De Business

Punem punctul pe știi

Profituri la inaltime

vineri, 24 septembrie 2004, 23:00
3 MIN
 Profituri la inaltime

Imbinind utilul cu placul mai multi ieseni pasionati de alpinism si-au transformat pasiunea in afaceri. Practic, acestia exploateaza o nisa de piata greu accesibila persoanelor care nu sint initiate in domeniul. Profiturile firmelor infiintate de acestia provin din curatarea fatadelor cladirilor inalte, amplasarea de stilpi sau instalarea de panouri publicitare. Astfel de societati au fost infiintate de catre alpinisti de performanta, care nu au vrut sa renunte nici la pasiune, dar pe de alta parte aveau nevoie si de bani. Unul dintre acestia este si Stefan Adrian, managerul firmei „AlpinCon” SRL.
Cifra de afaceri s-a dublat in fiecare an
Acesta si-a deschis afacerea in 1997 si are clienti din intreaga zona de nord-est. „Eu am fos sportiv in cadrul clubului «Jiu Petrila», unde am practicat alpinismul ajungind vicecampion national. Odata retras am incercat sa dau o continuitate acestei pasiuni. Astfel am inceput afacerea in care este implicata si sotia mea, care se ocupa de partea de contabilitate. Practic am doi alpinisti angajati cu carte de munca si opt colaboratori. Serviciile noastre nu se rezuma doar la curatarea geamurilor cladirilor inalte. Renovam, intretinem fatade, amplasam panouri publicitare, vopsim obiective situate la inaltime ori amplasam stilpi”, a precizat Stefan. Firma sa percepe intre 50 de centi si un dolar pentru metru patrat de curatat in functie de complexitatea comenzii. Anul trecut societatea a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 500 milioane de lei si a obtinut un profit relativ mic de 22 milioane de lei. O alta firma specializata pe acest domeniu de activitate este Rozar SRL, membra a Asociatiei Profesioniste a Alpinistilor Utilitari din Romania. Firma a luat viata in urma cu doi ani si jumatate, iar managerul acesteia este tot un amator de alpinism. „Este un domeniu de activitate mai aparte, iar in Iasi piata nu este pe deplin exploatata in acest sens. Este o afacere profitabila, cifra noastra de afaceri dublindu-se de la an la an”, a specificat Alexandru Anghel, managerul firmei Rozar. In 2003 firma a inregistrat o cifra de afaceri de 1,7 miliarde de lei si a obtinut un profit de 780 milioane de lei.
„Locatarii ne-au taiat corzile”
Investitia intr-o astfel de afacere nu da roade imediat. „Eu mi-am deschis societatea in martie 2003. In prezent am zece angajati. Investitia initiala a fost de 300 de dolari. Deocamdata profitul exista doar pe hirtie. Si unul din motive ar fi faptul ca banii pentru lucrarile pe care le efectuam sint incasati cu intirziere. Momentan imi voi continua afacerea in acest domeniu de activitate, dar pe viitor nu stiu daca il voi continua”, sustine Bogdan Pruteanu, directorul firmei „Bebeco Solutions”. Viata de alpinist utilitar nu este dintre cele mai usoare, riscul de accidentare fiind ridicat. „Am trecut prin multe peripetii. Odata tin minte ca trebuia sa amplasam un panou publicitar la o inaltime de 200 de metri pe un bloc. Unul din locatari fiind nemultumit ne-a taiat corzile. Noroc ca sintem dotati intotdeauna cu cele de asigurare”, ne-a povestit patronul firmei „AlpinCon”. Pentru ca un alpinist sa isi pastreze conditia fizica trebuie sa se antreneze periodic, iar in imprejurile orasului nu prea se poate face acest lucru. „Iasul se poate lauda doar cu stinca de 12 metri situata in apropierea Releului. Aici ma antrenez o data pe saptamina. Acest obicei il am inca de cind activam ca sportiv. Apoi anul petrecut la perfectionare in SUA m-a ajutat enorm sa imi diversific activitatea”, a incheiat Stefan. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii