Ati uitat de PSD?

joi, 07 decembrie 2006, 21:50
3 MIN
 Ati uitat de PSD?

Mai are vreo importanta ce se intimpla in PSD? In ciuda mediatizarii scandalurilor, putini au retinut ca urmeaza duminica un congres extraordinar, primul de acest gen din istoria partidului. Evenimentul este perceput ca unul secundar pentru politica romaneasca, fiindca nimic special nu se anunta. De mai bine de un an, invitati pe la tot felul de emisiuni, liderii partidului obtin audienta de pe vremuri fie cind apare Vanghelie, cu ultima gafa de exprimare – "guvernanti de acum, maimutoi prosti, care nu stiu sa fure", fie cind Adrian Nastase este trimis in judecata, ca dovada a faptului ca nici ai lor nu sint atit de profesionisti pe cit se cred.
Centrul de interes legat de partid nu e focalizat, in nici un caz, pe problemele in care se pronunta  si care, eventual, pot fi luate in calcul ca solutii. Ingrijorator este ca 40% dintre simpatizantii PSD voteaza la presedintie cu Traian Basescu, adversarul declarat. Daca partidele inca mai functioneaza in mare parte de pe urma locomotivelor, atunci in acelasi stil, PSD ramine paralizat. Potrivit sondajului realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, Mircea Geoana are conturat, un portret de "non-lider" si ar intruni mai putin de o treime din intentia de vot pentru partid, cu 6%, comparativ cu procentul formatiunii, de 20%. In vremuri normale, la un asa palmares, liderul se retrage, cerindu-si scuze pentru pierderea timpului. Nu e cazul in PSD.
Daca ar fi chemata sa se pronunte la congresul extraordinar, societatea civila ce ar avea de spus? Ar accepta sa mearga in continuare pe mina lui Mircea Geoana sau ar prefera alta persoana?
Din punctul de vedere al societatii civile, datele sint evidente: Geoana ar trebui sa consemneze esecul reformarii partidului, a incapacitatii de a se delimita clar sau a construi o alternativa la Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Radu Mazare, Marian Oprisan.
Geoana exista in PSD pentru ca vitrina partidului nu prea are alte exponate. Partidul nu a reusit sa fabrice un alt tip de conducator, in afara lui Vanghelie, liderul mahalalei. E varianta si replica PSD la personaje de tip Vadim si Becali. Din acest punct de vedere, mentinerea lui Geoana ca partener urban de discutie cu exteriorul este necesara. Dar cit timp? Pina cind parchetele isi vor termina treaba? Sa speram ca PSD, eliberat de masa critica negativa cu ajutorul procurorilor, va fi capabil de o revenire benefica? Asa cum sint alcatuite grupurile de interese, practicile de selectie si de promovare interna, aceasta a doua varianta pare o utopie. Liderii informali au mult mai multa capacitate de manevra in culise decit in structurile oficiale de dezbatere. De aceea, debarcarea lui Geoana, marginalizarea grupului de la Cluj, nu ar fi o garantie ca viata de partid si calitatea membrilor se vor insanatosi.
Prin urmare, congresul de duminica este unul fara miza, pentru ca partidul nu are o cale imediata, clara, de iesire din criza. Doar pregateste o agenda electorala densa: alegeri pentru Parlamentul European si, posibil, alegeri generale anticipate. Indepartarea lui Miron Mitrea este la fel de improbabila. Singurele jocuri se mai pot face prin promovarea unor lideri legionari ca vicepresedinti, si acestia sustinuti pe la spate tot de la centru. In cele din urma, batrinul Iliescu pare sa se fi multumit cu o functie onorifica de presedinte. Candidatii la sefie, Mircea Geoana si Sorin Oprescu sint infrintii de serviciu ai competitiilor electorale. Nici unul din fostii artizani ai ascensiunii lui Geoana nu este interesat in tradarea lui. De aceea, la congresul extraordinar nu se vor repeta aranjamentele de culise spectaculoase care l-au aruncat de pe scena pe Ion Iliescu. Nu avem nici datele si situatia este alta. In fond, nu a facut nimanui necazuri. Poate tocmai asta e problema lui.

Comentarii