De Business

Punem punctul pe știi

Patronii, codasi la taxa pe B.U.G. Mafia

luni, 26 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 Patronii, codasi la taxa pe B.U.G. Mafia

V-ati achitat impozitul pe Michael Jackson? Sau pe B.U.G. Mafia? Nu este o gluma. Putini patroni stiu ca o mica parte din onorariile de milioane de euro sau dolari pe care le primesc artistii din toata lumea ar trebui sa vina si dintr-o taxa pe care trebuie sa o achite in fiecare luna, in cazul in care folosesc muzica pentru a atrage clientii. Daca miine Politia Economica si Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor ar declansa un control serios, aproape 94% dintre agentii economici din Iasi care folosesc intr-un fel sau altul inregistrari audio sau video ar fi prinsi in off-said.
Peste 90% din firme sint in off-side
In Romania, organismul care se ocupa cu stringerea si distributia drepturilor de autor si drepturilor conexe pentru artistii-interpreti este Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM). Conform datelor transmise la redactie de acest organism neguvernamental, in judetul Iasi sint inregistrati pina acum in domeniul ambiental (cei care folosesc inregistrarile audio pentru crearea unui ambient placut prin care isi atrag clientii) 63 de agenti economici dintr-un numar total estimat la peste 1.000, fara posturi de radio si televiziuni. Asta inseamna ca aproximativ 94% dintre patronii ieseni nu varsa nici un cent in contul lui Britney Spears sau Elton John. Amenzile pentru acest lucru, conform H.G. 143/2003, sint extrem de mari, de la 50 la 500 milioane de lei.
Radiourile platesc 1,35% din venituri
Conform legii, categoriile de agenti economici ce sint obligati sa plateasca drepturi de autor sint: unitatile de alimentatie publica (aici intrind cafenele, restaurante, braserii, baruri, fast-food-uri, cofetarii, sali de jocuri, cazinouri, etc), discoteci, unitati comerciale sau de prestari servicii, cele din domeniul sportului si agrementului, turismului sau transporturilor. Televiziunile, radiourile si distribuitorii prin cablu intra si ei in categoria celor care trebuie sa plateasca lunar drepturi de autor la CREDIDAM. Cuantumul sumelor platite de fiecare societate lunar este stabilit prin lege si variaza in functie de profilul utilizatorului. Astfel televiziunile trebuie sa plateasca intre 0,15% si 0,9% din venituri brute in functie de ponderea muzicii difuzate, in timp ce radiourile platesc 1,35% din venituri.
De la 70.000 la 600.000 de lei
Sumele lunare pe care trebuie sa le plateasca societatile comerciale variaza intre 70.000 de lei si 600.000 de lei, in functie deprofilul de activitate. Societatile care detin autobuze si troleibuze trebuie sa plateasca la CREDIDAM cite 30.000 de lei pentru fiecare vehicul din dotare folosit cel putin 20 de zile, iar cele care detin microbuze si taxiuri cite 70.000 de lei pe luna pentru fiecare masina dotata cu un ehipament de auditie.
Foarte multi dintre directorii de firme nu stiu insa ca ar trebui sa plateasca drepturi de autor. Este si cazul lui Mihai Giubernea, directorul „Autobuzul”, care ne-a declarat ca „n-am stiut ca trebuiesa platesc drepturi de autor pentru masini. Nimeni nu mi-a cerut nici in ban”.
Trebuie procurata o autorizatie de folosire a fonogramelor
Legea drepturilor de autor functioneaza in Occident de foarte multi ani. Cind multinationale precum Shell, Mc Donald’s sau Metro au venit in Romania, s-au inregistrat la CREDIDAM si platesc la Bucuresti pentru fiecare filiala din tara, parindu-li-se firesc ca artistii sa fie rasplatiti pentru munca lor.
Din banii adunati, in functie de numarul aparitiilor la radio si TV, CREDIDAM face plati direct in conturile artistilor romani, iar in cazul celor straini, platile sint efectuate in conturile asociatiilor profesionale.
Pentru a respecta legea, orice agent economic trebuie sa faca o declaratie pe propria raspundere referitor la suprafata spatiului in care isi desfasoara activitatea, tipul de activitate, etc la CREDIDAM. Apoi incheie cu aceasta institutie un contract pe baza caruia i se elibereaza o autorizatie de folosire a fonogramelor (inregistrari audio). Comisarul sef Ioan Bodia, ofiter de presa in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP), a declarat ca in judetul Iasi, anul trecut, politia a intocmit 60 de dosare penale privind infractiunile de incalcare a drepturilor de autor. Nu a dorit sa precizeze cit din aceste dosare au fost intocmite pentru neplata drepturilor catre artisti si cit pentru utilizarea de soft fara licenta. (Ana PRODAN)

Comentarii