De Business

Punem punctul pe știi

Radiografia dezastrului

duminică, 29 august 2010, 18:48
4 MIN
 Radiografia dezastrului

Unda de soc care lovit anul trecut economia ieseana poate fi asemanata cu un tsunami. In urma valului urias de apa care a acoperit tarmul, a ramas multa suferinta, iar pagubele pot fi cu greu masurate.

Pe baza cifrelor de la Registrul Comertului, "Ziarul de Iasi" a realizat o radiografie a mediului de afaceri si a situatiei in care au ajuns companiile locale. In primul rind ce se remarca este ca mii de firme au trecut de la profit la pierderi, valoarea totala a beneficiului fiind depasita de cea a pagubelor.

Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca autoritatile ar trebui sa faca ceva pentru a inversa tendinta si nu sa stea cu miinile in sin si sa faca declaratii doar ca sa para saritoare. 

Din economie s-au evaporat 222.000 de pensii medii

Potrivit datelor oferite de Registrul Comertului, afacerile firmelor locale s-au diminuat anul trecut fata de 2008 cu 12%. Cifra de afaceri totala a fost cu doua miliarde de lei mai mica, adica 14,7 miliarde de lei. Cu banii care s-au evaporat din economia locala se puteau plati 222.000 de pensii medii, ceea ce corespunde cu numarul pensionarilor din tot judetul.

Un alt indicator care arata dimensiunea dezastrului este valoarea profitului net total care s-a redus in 2009 pina la valoarea de 644 milioane lei, cu 27% fata de anul dinaintea crizei financiare. In schimb, la capitolul pierderi putem observa un salt al acestora pina la colosala suma de 996,3 milioane lei, adica cu 37%. Practic, anul trecut valoarea totala a deficitului firmelor locale a fost de 348 milioane lei, fata de profitul de 160 milioane lei inregistrat cu un an inainte.

"Valoarea mare a pierderilor resimtite de firmele iesene arata un soc resimtit de economia ieseana. Profiturile rezultate in 2008 nu au fost chiar asa de mari, dar totusi eram pe plus. S-a trecut prea agresiv pe pierderi, iar suma rezultata ar trebui sa puna pe ginduri autoritatile. Este anormal ca intr-o tara capitalista sa fie intii elaborata o lege si abia apoi sa fie realizat studiul de impact", este de parere Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

Dealerii auto, campioni si la profit dar si la pierderi

Intr-un top al domeniilor care au avut pierderi in 2008 dar si in 2009, pe primul loc sint dealerii auto urmati de cei care activeaza in constructii, iar pe locul trei se afla agentii care presteaza activitati profesionale si stiintifice.

Printre altele, aici este vorba despre activitati juridice, contabilitate, consultanta si management, arhitectura si publicitate. Pe locul patru se gaseste industria prelucratoare, iar pe ultimul loc domeniul transporturilor si de depozitare. In schimb, anul trecut, ultimul loc a fost ocupat de domeniul tranzactiilor imobiliare. In topul celor mai profitabile domenii in 2008, pe primul loc se afla tot dealerii auto, iar pe locul doi se afla activitatile profesionale stiintifice si tehnice. Pe locul trei se situeaza domeniul constructiilor, pe locul patru industria, iar pe locul cinci cel al tranzactiilor imobiliare.

Anul trecut, topul a suferit schimbari doar la locul cinci, tranzactiile imobiliare fiind inlocuite de activitatile de servicii administrative si activitati de servicii suport. Aici este vorba despre firme care activeaza in domeniului leasingului de masini si echipamente, firme de plasare a fortei de munca, de turism sau curatenie.

"Criza s-a manifestat mai mult la Iasi"

Iulius Group, una dintre companiile mari din Iasi, a terminat anul 2009 pe minus. "Acestea se datoreaza prevederilor legislatiei actuale, care obliga calcularea diferentelor de curs valutar la creditele contractate de companie in valuta", a spus Iulian Dascalu, in portofoliul caruia figureaza grupul de firme Iulius.

Potrivit omului de afaceri iesean, cifra de afaceri a grupului a crescut constant din 2008. "In 2008, cifra de afaceri a fost de 34 de milioane de euro, in crestere cu 14 milioane de euro fata de 2007. Cresterea de 70% s-a datorat noii investitii a companiei, Iulius Mall Cluj, inaugurat in noiembrie 2007. In 2009, compania si-a crescut cifra de afaceri cu inca sase milioane de euro, atingind 40 de milioane de euro. Cresterea de 17% s-a datorat inaugurarii Iulius Mall Suceava si a celei de-a doua extinderi Iulius Mall Iasi", a completat Iulian Dascalu.

De asemenea, potrivit sursei mentionate, pentru anul in curs, grupul Iulius anticipeaza o crestere a cifrei de afaceri cu aproxiamtiv 15%, ca urmare a finalizarii extinderii Iulius Mall Timisoara. Un alt om de afaceri iesean afectat de criza este Constantin Comanescu. Afacerile acestuia au scazut semnificativ in 2009 fata de 2008, in principal din cauza fluctuatiilor de pe piata fierului vechi.

Remat SA, firma controlata de Constantin Comanescu, a raportat in 2009 o cifra de afaceri de 107, jumatate fata de anul precedent. "Criza s-a manifestat mai mult la Iasi. Grupul nostru de firme a micsorat cheltuielile in 2009, iar asta s-a concretizat si prin disponibilizari, si am marit si programul de lucru. Autoritatile ar fi trebuit sa realizeze un plan de bataie inca de acum doi ani, si poate nu eram asa de tare scuturati", este de parere si Constantin Comanescu.

Comentarii