De Business

Punem punctul pe știi

Reteta de sifonat banii de la Fortus SA, episodul votului

joi, 20 august 2009, 19:06
4 MIN
 Reteta de sifonat banii de la Fortus SA, episodul votului

Adunarea Comitetului Creditorilor de la Fortus SA desfasurata ieri dimineata a fost una deosebit de tensionata. Principala problema care a fost supusa dezbaterii si votului creditorilor a fost aprobarea contractelor de asistenta juridica si evaluare, incheiate prin intermediul administratorului judiciar. Contractele nu au fost semnate in urma unor concursuri sau licitatii, ci la recomandarile colegilor de breasla a administratorului judiciar. Asa se face ca Fortus are in momentul de fata contracte cu  cabinetele de avocatura Maria Aldea pentru 10.000 de lei pe luna plus TVA, Stoica si Asociatii pentru sume de 375 euro pe ora si cu evaluatorii Rodica si Dan Nitescu pentru suma de 184.000 lei. Printre membrii Comitetului Creditorilor prezenti la intilnire s-au numarat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) prin reprezentantul legal Gheorghe Moraru, Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prin Cezar Danila de la Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, salariatii Fortus SA reprezentanti de presedintele sindicatului Dumitru Mihailiuc si salariatii Fortus SA reprezentanti prin inginerul Florin Rugina. Alti doi membrii respectiv Apa Vital si Directia Economica si Finantelor Publice Locale (DEFPL) au absentat.

„Va cam cade scaunul"

Spiritele s-au incins inca de la ora 9 dimineata cind administratorul judiciar al firmei Fortus SA, Sigma IPURL, reprezentata prin Adrian Ababei, a anuntat ca doi membrii ai comisiei si-au pierdut dreptul de a face parte din comitet. „BCR Iasi a pierdut calitatea de membru ca urmare a concesionarii creantei sale catre SC Bucharest Financial Plaza SRL, conform adresei depuse la dosarul cauzei in 17 martie 2009. Iar salariatii Fortus reprezentanti prin domnul Rugina Florin pierd calitatea de creditor deci si de membru credal ca urmare a indestularii creantei acestora", a inceput Ababei sedinta. Revoltat pentru ca adunarea era tinuta de catre administrator si nu de presedintele comisiei cum prevede legea, Florin Rugina a solicitat sa i se faca dovada achitarii creantelor catre salariatii reprezentati de el. Intreaga sedinta a fost cu argumente pro si contra nepierzind-se ocaziile de a se ataca ironic. „Va cam cade scaunul domnule Ababei", a fost replica lui Rugina in momentul in care administratorul s-a ridicat sa-i inmineze tabelul nominal cu salariatii care si-au primit banii. „Da, dar noroc ca nu eram pe el. M-am ridicat la timp", a  fost raspunsul direct al administratorului.

A ramas ca in tren

Dupa ce au lasat gluma la o parte discutiile au reinceput odata cu numararea voturilor, de data aceasta protagonistii fiind reprezentatii AVAS, ANAF si Ababei. Contractele discutate au primit trei voturi „pro" din partea Apa Vital care si-a exprimat parearea in scris la fel ca si Directie Economica a Finantelor Publice Locale (DEFPL) si din partea salariatilor reprezentati de sindicat. ANAF a fost impotriva derularii contractelor, iar AVAS s-a abtinut de la vot solicitind analizarea contractelor. Cu toate ca s-a cerut din partea celor doua institutii o noua Adunare Generala a Creditorilor (AGC) pentru a se discuta despre modificarea componentei Comitetului Creditorilor si ulterior sa fie votate cele trei contracte, Ababei a consemnat in procesul verbal „se constata ca in actuala componenta, Comitetul Creditorilor in formula de cinci membri abroba derularea contactelor de asistenta judiciara si evaluare". „Nu mi se pare normal sa consemnati asa ceva in procesul verbal fara consimtamintul nostru, mai ales ca noi acum am aflat de schimbarea componentei comitetului. Nici nu putem discuta de votarea contractelor pina nu vedem ce parera are  AGC. Poate firma care a preluat creanta BCR va fi votata sa faca parte din comitet. Trebuie sa vedem daca continuam in formula de 5 sau de 7", a incercat sa explice situatia presedintele Comitetului Creditorilor, Cezar Danila. Ababei a consemnat nemultumirile in procesul verbal, dar a consemnat in acelasi timp si faptul ca respectivele contracte sint valide. „Trebuie sa respectam procedura. Nu sint obligat sa va tin la curent cu toate modificarile survenite pentru ca acestea exista la dosarul cauzei si in Buletinul Informativ o publicatie online unde sint trecute toate modificarile survenite. Nu eu sint de vina ca nu va informati", a fost pozitia administratorului.

Cum isi motiveaza pozitia liderul de sindicat

Lucrurile par sa nu ramina deloc linistite tinind cont ca ANAF a anuntat contestarea contractelor. „In termenul legal de 5 zile se analizeaza formularea unei contestatii impotriva procesului verbal incheiat astazi pentru ca nu sintem de acord cu ce s-a intimplat acolo", ne-a declarat Maria Taran purtator de cuvint DGFPJ Iasi. „Ziarul de Iasi" a stat de vorba cu Dumitru Mihailiuc ca sa explice cum isi motiveaza votul pentru aprobarea contractelor, in conditiile in care Fortus SA este cu un picior in groapa. „Votul a fost pozitiv pentru ca nu mai vrem sa tergiversam procedura prin aminari si intirzieri. Am instiintat sefii de sectii si ei au transmis mai departe. Lumea nu este interesata de procedurile acestea. Pe salariati ii intereseaza doar cind se va pune in aplicare planul de reorganizare. Daca analizam obiectivul, sumele platite pentru aceste contracte nu sint deloc mari. Daca se ajunge la esec, atunci ar fi o problema, dar este responsabilitatea administratorului judiciar", a explicat Mihailiuc. Si reprezentantii DEFPL si-au exprimat punctul de vedere cu privire la votul pozitiv. „Interesul nostru este ca Fortus sa aplice planul de reorganizare, sa valorifice activele, sa functioneze mai departe si noi sa ne recuperam creanta", a explicat Maria Apetroaiei, sefa DEFPL Iasi.

Comentarii