Cind tot raul este vazut spre bine

marți, 13 decembrie 2011, 19:16
2 MIN
 Cind tot raul este vazut spre bine

Seful statului a vorbit mai mult de o ora explicind ce masuri grozave au mai pus la cale liderii UE, intr-o noua incercare de evitare a crizei datoriilor de stat. Expunerea facuta de presedinte a incercat sa arate multa siguranta (sau placere?), ca atunci cind cineva ar pasi pe un teren solid. De prin opozitie s-au ridicat apoi voci care sa-i contrazica spusele. Si atunci ar fi din doua una: ori Traian Basescu n-a priceput nici el tot, ori avem o opozitie geniala, mai tare chiar si decit Consiliul European.

Sub amenintarea celor trei agentii americane de rating, care par sa se ocupe exclusiv de spatiul non-american, tarile UE au decis sa reimpuna respectarea cu strictete a unor parametri economici – prevazuti de altfel in acordurile asumate de toti membrii, dar tolerati cu multa generozitate chiar si la patru ani dupa primele semne ale crizei. Primul dintre acestia – deficitul anual de 0,5%, in locul nivelului generos de 3%. Pentru Romania, asta ar insemna cam cit de-o autostrada de-a noastra, asa. Fereasca sfintul de depasiri! Dupa ce se va termina de strins cureaua la nivelul fiecarui membru UE, "scaparea" peste 0,5% va putea duce fara multa tevatura la excluderea din rindurile UE.

Daca presedintele a ris mai mult ca de obicei la prezentarea masurilor de austeritate preconizate pentru toata Uniunea Europeana, premierul n-a parut deranjat de inasprirea situatiei in comunitatea europeana. Ba dimpotriva: "nenorocirea" pare sa fi venit la tanc pentru mai multe proiecte deodata. Primul si cel mai simplu de depasit este austerul buget pe anul viitor. Joi, Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru comasarea tuturor alegerilor de la anul intr-o singura zi, dar si pentru numirile de la Curtea Suprema.

Ultima batalie se va da pentru schimbarea Constitutiei, visul presedintelui inca din primul sau mandat. Dar, daca tot se modifica legea fundamentala, ispita regionalizarii va reveni si ea in prim-plan, alaturi de modificarea structurii parlamentare. Se va resemna opozitia sa sprijine proiectele – pentru salvarea Romaniei, nu-i asa? – sau va fi pusa la zid pentru ca li se va opune? Votul ei este esential, Constitutia putind fi schimbata doar cu acordul a doua treimi din numarul parlamentarilor.

Intre timp, pe frontul de Vest al crizei, speculatorii de la burse au trecut si de ultimul obstacol ridicat de UE si deja cer mai mult. O terapie de soc aplicata mai devreme poate ca ar fi salvat comunitatea, asa cum si Romaniei i-a lipsit acest tratament economic la timpul potrivit. Dar cine poate sti cu certitudine ce va fi de-acum inainte?

Comentarii