Campionatul da peste nas schimbarii sistemului competitional

miercuri, 17 martie 1999, 00:00
3 MIN
 Campionatul da peste nas schimbarii sistemului competitional

Mult-asteptata schimbare a sistemului competitional al fotbalului romanesc este deja un subiect de presa epuizat, evenimentul avind loc cu ceva timp in urma. Daca abordam de-abia acum aceasta tema este pentru faptul ca desfasurarea primelor etape ale returului campionatului Diviziei A demonstreaza ca solutia aleasa de FRF este una deplorabila.
Mai intii, este necesar sa precizam ca nimeni nu are nimic cu reducerea numarului de echipe din primul esalon. Acest deziderat al fotbalului romanesc a fost intors pe toate fetele de citiva ani buni, existind o cvasi-unanimitate favorabila acestei masuri. Programul din ce in ce mai incarcat al fotbalului international, atit la nivel de natiuni cit si in materie de cluburi, plus conditiile climatice ale Romaniei dovedesc mai mult decit e nevoie ca, la noi, o divizie cu 18 echipe este o extravaganta. Singurele retineri au aparut din partea unora dintre conducatorii de cluburi, indeobste dintre aceia care-si trag venituri frumusele de pe urma sportului cu balonul rotund. Pentru ei, o competitie concentrata la maximum nu poate produce decit dureri de cap. In cele din urma, din acest punct de vedere, stabilirea Diviziei cu 16 echipe este un moment salutar, mai ales ca insasi FIFA recomanda reduceri similare in toate tarile.
Problema majora este aceea a numarului de echipe care retrogradeaza. Desi, initial, se propusese un campionat cu adevarat infernal, cu patru retrogradate din 16, pina la urma, cei care doresc o divizie calduta au invins, din primul esalon urmind a retrograda doar doua. Cu alte cuvinte, daca apelam la un calcul aritmetic simplu, daca pina acum retrogradau 1/6 din echipele prezente in divizia de 18, in viitor, raportul va fi de 1/8, in loc de 1/4 cit propusese executivul FRF. Deci, mult asteptata reforma nu reprezinta altceva decit un pas inapoi. Este ca si cum guvernul Romaniei, in loc de a accelera privatizarea, ar lasa-o mai moale, procedind chiar la (re)nationalizari.
Primele doua etape ale returului Diviziei Nationale confirma, dupa razboi, aceste aprecieri. In general, un campionat are trei categorii de puncte de atractie: lupta pentru titlu, disputa pentru locurile din Cupele Europene si infernala batalie a retrogradarii.
In biata noastra "Divizie A" a ramas unul singur: duelul Rapid – Dinamo, pentru titlu, care, dupa cum merg treburile, n-ar fi exclus sa fie decis doar de meciul direct. Pentru Cupa UEFA, in conditiile in care am ramas cu un singur loc (in afara de cistigatoarea Cupei, foarte probabil, tot una dintre cele mari), nu prea se vede alta candidata decit Steaua. Cit priveste lupta pentru evitarea retrogradarii, se stiau doua din cele trei condamnate, aproape cu precizie, inca inaintea startului returului: Foresta si "U" Cluj. Acum, prin infringerea de pe teren propriu in fata Ceahlaului, Olimpia Satu Mare reprezinta aproape sigur a treia retrogradata. Asadar, sint mari sanse ca peste 90 % din meciurile celor 15 etape care au mai ramas sa fie absolut fara nici o miza. Si asta in conditiile vechiului sistem, cu 3 din 18.
FRF si Liga, insa, au considerat ca divizia noastra este prea agitata si au diluat-o si mai tare. Asa ca sa nu mire pe nimeni daca pe stadioanele tarii vor fi din ce in ce mai putini spectatori. (Nicolae GRECU)

Comentarii