitosanitara se va fi terminat, in zilele acestea izolindu-se cauzele ei ultime si mecanismele de propagare. Bugetul total depinde de cererile efective de compensatie, poate fi in jurul a 180 de milioane de euro“, a mai spus, comisarul european.

Comentarii