De Business

Punem punctul pe știi

Polite RCA la pret dublu pentru soferii neatenti

luni, 06 iulie 2009, 19:30
2 MIN
 Polite RCA la pret dublu pentru soferii neatenti

Soferii implicati in accidente usoare, fara victime, au scapat de amenda data de Politie, dar risca sa plateasca in plus pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA).

De la inceputul anului viitor, cind urmeaza sa intre in vigoare sistemul bonus-malus, adica de recompensare, respectiv de penalizare a conducatorilor auto, costul unei polite RCA este de asteptat sa fie majorat de pina la doua ori, in cazul soferilor indisciplinati, dupa cum apreciaza reprezentantii societatilor de asigurari.

"Este foarte greu de estimat cu cit ar putea creste costurile unei polite in cazul incidentelor nefavorabile. As subscrie insa pe o majorare a pretului cu suta la suta la malus (n.r. – pentru persoanele implicate in accidente) si un bonus de 30% pentru cei fara daune", a apreciat Mircea Arsene, directorul sucursalei iesene a Omniasig.

Sistemul bonus-malus presupune taxarea suplimentara a soferilor care cauzeaza accidente, prin majorarea primei de asigurare, si acordarea de discount-uri pentru cei care nu suporta daune intr-o anumita perioada de timp. Astfel, in locul sanctiunilor pecuniare si a punctelor de penalizare aplicate de Politie, persoanele care opteaza pentru procedura constatarii amiabile, ce a fost introdusa de la data de 1 iulie a acestui an, vor fi pedepsite de companiile de asigurari la intocmirea RCA pentru anul urmator.

In prezent, RCA valabil un an pentru masinile cu capacitatea cilindrica a motorului de 1,5 litri costa, in medie, aproximativ 500 lei pentru persoanele fizice. O majorare de 100% a pretului ar duce la costuri de 1.000 lei pe an, in timp ce o diminuare de 30% ar cobori tariful la 350 lei de anul viitor. Aplicarea constatarii amiabile de accident si, implicit, sistemul de penalizare au impartit conducatorii auto in doua tabere, cei pagubiti declarindu-se multumiti ca sint scutiti de alergatura daca soferii sint sinceri unul cu celalalt.

"Asa nu mai trebuie sa mergem la Politie pentru orice bucata de tabla indoita. Totodata, cel care a gresit are ocazia sa scape dintr-un incident fara sa i se ridice permisul, intelegindu-se cu cealalta persoana", a comentat Vlad Pocala, posesorul unui Volkswagen Passat. Alti soferi considera insa ca baza de date referitoare la istoricul de dauna al unui client, ce va fi intocmita de companiile de asigurari, nu va cuprinde toate informatiile necesare. "Exista tentatia de a repara masina pe cont propriu intr-un service oarecare, fara sa mai ajungem la asigurari", a completat Ionut Manea, un alt sofer.

Potrivit autoritatilor, aglomeratia de la biroul de tamponari al Politiei Rutiere Iasi a inceput deja sa scada in intensitate, o parte din soferii implicati in accidente intocmindu-si dosarele de dauna direct la societatile de profil.

"Se observa deja o scadere a numarului de persoane care s-au prezentat in ultimele zile la biroul de tamponari al Politiei, insa nu au fost facute deocamdata calcule in procente. La noi ar trebui sa mai ajunga doar cei care nu se pun de comun acord asupra persoanei vinovate", a mentionat Virginia Pralea, purtatorul de cuvint de la Inspectoratul Judetean de Politie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii