De Business

Punem punctul pe știi

Notarii ieseni nu vor sa ajusteze grila la fel ca in Capitala

joi, 02 septembrie 2010, 18:30
2 MIN
 Notarii ieseni nu vor sa ajusteze grila la fel ca in Capitala

Notarii ieseni nu vor sa micsoreze tarifele percepute la tranzactiile imobiliare, la fel cum au facut colegii lor din Bucuresti, dar si in alte cinci judete ale tarii. Recent, in Capitala, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman a fost ajustata grila dupa care se calculeaza taxele si impozitele pentru tranzactii imobiliare si au scazut valorile orientative ale imobilelor. Scaderea anuntata a fost de 10%.

Potrivit reprezentantilor notarilor ieseni, la noi inca nu se poate vorbi despre asa ceva. "In Iasi nu se pot micsora grilele privind valorile de expertiza, doarece la baza stabilirii acestora trebuie consultati niste indicatori. Cum fiecare dintre camerele notariale isi fixeaza taxele si tarifele in functie de preturile imobilelor si alte criterii, noi nu ne putem compara cu cei din Bucuresti, unde acestea sint mult mai mari decit la noi. Noi am mers pe valorile minime si in anii trecuti, in timp ce ei au functionat pe valori mult mai mari", a explicat Andi Cheptine, presedintele Camerei Notarilor din Iasi.

Potrivit sursei mentionate, chiar daca in Bucuresti si celelalte judete au fost modificate valorile din grila dupa care calculeaza tarifele, procentajul nu se reflecta in buzunarul persoanelor care realizeaza tranzactii imobiliare. "Daca colegii din Capitala si din celelalte judete au modificat valorile, nu inseamna ca au scazut prea mult preturile. Procentul este mult mai mic", a completat Andi Cheptine.

Acesta mai spune ca doar in acest an s-au putut modifica grilele valorice. "Este prima oara cind s-a permis ca in timpul anului sa se umble la aceste valori. De altfel, acesta sint valabile doar pina la sfirsitul anului, cind vor fi elaborate altele", a completat Cheptine.

Actualul ghid care contine valorile orientative a fost realizat de catre specialisti in evaluari la finele anului 2009, potrivit prevederilor Codului Fiscal. Acesta poate fi modificat in fiecare an si are aplicabilitate incepind cu 1 ianuarie. Rolul ghidului este acela de a stabili valorile orientative pentru proprietatile imobiliare de tip rezidential, comercial sau industrial si poate fi comparat cu un fel de studiu al pietei imobiliare din anii anteriori si evolutia acesteia.

Comentarii