De Business

Punem punctul pe știi

S-a dus vremea chilipirurilor la apartamente

vineri, 10 septembrie 2004, 23:00
3 MIN
 S-a dus vremea chilipirurilor la apartamente

Daca in 2003, un apartament cu patru camere vindut de un executor judecatoresc ajungea 300 de milioane de lei, anul acesta cele mai mici preturi pornesc de la 650 de milioane in sus. Astfel, iesenii amatori de chilipiruri au trebuit sa se reorienteze. In general, apartamentele scoase la licitatie de executorii judecatoresti sint gajate ca urmare a datoriilor mari la intretinere sau in urma unor contracte incheiate intre persoane fizice (adesea cu camatari).
Proprietarii isi vind singuri casele
In acest an, numarul apartamentelor scoase la licitatie de executori au scazut drastic. „Nu am vindut nici un apartament prin licitatie anul acesta”, declara executorul judecatoresc Constantin Zacornea.
Cauzele pentru care imobilele nu mai sint scoase la licitatie fac referire fie la faptul ca debitorii prefera sa isi vinda casa (cele mai intilnite situatii), fie creditorul le mai acorda o aminare la plata. Pentru debitor nu era rentabil in 2003 sa-si vinda imobilul intrucit atunci pretul la aprtamente era cu mult scazut fata de acum. In momentul de fata, din banii obtinuti pe imobil debitorul isi achita datoria si mai ramine cu ceva bani pentru o garsoniera, spun executorii si reprezentantii agentiilor imobiliare.
Preturile au explodat
La inceputul anului trecut, cei cinci executori judecatoresti din Iasi vindeau in jur de 30 de apartamente pe luna.
„Primesc anual cam 200 de hotariri judecatoresti de executare a imobilelor, dar foarte rar ajung sa se materializeze. Spre exemplu, anul acesta nu am scos nici un apartament la licitatie publica”, a declarat Constantin Zacornea, executor judecatoresc. Motivele pentru care nu mai sint licitate apartamentele gajate sint doua, in opinia specialistilor din domeniu. In primul rind, in 2003 imobilele ajungeau sa fie cumparate in urma licitatiilor la preturi de chilipir, de 200-300 de milioane de lei. Acum, o astfel de procedura nu mai este rentabila pentru debitor. Acesta prefera sa isi vinda imobilul la pretul dorit, iar cu suma obtinuta isi achita datoria si chiar poate sa mai ramina cu un capital serios.
Agentiile imobiliare au intrat pe fir
„Oamenii platesc de obicei, intrucit debitele nu sint foarte mari. Acestia sint sfatuiti sa isi vinda imobilul evaluat la pretul pietii, adica de la 20.000 de euro in sus. Aceasta este solutia la care recurg cei mai multi debitori”, a precizat executorul judecatoresc Gabriel Birca. Pretul cel mai ieftin pentru care ajung sa fie vindute apartamente situate in cartiere precum CUG sau Mircea este de 650 de milioane de lei.
Birca a mai specificat ca demararea procedurii de executare silita dureaza intre trei si patru luni, timp care ii permite proprietarului, alias debitorul, sa isi vinda pe cont propriu imobilul. In plus, procedura prevede ca debitorul sa fie anuntat inainte cu 30 de zile de faptul ca apartamentul sau urmeaza sa fie scos la licitatie. Avizul privind declansarea procedurii de executare silita trebuie afisat atit la biroul executorului care se ocupa de caz, cit si la primarie respectiv tribunal. In acesta faza a procedurii intra in actiune si agentiile imobiliare.
Se cade la pace
Reprezentantii acestora iau legatura cu debitorii in cauza si tranzactia imobiliara este ca si incheiata. „De obicei, agentiile imobiliare ii sfatuiesc pe cei aflati in astfel de situatii ca e in avantajul lor sa isi vinda casa inainte ca aceasta sa ajunga sa fie scoasa la licitatie”, a mai adaugat Birca.
La rindul lor, reprezentantii agentiilor imobiliare declara ca executorii judecatoresti prefera sa cada la intelegere cu debitorii. „Interesul unui executor este sa isi recupere creanta si sa incaseze comisionul. De aceea prefera sa nu se ajunga la licitatii”, a comentat Bogdan Cihodaru, directorul agentiei imobiliare „Terra Lux”. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii