De Business

Punem punctul pe știi

Reportaj din pietele Iasului: mercurialul preturilor

vineri, 06 mai 2005, 23:00
4 MIN
 Reportaj din pietele Iasului: mercurialul preturilor

Un periplu prin pietele agroalimentare din municipiul Iasi confirma o realitate care exista de zeci de ani in orasele mari din Europa: diferente imense la preturile din zona centrala si cele de la periferie. In pietele centrale, de exemplu, am gasit preturi chiar si cu 70% mai mari, in raport cu cele practicate la periferii. Cert este ca, pentru toate preturile, mici sau mari, exista clienti. Iar daca exista clienti, exista si comercianti care si-au adaptat preturile pentru toate buzunarele. Cei care au rabdare si vor un pret mai bun pe marfa, vor ocupa pietele din centru. Pe cei care considera ca rulajul este important, ii vom gasi in pietele de la periferie. Cit despre clienti, si acestia sint impartiti. Unii prefera sa cumpere de la periferie, unde sint cele mai mici preturi, iar altii care considera ca timpul este mai pretios, si isi permit si financiar, deci isi fac cumparaturile din pietele centrale.
„Merita sa dau banii, ca nu am timp sa umblu”
In cele doua piete centrale, Piata „Spiridon” de pe bulevardul Independentei si Piata Hala Centrala, gasesti tot ce-ti doreste inima. Cum Centrul este considerat o zona pentru cumparatorii cu „staif”, pretentii si venituri mai mari, si preturile sint pe masura. Astfel, ieri dimineata, la Hala Centrala, putea-i vedea casul de oaie la pretul de 100.000 de lei kilogramul, cu aproape 70% mai mare decit cel mai ieftin din Nicolina, de exemplu, si 80-90 mii lei la Piata „Spiridon”. Si aceasta in timp ce in pietele de la periferie, Nicolina si Alexandru cel Bun, pretul casului se situa intre 60 si 70 mii lei kilogramul. „Si anul trecut am venit aici cu cas si l-am vindut foarte bine”, spune o taranca dintr-un sat din apropierea Iasului, care isi vinde marfa la Hala Centrala. Tocmai a dat jumatate de kilogram unei cliente care spune ca a preferat sa-l cumpere de aici, la acest pret, deoarece trebuie sa plece din localitate si nu a mai avut timp sa mai ajunga la periferie, unde isi face de obicei cumparaturile. Un barbat la circa 40 de ani, care a cumparat doua kilograme de cas cu 100.000 de lei, considera ca pretul nu este exagerat. „Este un cas bun, de calitate, si am considerat ca merita sa dau atitia bani pe el. Stau in apropiere si imi fac cumparaturile aici pentru ca nu am timp sa umblu prin celelalte piete doar ca sa iau mai ieftin”, spune el.
Diferentele de preturi intre cele doua piete centrale – Spiridon si Hala – nu sint prea mari. Daca la Hala rosiile le gasesti cu 60.000 de lei kilogramul, castravetii cu 50-60 mii lei/kg, ridichile cu 40 mii lei/kg, spanacul cu 20 mii lei/kg, cartofii noi, de import, cu 20-30 mii lei/kg, salata 3 legaturi la 10.000 lei sau 5.000 lei legatura, sau varza cu 15-30 mii lei/kg, in Piata Spiridon preturile la aceleasi produse sint fie aceleasi, fie cu 5.000-10.000 lei mai putin.
Pensionarii, avind gratuite, bat orasul in lung si-n lat
Cele mai mari piete agroalimentare din oras – Piata Alexandru cel Bun si Piata Nicolina – sint de ani buni la intrecere in ce priveste preturile mici. Daca intr-un an cele mai mici preturi le gasesti in Piata Alexandru, in altul Piata Nicolina detine suprematia la acest capitol. Cert este ca acestea doua sint cele mai cautate atit de clienti, cit si de comercianti. Spre aceste doua piete se indreapta marea majoritate a iesenilor din toate colturile orasului care, atunci cind isi face cumparaturile, doreste sa mai faca si ceva economie. Asa se intimpla cu cei mai multi dintre pensionarii din Tatarasi, de exemplu, care prefera Piata Nicolina in loc de Piata Chirila situata mai aproape de ei. Mai ales ca Primaria le-a dat gratuitate pe RATP, fiind disponibili asadar sa bata tot orasul pentru o economie de citeva zeci de mii de lei. „Vin la Nicolina, ca e mai ieftin si pentru ca am transport gratuit, tramvaiul 11, Canta-Tatarasi. Asa fac economie care, la mine, cu o pensie mica, se simte bine de tot”, spune un batrin care si-a cumparat cartofi, rosii si castraveti si asteapta in statie tramvaiul.
Tarabele fac concurenta pietelor
La Nicolina, pretul rosiilor era ieri de 38-40 mii lei/kg, castraveti 35 mii lei/kg, casul 60-70 mii lei/kg, urda 60 mii lei/kg, spanacul 20-25 mii lei/kg, salata 3 legaturi la 10.000 lei sau 20.000 lei/kg, varza 15 mii lei/kg, ridichi 3 legaturi la 10.000 lei, ceapa verde 4 legaturi la 10.000 lei sau 10.000 lei kilogramul ceapa uscata, iar cartofii vechi intre 5.000 si 7.000 lei kilogramul. In Piata Alexandru, clientii isi puteau cumpara cartofi vechi chiar si la pretul de 4.000 lei kilogramul, daca luau un sac de 5 kilograme. In rest, preturi apropiate sau un pic mai mici decit cele din Nicolina: rosii 40-45 mii lei/kg, ceapa uscata 8-10 mii lei/kg, ceapa verde 3 legaturi la 10.000 lei, ridichi, 5 legaturi la 10.000 lei sau 30-34 mii lei/kg, cas 60-70 mii lei/kg, urda 50-60 mii lei/kg, castraveti 40-45 mii lei/kg, salata 5.000 lei legatura, spanac 15.000 lei/kg sau 3 legaturi la 10.00 lei, varza 15.000 lei/kg. O parte dintre cumparatori insa au inceput sa prefere din ce in ce mai des sa-si cumpere legumele si fructele de la chioscurile stradale, care practica preturi doar un pic mai mari decit cele din pietele de la periferie. In acest fel, a face cumparaturile in piata devine pentru multi ieseni, din ce in ce mai mult, doar o plimbare de simbata sau duminica. (Carmen MAFTEI)

Comentarii