De Business

Punem punctul pe știi

Vila unica in tara, la Bucium

duminică, 08 iunie 2008, 17:38
3 MIN
 Vila unica in tara, la Bucium

Simbata a fost inaugurata la Bucium o constructie unicat in Iasi si chiar si in Romania, potrivit precizarilor proiectantului, prof.dr. Victor Hagiu. Este o vila prototip care constituie o inovatie atit la nivel stiintific cit si economic.

Intitulata "Locuinta cu larga independenta energetica de tip LOLIe", ea presupune un sistem inovat integrat de constructie cu inalta protectie termica si implicit pierderi minime de energie, care foloseste surse neconventionale de incalzire a locuintei, de obtinere a apei calde si a curentului electric la un loc.

Pereti cu perne de aer

Proiectul vilei si constructia ei apartine prof.dr. Victor Hagiu, din cadrul Facultatii de Constructii si Instalatii de la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi". Vila are doua nivele si 185 de metri patrati suprafata utila. Noutatea proiectului si avantajele pe care le constituie pleaca chiar de la constructia in sine.

Peretii casei sint "pereti cu doua perne de aer, care asigura un grad maxim de rezistenta termica, si timplarie cu geam termopan cu trei foi de geam, deci doua straturi de aer, la fel aerul fiind cunoscut drept cel mai bun pentru rezistenta termica", spune prof.dr. Hagiu.

Un alt aspect esential care a stat la baza proiectarii si realizarii constructiei prototip este adoptarea de echipamente performante: incalzirea locuintei prin pardoseala, si a apei, prin utilizarea unui cazan in condensatie. Cazanul in condensatie incalzeste apa si genereaza caldura prin intermediul a doua panouri solare. Procedeul consta in incalzirea apei din cazan pina la fierbere prin intermediul energiei solare, iar in absenta ei se foloseste gazul. Incalzirea prin pardoseala se realizeaza prin intermediul unor tevi care provin direct de la cazan, aflat la subsolul casei, iar la etaj sint folosite calorifere incalzite tot prin tevi conectate la cazan.

"Pentru zona judetului Iasi energia solara este disponibila, in medie, in ultimii patru ani 300 de zile din 365 pe an, deci 80% din timp, circa 2.000 ore/an. In consecinta, energia solara este energia alternativa cea mai accesibila si cea mai ieftina. Efectul tehnic al acestui echipament este reducerea cu peste 70% a necesarului de energie pentru incalzirea si prepararea apei calde in locuinta LOLIe", a declarat Victor Hagiu.

Amortizare in 4-5 ani

Pretul intregului echipament de incalzire si instalare a lui este cuprins intre 22-24.000 de euro, care la preturile actuale s-ar amortiza in 4-5 ani de zile, potrivit profesorului Hagiu. La toate acestea se adauga alimentarea cu energie electrica prin 12 panouri solare cu celule fotovoltaice de ultima generatie, care produce 2,04 Kw/ora (un panou produce 170 de wati). Pretul unui singur panou se ridica la 1.150 de euro, conform spuselor prof.dr. Victor Hagiu.

"Nu mai exista o asemenea constructie in Romania, care sa presupuna un sistem integrat de constructie cu inalta protectie termica, respectiv de trei ori si ceva mai mult decit in mod normal. Scopul acestei constructii este de a promova ideea ca trebuie sa folosim si alte resurse in afara de lemne si gaz, in contextul crestererii galopante a preturilor combustibililor fosili (pentrol, gaze – n.r.). Timpul de constructie este de 7-8 luni", a spus Victor Hagiu.

Pentru inceput, Victor Hagiu declara ca finalizarea proiectului reprezinta o reusita in domeniul stiintei, dar spera totodata ca iesenii sa fie interesati de aceasta noua viziune. 

Comentarii