Alegeri dupa Apocalipsa

miercuri, 05 ianuarie 2000, 00:00
4 MIN
 Alegeri dupa Apocalipsa

In perspectiva alegerilor locale, Iasul are parte de o situatie atipica. Primaria este condusa de seful unui partid local care apare drept un adversar redutabil atit pentru putere cit si pentru opozitie. Iar aceasta pozitie nu pare a avea, deocamdata, sanse de a fi schimbata. Simirad si-a cistigat o imagine favorabila printre cetateni si are un statut din care isi permite sa negocieze, fara rezerve, cu toate formatiunile politice. Nu ar fi o surpriza daca actualul primar ar sari in barca pedeserista, dar nici un fapt neasteptat daca ar prefera o alianta cu PNTCD. Tentate de aceasta oportunitate, unele partide nu au evitat sa incerce fructificarea situatiei. PDSR il vedea, prin vara trecuta, in ograda, PNTCD ar accepta si acum aceasta varianta ca pe o mana cereasca, PNL, in ciuda pozitiei artagoase a lui Dan Carlan, nu are nimic de obiectat la sustinerea lui Simirad intr-un eventual tur doi.
Este initiativa politica lansata de Simirad si formatiunea politica pe care a initiat-o, Partidul Moldovenilor, cea mai potrivita pentru Iasi? In mod paradoxal, politica locala pe care o inspira PM se dovedeste sinucigasa. Fara reprezentare parlamentara sau oameni plasati in administratia guvernamentala, PM tinde sa se cantoneaze cel mult in zona pitorescului politic. In fruntea unui astfel de partid, primarul nu va face decit sa continue lamentarea in legatura cu asa-zisa marginalizare a municipiului, in timp ce credite importante de la forurile europene vor ramine, probabil, ca si pina acum, nefolosite. Cu toate acestea, in apropiata campanie, PM spera intr-o emulatie asemanatoare celei din 1996 in jurul PAC. Acum, insa, premisele sint cu totul altele. PM nu are reprezentativitate nationala si nici personalitati care sa nu mai justifice etichetele exotice care i se atribuie. Este dificil de evaluat cum va folosi Simirad partidul pe care-l conduce in campania electorala. Ca pe un suport pentru propria imagine sau va pastra acea distanta pe care Iliescu a cultivat-o fata de PDSR in 1996? Ambele strategii pot avea succes in lipsa unei concurente pentru primarie.
Principalul contracandidat, PNL, este descumpanit de ultimul sondaj de opinie pe care l-a comandat. Dupa datele acestuia, candidatul PNL, Dan Carlan, ramine in continuare sub zece procente si nu pare a fi un pericol pentru Simirad. De altfel, PNL este cel mai amenintat in CJ. Cu un grup care detine de un an majoritatea, inchegat in urma fuziunilor cu PAC si PL’93, PNL are o imagine puternic sifonata de scandalurile care au zguduit CJ. Mai mult, in interiorul filialei au aparut in ultima vreme neintelegeri intre seful ei si mai ales tabara tinara, care ameninta cu un fel de "no combat" in campania alegerilor locale. Acestia, probabil stimulati, conteaza pe nemultumirea care ar provoca-o la centru lipsa de interes evidenta a lui Mogos pentru partid. Recent, a aparut si un destul de ciudat conflict intre Tanasoiu, presedintele Consiliului Judetean, si Mogos. Toate acestea sint motive care, probabil, vor face neconvingatoare eforturile PNL de a participa pe liste separate in alegerile locale in cazul Iasului.
Celalalt partener din CDR al PNL, PNTCD, nu are perspective limpezi. Filiala locala a fost scoasa din amortire abia foarte tirziu, catre sfirsitul anului trecut, cind Mihai Dorin a inlaturat de la conducerea Organizatiei Municipale echipa lui Petru Scripcariu, fidela lui Vasile Lupu. Vechile adversitati intre aceste doua echipe pot oricind arunca partidul in derizoriu. Scandalul Dirdala, in care, peste autoritatea organizatiei municipale, s-a propus, prin intermediul presei, sustinerea lui Simirad la Primarie, este un exemplu sugestiv.
PDSR ramine partidul care inregistreaza cea mai semnificativa discrepanta intre ambitiile sale de mare partid politic si neputinta de a cistiga o primarie. Daca tipul de campanie electorala preconizat de PDSR pentru cistigarea alegerilor locale are putine sanse de succes in municipiu, s-ar putea ca, in judet, sa-si recistige cu usurinta primarii emigrati la partidele aflate la putere dupa 1996. Aceasta compensare nu se poate realiza fara o campanie sustinuta pentru Consiliul Judetean, care, de fapt, ar putea fi si miza reala pentru un partid cu mare impact rural.
Ambitios, ApR conteaza, ca, de altfel, si PD, pe o campanie electorala in forta. Daca pentru PD aceasta va avea ca rezultat previzibil mentinerea in cota electorala, aproape sigur ApR va intra pe o scena electorala in care deja a recuperat rapid multi dezamagiti ai fostelor partide agrariene, intre timp desfiintate, si o parte ai PDSR. Aceste doua partide politice mizeaza in municipiu pe persoane care s-au facut remarcate in posturi cu atributii manageriale, in cazul PD, sau care fac parte din structura actualei primarii, pentru ApR.
Daca alegerile locale au, deocamdata, sanse minime sa aduca schimbari la primaria municipiului, se pare ca mutatiile semnificative vor surveni in teritoriu, in spatiul mai putin vizibil al primariilor comunale, sau in componenta CJ si CL. In CJ contractiile vor aparea importante mai ales din partea PNL, ce are si majoritatea, iar in Consiliul Local, PM va avea de confirmat oamenii pe care ii are, desemnati in lipsa unor alegeri. Mingea ramine in continuare la picioarele actualului primar. El detine initiativa strategica si de imaginea sa depinde, in mod paradoxal, succesul oricarui partid pe plan local. Este popularitatea pe care va incerca sa o negocieze cit mai bine intr-o viitoare alianta. Vom vedea cu ce beneficii pentru contribuabilul de rind. (Mihai CHIPER)

Comentarii