De Business

Punem punctul pe știi

Vamesii ieseni, mai lenti decit cei din Republica Moldova

duminică, 05 septembrie 2010, 16:52
2 MIN
 Vamesii ieseni, mai lenti decit cei din Republica Moldova

Vamesii ieseni au fost luati la intrebari de reprezentantii Organizatiei Mondiale a Vamilor. Acestia au atras atentia in privinta stationarii prea indelungate a celor care tranziteaza granita cu Moldova.

Aflat ieri intr-o vizita scurta la Vama Albita, Kunio Mikurya, secretarul general a Organizatiei Mondiale a Vamilor, a intrebat conducerea punctului vamal de ce sint formate cozi la iesirea din Romania, iar in Moldova nu a observat deloc aglomeratie. "Am observat ca timpii de asteptare in punctele de trecere a frontierei in Republica Moldova sint mai mici fata de cei din Romania. Aici sint cozi, iar dincolo nu am vazut. Am observat ca Politia de Frontiera din Moldova are baza de date comuna cu a inspectorilor vamali, iar aici nu. Probabil ca aceasta este o cauza care contribuie la formarea cozilor si stationarea in vama timp indelungat la voi", a spus Kunio Mikurya.

Seful punctului Albita a raspuns ca schimbul de date dintre cele doua institutii se face foarte rapid, iar timpii de asteptare sint mai mari decit la moldoveni deoarece verificarile se fac cu strictete. "Fiind la granita Uniunii Europene, noi punem foarte mult accent pe controlul bagajelor, deoarece predominant pentru zona noastra este traficul cu tigari. De asemenea, si controlul vizelor mai ia destul timp. Totusi, facem tot posibilul ca traficul vamal sa se desfasoare usor", a raspuns Emil Bordeianu, seful punctului vamal Albita.

Mikurya s-a intilnit cu aceasta ocazie si cu Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), si Tudor Balitchi, directorul general al Serviciului Vamal din Republica Moldova. "Un al motiv pentru intilnirea noastra a fost incheierea unui acord intre cele doua tari privind activitatea vamala pe data de 24 iulie. De la semnarea acestuia si pina in prezent avem deja rezultate din cooperarea celor doua tari. Avem semnale de la producatorii de tigari din Romania care spun despre contrabanda cu tigari ca a scazut de la 36% la 15%, fapt imbucurator pentru noi. Numai un procent din aceasta cifra il putem inmulti cu 30 de milioane de euro, cit reprezenta contrabanda cu tigari pe un an de zile, si va puteti da seama de rezultatele noastre", a spus si Sorin Blejnar, presedintele ANAF. 

Seful Vamii Albita s-a plins ieri presedintelui ANAF ca masinile confiscate de la traficantii de tigari nu pot fi valorificate din cauza legislatiei proaste. "Avem peste 60 de masini in parcul nostru si nu le putem valorifica din cauza proceselor care treneaza. Nu mai avem loc sa le tinem si se deterioreaza din cauza vremii. Am dori sa le valorificam", s-a plins Emil Bordeianu.

Seful ANAF a raspuns ca va incerca sa modifice legislatia. "Am vorbit deja despre acest subiect cu alti ministri si in scurt timp vom modifica legislatia. Este pacat de masini si avem nevoie de bani la bugetul statului", a concluzionat Blejnar.

Comentarii