Efectul nevazut al angajarii raspunderii

marți, 15 septembrie 2009, 19:15
2 MIN
 Efectul nevazut al angajarii raspunderii

La o saptamina dupa ce si-a invitat subalternii s-o lase mai moale cu atacurile impotriva celor de la PDL, Mircea Geoana a rabufnit. Fara sa mai fie ironic – desi a folosit totusi numai o jumatate de gura – liderul social-democrat a invocat trintirea Guvernului tocmai la procedurile parlamentare prin care vor fi adoptate cele trei proiecte de legi indelung negociate. Aceasta echivala cu taierea cracii pe care stau si ministrii PSD. Modalitatea prin care social-democratii si-ar rasturna propriul Cabinet ar fi sustinerea unei motiuni de cenzura pe care liberalii se incapatineaza sa o depuna, desi efectivul parlamentar de care dispun nu le permite acest lucru. Pentru initierea unei motiuni este nevoie de semnaturile a un sfert dintre alesi, or liberalii sint in numar de 93, iar plenul Parlamentului are 469 de mandate. Totusi, chiar daca ar stringe suficiente semnaturi de sustinere (cu ajutorul maghiarilor, nemultumiti de legea salarizarii unitare), mai trebuie inca o data pe atitea pentru ca majoritatea favorabila motiunii sa se concretizeze. Va fi momentul intrarii PSD in arena?

Amenintarea presedintelui PSD, suparat pe schimbarile aduse "noaptea, nu ziua", in textele proiectelor legislative, a fost dublata de cea lui Ion Iliescu, suparat si el pe graba cu care aceste initiative ar urma sa devina litera de lege. Insa procedura de asumare isi urmeaza cursul, dupa sustinerea oficiala de ieri dupa-amiaza a premierului Emil Boc in fata plenului Parlamentului. Zilele urmatoare vor fi cruciale. Daca motiunea de cenzura initiata de PNL si UDMR nu va trece, liberalii au anuntat deja ca si-au facut temele si ca vor merge la Curtea Constitutionala. De altfel, aceasta pare sa fie varianta cea mai "ieftina". O rasturnare a Executivului ar genera o situatie destul de complicata nu atit pentru bugetul tarii – care ar putea fi nevoit sa suporte cheltuielile unui alt scrutin parlamentar, cit pentru alesii care au investit bani grei in mandate si care, pe fondul crizei, inca nu si-au scos banii.

Dar asta nu inseamna ca alegeri anticipate nu ar putea avea loc anul viitor, in asa fel incit urmatorul scrutin prezidential sa se suprapuna cu cel parlamentar, asa cum a fost in 2004. Distanta in timp este prea mare pentru orice pronostic legat de prezidentialele din 2014, decit ca anul respectiv ar trebui sa fie marcat de trecerea la moneda unica europeana. Un moment istoric, asadar.

Reorganizarea unei alte majoritati in Parlamentul Romaniei se anunta a fi dificila pentru PDL, partid din care provine premierul in exercitiu. Practic, izolarea partidului prezidential a ramas neschimbata, in ciuda aliantei temporare cu PSD, astfel ca o remaniere sau o schimbare de premier dupa alegerile pentru Palatul Cotroceni este greu de crezut ca i-ar putea fi favorabila. Cu o singura conditie insa: provocarea unor acte de tradare in taberele politice adverse. Cu citeva "intariri", problema majoritatii simple se va rezolva, iar exemplul Simirad este destul de graitor. Zarurile au fost aruncate deja, ieri, in Parlament.

Comentarii