Castigatori, favoriti si jucatori la loto

joi, 01 noiembrie 2012, 00:59
3 MIN
 Castigatori, favoriti si jucatori la loto

Principalele trei forte politice din judet si-au depus in acest weekend listele finale pentru alegerile parlamentare. Pentru unii dintre candidati, momentul a coincis de facto cu investirea pentru un nou mandat. Relu Fenechiu, Vasile Mocanu, Neculai Ratoi, Anghel Stanciu, Sorin Lazar si Varujan Vosganian au avut mai multe emotii sambata decat vor avea in seara de 9 decembrie. Mult criticata lege electorala, gandita chiar de Anghel Stanciu, are marele inconvenient ca ofera la cheie cateva colegii din ziua depunerii candidaturilor. Si apoi, mai vin si simularile. Bazate pe sondaje recente sau pe rezultatele de la alegerile locale, aceste studii la moda in sezonul toamna-iarna 2012 ne arata, cu o marja de eroare infima, cati parlamentari va castiga fiecare partid intr-o circumscriptie electorala. Facand o medie, la Iasi, USL va obtine mandate in cel putin 14 colegii, daca nu, ba chiar foarte probabil, in toate cele 17. ARD are sansa la patru mandate (^/-1), iar PPDD minim unul, maxim doua.

Pentru ca legile redistribuirii sunt necrutatoare, candidatii USL care nu-si vor castiga colegiul cu 50% plus 1 vor avea sanse mici sa mai devina parlamentari. In judet, meciul se joaca in cel putin trei colegii. Impus in Colegiul 1 Raducaneni de PNL peste vointa PSD, Mugur Cozmanciuc nu poate miza pe sprijinul total al primarilor USL. Lupta se anunta cat de cat echilibrata si in Colegiul 3 (Tibanesti) unde pesedistul Constantin Adascalitei da peste un deputat in functie, democrat-liberalul Petru Movila. Ceva emotii ar putea sa aiba si liberalul Costel Alexe in zona Podu Iloaie, nesigur de sustinerea pe care o va primi din partea "patronului" de colegiu, Cristian Adomnitei. In municipiul Iasi, pronosticurile se complica si mai mult. Dispar din schema primarii, cei care duc greul campaniei in judet si intra in ecuatie avantajul "terenului propriu" pentru cei mai multi dintre candidatii ARD. Poate cu exceptia Cristinei Nichita, in Colegiul Dacia, nici unul dintre candidatii USL nu are certitudinea ca va obtine 50% plus 1 din sufragii. In Colegiul Tatarasi, Sorin Iacoban (PSD) pleaca cu handicapul infrangerii din urma cu patru ani in fata lui Marius Spanu (PDL). In Colegiul Nicolina se da o batalie in trei: un liberal care incaseaza bani, un democrat-liberal cu priza prin cartiere si un pepededist (asa se scrie?!) filantrop. Cristina Dobre (PDL) isi apara Colegiul CUG in fata unui liberal importat de la Pascani, Grigore Craciunescu si a liderului PPDD Iasi, Vlad Hogea. Asadar, un alt meci in trei, deschis oricarui rezultat. Va fi foarte interesanta si confruntarea dintre Gheorghe Emacu (UNPR), un candidat cu "partid" dar fara notorietate si medicul Camelia Bogdanici (ARD), intr-un colegiu atipic (Copou), in care medicii inca se mai bucura de simpatie. Repet, in toate cazurile de mai sus nu se pune problema castigatorului de colegiu, care va fi fara doar si poate candidatul USL, ci daca acesta obtine 50% plus 1 din voturi.

Dupa etapele de redistribuire la nivel de circumscriptie si la nivel national vine partea cea mai interesanta. Atribuirea efectiva a mandatelor, care in cazul candidatilor eligibili clasati pe locurile 2 sau 3 se va face in ordinea numarului de voturi obtinute, aranjate descrescator pe lista de partid. Cu alte cuvinte, in ultima instanta, vom asista la o batalie surda in ARD intre Dumitru Oprea, Gabriel Surdu si Teodor Baconschi pentru un mandat de senator si la suturi pe sub masa in PPDD intre Vlad Hogea, Viorel Blajut si Daniel Oajdea pentru un scaun de deputat. Zarurile nu au fost aruncate.

Comentarii